Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο «Κουδούνι» του Ψηλορείτη ο Ο.Σ.Μοιρών

Δημοσιεύτηκε

στις

Στη βραχώδεις κορφή Κουδούνι του Ψηλορείτη βρέθηκε ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών


Του Ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη

Η βραχώδεις αλπική κορφή Κουδούνι (υψ1860μ) του ανατολικού Ψηλορείτη είναι Μαδάρα, στην οποία ενδημούν λουτσές, κεντούκλες, μικρά σφεντάμια, χαμωτοί κέδροι, μαύρες, γαλαστιβίδες και αγριολούλουδα ανάλογα με την εποχή. Στη θέση Διπλόρι ενδημεί το δέντρο Ζέλκοβα – Αμπελίτσα – Ανέγνωρο και πάνω από τη μάνα του νερού στου Ρούβα η σπάνια ορχιδέα Κεφαλάνθηρο της Κρήτης που ανακαλύφθηκε το 1889, η Ρίγκιουμ Τερνάτυμα,
Στις 11 Φεβρουαρίου 2018 ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών με αρχηγό το Νεκτάριο Σαββάκη ανηφορήσαμε για την κορφή Κουδούνι από το μητάτο των Καψάληδων (υψ1410μ). Κατά τη βορειοανατολική πορεία μας συναντήσαμε μικρές και μεγάλες χιονούρες, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν πέσει πολύ λίγα χιόνια.

Με αρκετό κρύο καιρό (+2-6 κελσίου) ανεβήκαμε στην κορφή.

Υπήρχε μεγάλη διαύγεια και απέραντη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, που αποζημιώνει τον ορειβάτη. Ο χιονισμένος Γέρο Ψηλορείτης (υψ2456μ) μας εντυπωσίασε πολύ, γιατί τον βλέπαμε από τελείως διαφορετική οπτική γωνία. Νότια και κάτω από τα πόδια μας φιγουράρει το μαγευτικό πρινόδασος του Ρούβα, που είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, ενώ από τα βόρεια το έτερο μεγάλο πρινόδασος του Βρομόνερου και το Κρουσανιώτικο Λιβάδι. Καμαρώσαμε τις κυριότερες χιονισμένες κορφές του Ψηλορείτη, Γυριστή (υψ1779μ), Αμπελάκια (υψ1441μ), Χαλασοκεφάλα (υψ1917μ) και τον Σκίνακα (υψ1750μ) με το Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πάνω στην κορφή χαλαρώσαμε και απολαύσαμε τα τοπία. Όσο και φαίνεται παράξενο στο βουνό ξεφεύγεις χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα, σε μια περίοδο όπου τα υψηλά ιδανικά και η αξιοπρέπεια του Έθνους μας δοκιμάζονται. Εμείς το λέμε εκτόνωση, διαφυγή, απελευθέρωση και επιστροφή στη φύση. Παίξαμε με τα χιόνια και γευματίσαμε μέσα σε μια δολίνη, η οποία μας προστάτευε από το κρύο.

Η επιστροφή μας έγινε από τη νότια πλαγιά του βουνού πραγματοποιώντας κυκλική πορεία, η οποία μας πήρε περίπου τέσσερις ώρες.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρες Φωτογραφίας: Ο Νίκος Κικάκης στο «Πολύκεντρο Νεολαίας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου και ώρα 19.00, στο Πολύκεντρο Νεολαίας


Την πορεία και το φωτογραφικό έργο του Νίκου Κικάκη παρουσιάζει τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου και ώρα 19.00, στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2) η Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου,  στην πέμπτη κατά σειράν εκδήλωση  που οργανώνει με στόχο την ανάδειξη  καλλιτεχνών φωτογράφων της Κρήτης.

Ο Νίκος Κικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1972. Ασχολείται ενεργά και συνειδητά με την φωτογραφία από το 1999 και είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης από το 2013. Έχει κερδίσει 45 μετάλλια σε παγκόσμιους διαγωνισμούς φωτογραφίας,ενώ σε διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό διακρίθηκε ως ο καλύτερος φωτογράφος στην κατηγορία  «photojournalism».

Είναι μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας καλλιτεχνών φωτογράφων FIAP και GPU. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση στο πλαίσιο του έτους «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ 2019»

Δημοσιεύτηκε

στις

Εκδήλωση στο πλαίσιο του έτους «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ 2019» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης


Η Ομάδα Εθελοντών Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, την αιγίδα των Αντιδημαρχιών Εθελοντισμού – Πολιτισμού και Παιδείας σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Ηρακλείου με αφορμή το έτος «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» 2019, διοργανώνουν την εκδήλωση με τίτλο:

«… του έρωτα οι μπόρεσες και τση φιλιάς η χάρη…»

τη  Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19.00, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλης», Ανδρόγεω 2.

Ομιλήτρια, η φιλόλογος Μαρία Κοξαράκη, τ. Σχολική Σύμβουλος φιλολόγων, με θέμα: «Είναι ο «Ερωτόκριτος» αφετηρία ή σταθμός της μαντιν(ι)άδας;»

Η Μαρία Κοξαράκη, μετά από πρωτότυπη πολυετή επιστημονική έρευνα θα παρουσιάσει τη σχέση του «Ερωτόκριτου» με την κρητική  μαντιν(ι)άδα και θα απαντήσει στο ερώτημα:

« Ο «Ερωτόκριτος» γεννήθηκε από την μαντιν(ι)άδα ή η μαντιν(ι)άδα από τον  «Ερωτόκριτο»;

Την εκδήλωση πλαισιώνουν ο Γιώργος Τσαντάκης, μουσικός και μελετητής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, που θα παίξει βιολί και θα τραγουδήσει αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο», αποδίδοντας τη μουσική του εξέλιξη από τον 18ο αιώνα ως σήμερα και ο Κωστής Ατσαλάκης και ο Κλεάνθης Ατσαλάκης, μουσικοί, που θα παίξουν βιολί, λύρα, λαούτο, μαντολίνο.

Η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων θα χορέψει Σιγανό, Πεντοζάλη, Σούστα, Στειακό Συρτό και Στειακό Πηδηχτό.

Συντονίζουν οι φιλόλογοι, Γωγώ Κουγιουμουτζάκη και Νότα Δημοπούλου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από μικρά παιδιά στηρίζουν «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ανακοίνωση από το Σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


Αντωνία Μαυρογιαννάκη και Κωνσταντίνε Μπικάκη, ευχόμαστε οι νεοφώτιστες κορούλες σας, Μιχαέλα και Γεωργία, να είναι καλότυχες, γερές και ευτυχισμένες. Να έχουν πάντα κοντά τους ανθρώπους που τις αγαπούν και θα χαίρονται με τις επιτυχίες τους! Σας ευχαριστούμε θερμά που επιλέξατε οι μπομπονιέρες στη βάπτιση των κοριτσιών σας να φτιαχτούν στο σύλλογό μας. Να τις χαίρεστε!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Facebook

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Δημοφιλη