Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Στο Φουρφουρά οι πιο πολλές βροχοπτώσεις στην Κρήτη

Στοιχεία του μετεωρολόγου Μ. Λέκκα από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του νησιού


Οι περισσότερες βροχοπτώσεις στην Κρήτη τον Δεκέμβριο του 2016 καταγράφηκαν στ’ Ασκύφου, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών που παρέθεσε χθες ο μετεωρολόγος, Μαν. Λέκκας. Μεγάλα επίσης ύψη βροχής καταγράφτηκαν στην Κάντανο και στον Βάμο. Όσο για τα ύψη χιονιού, δεν υπάρχουν στοιχεία καθώς δεν έχουν εγκατασταθεί σχετικά μετεωρολογικά όργανα μετρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «αξιόλογα χαρακτηρίζονται τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη για τον μήνα Δεκέμβριο 2016. Αξιοσημείωτες είναι επίσης και οι δύο χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στις οποίες σημειώθηκαν σημαντικά ύψη χιονιού, για τα οποία όμως δυστυχώς δεν διαθέτουμε καμία επίσημη πληροφορία λόγω έλλειψης μετεωρολογικών οργάνων μέτρησης ύψους χιονιού».
Ο κ. Λέκκας διευκρινίζει ότι «το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών περιλαμβάνει σταθμούς που ανήκουν σε διάφορους φορείς της Κρήτης καθώς και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι περισσότεροι όμως εξ αυτών παρακολουθούνται και συντηρούνται από ερασιτεχνικές ομάδες φίλων της Μετεωρολογίας στους οποίους πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους».

Όσο για τις μετρήσεις ο κ. Λέκκας επισημαίνει:

Στον Ν. Ρεθύμνου «το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφεται στον Δήμο Αμαρίου και συγκεκριμένα στον Φουρφουρά με 420,8 Χλστ., ενώ τα Ανώγεια που βρίσκονται στη Βόρεια προσήνεμη πλευρά του Ψηλορείτη σημείωσαν 363,4 Χλστ. Αρκετά μικρότερο όμως ήταν το ύψος βροχής στην πόλη του Ρεθύμνου με 131,2 Χλστ., αν και εκτιμάται ότι λίγο πιο ανατολικά της πόλης τα ύψη βροχής πρέπει να ήταν πολύ υψηλότερα. Απόλυτα δικαιολογημένο είναι το ύψος βροχής που σημειώθηκε στην Αγ. Γαλήνη με 87 Χλστ. και κρίνεται ιδιαίτερα αξιόλογο συγκρινόμενο με τα μικρότερα ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε κοντινές νότιες περιοχές του Ν. Ηρακλείου».

Στον Ν. Χανίων «τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στη βόρεια ορεινή ζώνη με τα Ασκύφου να υπερέχουν με μέγιστο τα 472,6 Χλστ. Το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο ύψος σε ολόκληρη την Κρήτη. Εκτιμάται βέβαια ότι πιθανά μεγάλο θα είναι το ύψος βροχής και στο Ξυλόσκαλο του Οροπεδίου του Ομαλού που δυστυχώς έχει διακοπεί η λειτουργία του, πιθανά λόγω προβλημάτων από την κακοκαιρία. Στα βόρεια του νομού Χανίων σημαντικό ύψος βροχής σημειώνεται στον Βάμο με 288,4 Χλστ., αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το ύψος που καταγράφεται στην Κάνδανο με 270 Χλστ. καθότι οι εκδηλώσεις του καιρού σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του μήνα ήταν από βόρεια ρεύματα τα οποία λόγω δυναμικών αιτίων ευνοούν περισσότερο τις βροχοπτώσεις στα βόρεια του νησιού. Σημαντικό όμως χαρακτηρίζεται και το ύψος βροχής της Παλαιοχώρας με 134,6 Χλστ. και της Γαύδου με 38,6 Χλστ. για τον ίδιο λόγο.

Στον Ν. Ηρακλείου «το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο Μεταξοχώρι με 251,2 Χλστ., του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων. Αυτό που αξίζει προσοχής είναι η μεγάλη διαφορά υψών βροχής που καταγράφηκαν στον ίδιο Δήμο μεταξύ των Αρχανών με 223,6 Χλστ. και του Μεσοχωρίου με 81,8 Χλστ., γεγονός που δικαιολογείται από γεωμορφολογικούς παράγοντες προσανατολισμού των περιοχών αυτών. Τα μικρότερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στα νότια τμήματα του Νομού Ηρακλείου, τα οποία όμως απέχουν μακρά από τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε άλλες νότιες περιοχές των υπόλοιπων νομών της Κρήτης».

Στον Ν. Λασιθίου «όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο αλλά και ιδιαιτέρως σημαντικό ύψος βροχής καταγράφεται στο Οροπέδιο Λασιθίου και συγκεκριμένα στο Τζερμιάδο με 346,4 Χλστ. Αντίστοιχα σημαντικό, αν και πολύ μικρότερο, ύψος βροχής σημειώθηκε στην Ιεράπετρα με 82 Χλστ».

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ

Πηγη: goodnet.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Οι δύο νεαροί, 18 και 19 ετών, νοσηλεύονται στις κλινικές covid των νοσοκομείων Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου και στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου νοσηλεύονται...

ΚΡΗΤΗ

Δυσάρεστα ξεκίνησε το 2022 στους δρόμους της Κρήτης, καθώς σε τροχαίο τα ξημερώματα στο ΒΟΑΚ έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος Τη ζωή...

ΚΡΗΤΗ

Το περιστατικό συνέβη στα Φρατζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνου Ένας ηλικιωμένος άνδρας περίπου 70 ετών, τραυματίστηκε λίγο πριν τις δυο το μεσημέρι, πέφτοντας από ύψος τριών...

ΚΡΗΤΗ

Την ένταξη της μελέτης του επαρχιακού δρόμου Πάνορμο – Γαράζο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης Ο εν λόγω οδικός...