Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Life

Στο Δάσος του Ρούβα ο Ορειβατικός και Σαμαρείτες Μοιρών

Ξεκινώντας από μια μαγευτική λίμνη, διασχίζοντας ένα υπέροχο φαράγγι με προορισμό ένα πανέμορφο δάσος


10 Εθελοντές του ΕΕΣ Μοιρών συνόδεψαν την Κυριακή 8 Μάρτη 45 μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών σε μια υπέροχη διαδρομή.

Το φαράγγι…
Το φαράγγι του Ρούβα, ορίζεται από τις κορυφές Αμπελάκια (1440μ) στα ανατολικά και Σαμάρι (1413μ) στα δυτικά. Το ρέμα που διέρχεται μέσα από αυτό μεταφέρει τα νερά της περιοχής του Σκίνακα και της κοιλάδας του Ρούβα στο Ζαρό κι από εκεί στη λίμνη της Φανερωμένης. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το σημαντικότερο φαράγγι του Ψηλορείτη με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, χαράδρες και ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς και ορθοπλαγιές σπάνιας ομορφιάς.
Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου 4χλμ με διαμορφωμένη διαδρομή 2.7χλμ σε ένα πραγματικά μοναδικό περιβάλλον.

Το δάσος…
Το δάσος του Ρούβα αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα πρινοδάσους εθνικού ενδιαφέροντος που καταλαβάνει την εσωτερική κοιλάδα του Ψηλορείτη που ορίζεται από τις κορυφές Αμπελάκια, Σαμάρι, Χαλαζοκεφάλα, Σκίνακα, Κουδούνι και Γυριστή. Οι πρίνοι που το απαρτίζουν έχουν μεγάλη ηλικία, η διάμετρος του κορμού τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 1 μέτρο και το ύψος τους μπορεί να φθάσει τα 15 μέτρα. Φυτρώνουν τόσο πυκνά ώστε αποτελούν καθαρή βιοκοινωνία δάσους, με πολλά θαμνώδη είδη αλλά και σκίνους, ατζίλακες, ασφένδαμους, πλατάνια, πεύκα και κυπαρρίσια να συμπληρώνουν την βλάστηση.

Η διαδρομή..
Περπατώντας το μονοπάτι που ξεκινάει από τη λίμνη του Ζαρού πριν το φαράγγι, φτάσαμε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου σε 30′ περίπου στην είσοδο του φαραγγιού. Το μονοπάτι σύντομα εισέρχεται μέσα στο στενό φαράγγι, όπου η βλάστηση αρχίζει να πυκνώνει και οι ορθοπλαγιές να πλησιάζουν μεταξύ τους.
Προχωρήσαμε παράλληλα με την κοίτη του ποταμού, το οποίο την άνοιξη έχει πολύ νερό και δημιουργεί συνεχώς καταρράκτες και λιμνούλες και συνεχίσαμε μέσα στο καταπράσινο φαράγγι έως ότου φτάσαμε στην καρδιά του δάσους, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, μετά από 3 ώρες πεζοπορίας στο φαράγγι.
Στον Άη Γιάννη υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι όπου και ξεκουραστήκαμε στο τριγύρω λιβάδι που έχει δημιουργηθεί χώρος για πικ νικ με παγκάκια πριν πάρουμε τον ίδιο δρόμο της επιστροφής με … αντίθετη φορά.

Μια υπέροχη διαδρομή με υπέροχους ανθρώπους γύρω μας.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Π.Τ. Μοιρών Ε.Ε.Σ.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Life

Μάθε και εσύ πρώτες βοήθειες και σώσε μια ζωή! Ο Ε.Ε.Σ., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, επισημαίνει τη σπουδαιότητα γνώσης ορθής παροχής...

Themata

Κάθε άλλο παρά σε καλοκαιρινή ραστώνη βρίσκονται και οι Εθελοντές του Π.Τ. Μοιρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως εκατοντάδες Εθελοντές του Ε.Ε.Σ. σε όλη...

Themata

Ευχαριστήριο μήνυμα και ευχές από τους ήρωες της καθημερινότητας, τους Εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Μοιρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού H Διοίκηση, τα μέλη του...

Creta

Οι Εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Μοιρών συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο να βρίσκονται σε ετοιμότητα και παραμένουν ενεργοί, δρώντας όπου υπάρχει ανάγκη 》Ολοκληρώθηκε επιτυχώς...