Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασαν τα τοξικά ψάρια

Δημοσιεύτηκε

στις

Σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους εκπέμπουν επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου, της ανατολικής αλλά και της νότιας Κρήτης, καθώς η εφιαλτική αύξηση του πληθυσμού του τοξικού λαγοκέφαλου έχει επιφέρει τεράστιες οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία τους.


 

Η δραματική αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ψαράδες, με αρκετούς να έχουν δεμένα εδώ και αρκετούς μήνες τα αλιευτικά τους σκάφη, καθώς, όπως σημειώνουν με νόημα, μόνο… λαγοκέφαλους θα ψαρέψουν μαζί με τις… ζημιές στα δίχτυα τους.

Και τα νερά του λιμανιού του Ηρακλείου έχουν γεμίσει από τους τοξικούς λαγοκέφαλους, οι οποίοι… κυριαρχούν στις θαλάσσιες περιοχές Καρτερού, Αρίνα, Γουβών, Χερσονήσου και όχι μόνο, όπως αποκαλύπτει στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου Μανόλης Μαντζαράκης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν όλα τα μεγέθη, από γόνοι μέχρι 2,5 κιλά!

Πριν από ενάμιση μήνα, αλιευτικό σκάφος ψάρεψε λαγοκέφαλους συνολικού βάρους 80 κιλών, στη θαλάσσια περιοχή της Αμνισού (ενάμισι κιλό το καθένα) κοντά στο νησάκι, καταστρέφοντας τα δίχτυα των ψαράδων, ενώ την επόμενη μέρα, βόρεια του Κούλε και σε βάθος 12 μέτρων, άλλο αλιευτικό “ψάρεψε” 40 κιλά λαγοκέφαλους.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα μεροκάματο και, δυστυχώς, οι αρμόδιοι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τις διαστάσεις του όλου προβλήματος.

Οι λαγοκέφαλοι τρώνε τα πάντα στο πέρασμά τους, όπως χταπόδια, σουπιές, μπαρμπούνια, κουτσομούρα και άλλα είδη. Δεν έχουν αφήσει… τίποτα για τα δίχτυα μας, αντιθέτως μας έχουν φάει και τα δίχτυα και τα αγκίστρια.

Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού τους, τότε εκτιμώ ότι σε λίγα χρόνια θα αντικρίζουμε τα ψάρια μόνο… κατεψυγμένα!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζαράκης, ο οποίος προτείνει ως λύση την επικήρυξη του λαγοκέφαλου, ώστε να περιοριστεί αυτή η απειλή για τα ψάρια της Μεσογείου.

«Αν το κράτος μάς δώσει οικονομικά κίνητρα αλλά και εργαλεία για να κυνηγήσουμε τα επικίνδυνα και τοξικά ψάρια, τότε εκτιμώ ότι θα περιορίσουμε τον πληθυσμό τους», τόνισε ο ίδιος.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Γιώργου Ζαχαράκη, ψαρά από την περιοχή της Ιεράπετρας, ο οποίος μας περιέγραψε τις εικόνες που επικράτησαν στο λιμάνι στη νήσο Χρυσή, τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Αντικρίσαμε απίστευτες σκηνές τη στιγμή που πετάξαμε κόκκαλα στο λιμάνι, αφού σε χρόνο ρεκόρ ένα “κοπάδι” που αριθμούσε περίπου 100 λαγοκέφαλους (5 έως 15 κιλά το καθένα) κατασπάραξε τα κόκκαλα σε 2 πόντους νερού, ενώ άλλα είχαν βγει στην παραλία, στο… μηδέν πόντο νερού, για να πιάσουν τα κόκκαλα. Πεινούσαν πολύ! Το Γαϊδουρονήσι έχει γεμίσει από λαγοκέφαλους, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί αρκετά», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχαράκης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη θάλασσα της Μεσογείου, η οποία, όπως εκτιμά, «θα είναι μια νεκρά θάλασσα στο άμεσο μέλλον».

Ακόμη, μας ανέφερε ένα ακόμη περιστατικό με λαγοκέφαλους.

«Ψαροτουφεκάς με καλή “ψαριά” δεν πρόλαβε να βγει στη στεριά διότι οι λαγοκέφαλοι του έφαγαν όλα τα ψάρια που είχε πιάσει νωρίτερα». Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, η θαλάσσια ζωή έχει καταστραφεί από τους λαγοκέφαλους, οι οποίοι δεν τους έχουν αφήσει… αγκίστρι, το οποίο όπως λένε κόβουν σαν αγγούρι με τα μυτερά, κοφτερά τους δόντια.

«Δε μας… αφήνουν ψάρι. Πριν από επτά χρόνια ψαρεύαμε 50 κιλά σουπιές, οι οποίες λιγοστεύουν χρόνο με το χρόνο, με συνέπεια σήμερα να έχουμε φτάσει στο σημείο να ψαρεύουμε 2 κιλά σουπιές», ανέφερε ο κ. Ζαχαράκης.

Ως τα πιράνχας της Μεσογείου τα περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Ιεράπετρας κ. Χαράλαμπος Τζαράκης, ο οποίος έπιασε πρώτη φορά λαγοκέφαλους στα δίχτυα του το 2001.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θαλάσσια περιοχή από την Ιεράπετρα μέχρι το Κάβο Σίδερο έχει γεμίσει από λαγοκέφαλους, οι οποίοι εντοπίζονται και σε βάθη 90 μέτρων!

«Είμαστε σε απόγνωση. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στον κλάδο μας, ώστε να τα κυνηγήσουμε και να τα εξοντώσουμε. Τον περασμένο Μάιο ψαρέψαμε 500 κιλά λαγοκέφαλους (4-5 κιλά ο καθένας) στη θαλάσσια περιοχή του Ξηρόκαμπου. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει ότι είναι… επιθετικά στο αίμα», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Τζαράκης, ο οποίος συμφωνεί με την άποψη που διατυπώνει ο κ. Μαντζαράκης για την επικήρυξή τους.

Παράλληλα, ο κ. Τζαράκης σημείωσε ότι θα πρέπει να μελετηθούν τρόποι αξιοποίησης των αλιευμάτων, είτε για εξαγωγή σε χώρες όπου το καταναλώνουν, είτε από τη φαρμακοβιομηχανία.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη εκπόνησης μελέτης, προκειμένου να οδηγηθούν σε αξιόπιστα αποτελέσματα.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ

Στόχος η μείωση του πληθυσμού

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», παραδέχεται ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ κ. Γιώργος Τσερπές, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι οι λαγοκέφαλοι έχουν επεκταθεί στην Κρήτη, στο νότιο Αιγαίο μέχρι και την Ισπανία.

Στόχος των ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ είναι να μελετήσουν τον κύκλο ζωή τους, την τοξικότητά τους σε όλα τα στάδια της ζωής τους, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων, ώστε μετά την καταγραφή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων να μπορέσουν να εξεύρουν τρόπους για τη μείωση του πληθυσμού τους.

Για το επίμαχο θέμα έχουν υποβάλει πρόταση μελέτης προς την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ παράλληλα έχουν υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΕΟΧ. Η πρόταση αγγίζει τις 400.000 ευρώ, ενώ η έρευνα δεν αφορά μόνο στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης αλλά και του νότιου Αιγαίου, σε ό,τι αφορά τους λαγοκέφαλους.

«Αν και η κατανομή του είδους στην Κρήτη δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά, τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από το ΕΛΚΕΘΕ, είτε σε εθελοντική βάση ή στα πλαίσια διαφορετικών αλιευτικών μελετών, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων που συγχρηματοδοτούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Ε.Ε., δείχνουν ότι η συχνότητα παρουσίας του είδους από το 2005 μέχρι σήμερα αυξάνεται εκθετικά. Επίσης, στοιχεία από τις πρώτες τοξικολογικές αναλύσεις δειγμάτων που συλλέχθηκαν δείχνουν αυξημένη τοξικότητα σε εσωτερικά όργανα (σπλάχνα, γονάδες, κ.λπ.), κυρίως σε μεγάλα ψάρια και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται τοξικότητα ακόμη και στη σάρκα τους.

Προκειμένου πάντως να αξιολογηθούν και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της παρουσίας του λαγοκέφαλου στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Κρήτης και στην αλιεία, είναι απαραίτητη η υλοποίηση μιας καλά σχεδιασμένης μελέτης, η οποία, εκτός από αλιευτικές πληροφορίες, θα περιέχει και τη συλλογή βιολογικών στοιχείων, τα οποία θα μας επιτρέψουν να ταυτοποιήσουμε περιοχές και περιόδους αναπαραγωγής, παρουσίας μικρών ατόμων, κ.λπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσερπές.

ΕΛΚΕΘΕ

Η πρόταση

Σύμφωνα με τον κ. Τσερπέ, το ΕΛΚΕΘΕ έχει υποβάλει πρόταση μελέτης προς την Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων από την παρουσία του λαγοκέφαλου.

Επιγραμματικά, η μελέτη περιλαμβάνει:

1. Αξιολόγηση της επέκτασης του είδους στην Κρήτη, καθώς και περιγραφή της βαθυμετρικής κατανομής του (καταγραφή περιοχών μεγαλύτερης παρουσίας, κ.λπ.).

2. Εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων στην αλιεία από την παρουσία του λαγοκέφαλου.

3. Μελέτη της αναπαραγωγής του είδους στην περιοχή (εποχή, αναπαραγωγικά πεδία).

4. Μελέτη της τοξικότητας του είδους, σε συνεργασία με το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να διαπιστωθεί αν σε κάποια στάδια της ζωής του η τοξικότητα είναι χαμηλή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις (π.χ. ιχθυάλευρα).

«Όλα τα παραπάνω θα διευκολύνουν τον τελικό στόχο, που είναι η διατύπωση διαχειριστικών μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιδράσεις του λαγοκέφαλου στην αλιεία και το οικοσύστημα», κατέληξε ο ίδιος.

neakriti.gr

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΘΕΜΑ

Όλη τη νύχτα θα συνεχιστούν οι έρευνες

Δημοσιεύτηκε

στις

Όλη τη νύχτα θα συνεχιστούν οι έρευνες, στο Γεροπόταμο, για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοουμένων, των οποίων τα ίχνη εξαφανίστηκαν στη μια τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά


Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης, σημείωσε ότι «όλη τη νύχτα οι έρευνες δεν θα κοπάσουν. Στο σημείο θα παραμείνουν 40 άνδρες και τα μηχανήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, θα υπάρξει ενίσχυση, τόσο σε ότι αφορά την έρευνα στις όχθες του ποταμού, όσο και από αέρος».

Μέχρι αυτή την ώρα, παρά την κινητοποίηση και τις έρευνες, δεν έχει υπάρξει εξέλιξη, εκτός από ένα τμήμα αυτοκινήτου που εντοπίστηκε από κατοίκους στην παραλία του Κόκκινου Πύργου και σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη, εκτιμάται ότι ανήκει στο αυτοκίνητο που αγνοείται: «Είναι η θήκη με το γρύλο και τα υπόλοιπα εργαλεία και η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ανήκει στο αυτοκίνητο που αναζητάμε. Είναι της ίδιας μάρκας με το αυτοκίνητο και είναι σε πολύ καλή κατάσταση» σημείωσε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, που διευκρίνισε ότι παρά το γεγονός ότι στο σημείο βρίσκονται έξι δύτες της ΕΜΑΚ, δεν μπορούν να επιχειρήσουν, καθώς και η ορμή των νερών είναι έντονη, ενώ υπάρχει και αρκετή λάσπη που περιορίζει δραματικά την ορατότητα: «Το γεγονός ότι η βροχή έχει κοπάσει για αρκετές ώρες, μας βοηθάει να ελπίζουμε ότι αύριο θα έχει πέσει η στάθμη των νερών και θα μπορέσουν να συνδράμουν και οι δύτες».

Στην επιχείρηση συμμετέχουν η Πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ, η Αστυνομία και το Λιμενικό, συνδράμουν Εθελοντές Σαμαρείτες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, πτήσεις πάνω από το σημείο έκανε και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην επιχείρηση χρησιμοποιείται και βάρκα αλλά και drone της ΕΜΑΚ. «Είναι ένα δύσκολο σημείο» είπε ο Δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης,ο οποίος εξέφρασε την ευχή του, να βρεθούν σώοι οι αγνοούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο όχημα επέβαιναν δυο αδελφές, ο άνδρας της μίας και η μητέρα τους.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Αυτοκίνητο παρέσυρε 14χρονο στο Γάζι

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανήλικος παρασύρθηκε από όχημα και τραυματίστηκε έξω από την είσοδο της πόλης του Γαζίου


Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το 14χρονο αγόρι παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα και τραυματίστηκε.

Άμεσα έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου παρέλαβε τον 14χρονο και τον μετέφερε στο εφημερεύον νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν εμπνέει ανησυχία η υγεία του 14χρονου

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Αυτή είναι η οικογένεια που αγνοείται στη Μεσαρά

Δημοσιεύτηκε

στις

Κορυφώνεται η αγωνία για τους τέσσερις ανθρώπους. Το εύρημα στην παραλία – Οι εκκλήσεις τους λίγο πριν από την εξαφάνιση


Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων ατόμων που αγνοούνται από τα ξημερώματα της Κυριακής, οπότε και προσπάθησαν να διασχίσουν τα ορμητικά νερά ρέματος στην περιοχή του Γεροποτάμου, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής εντοπίστηκε εξάρτημα αυτοκινήτου στη θάλασσα όπου καταλήγει το ρέμα του Γεροπόταμου. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με το «Διαsosτε τη Μεσαρά», επιβεβαιώθηκε ότι το εξάρτημα ανήκει σε όχημα ίδιας μάρκας με αυτό των αγνοουμένων.

Έτσι, οι έρευνες έχουν ενταθεί στο θαλάσσιο σημείο, ενώ σκάφος του Λιμενικού συνεχίζει τις αναζητήσεις στη θάλασσα και δυνάμεις έρευνας βρίσκονται και στην κοίτη του ποταμού, για την ανεύρεση των τεσσάρων ατόμων.

Πρόκειται για μία 30χρονη, τον 29χρονο σύζυγό της, την 58χρονη μητέρα και την 21χρονη αδελφή της, που επέστρεφαν από κοινωνική εκδήλωση στην Πόμπια. To ζευγάρι μάλιστα, έχει και ένα μωρό μόλις ενός έτους, το οποίο έμεινε χθες βράδυ με τη μητέρα του 29χρονου.

Τα αγνοούμενα άτομα δεν γνώριζαν την περιοχή του Ηρακλείου, αφού είχαν μεταβεί εκεί από τον Άγιο Νικόλαο, το ζευγάρι και από τις Αρχάνες η μητέρα με τη μικρή της κόρη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά την επιστροφή τους έχασαν το δρόμο και βρέθηκαν στο ύψος «Τρία Αστέρια», όπου και παρασύρθηκαν από το ρέμα.

Η οδηγός είχε προλάβει να καλέσει την Αστυνομία. Στην κλήση που έγινε στις 0:52 και διήρκησε 13 δευτερόλεπτα, η 30χρονη είπε «ελάτε, γιατί πνιγόμαστε», ενώ στις 0:55 ο σύζυγός της τηλεφώνησε εκ νέου στο 100 και είπε ότι βρίσκονται κοντά στο «Αυγερινός live».

«Σώστε μας γιατί θα πνιγούμε», είπε στους Αστυνομικούς, στα 52 δευτερόλεπτα του τηλεφωνήματος.

Την ίδια στιγμή η άλλη αδελφή της οδηγού που βρισκόταν στις Αρχάνες έφτασε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και ενημέρωσε πως η οικογένειά της βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να πνιγεί.

Σύμφωνα με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη, οι έρευνες ξεκίνησαν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής και σε αυτές συμμετείχαν 40 πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ, του Λιμενικού και ένα σκάφος.

Ο Ν.Λαγουδάκης σημείωσε στη συνέχεια πως «η δύναμη της Πυροσβεστικής αυξήθηκε σε 50 άτομα, ψάχνουμε δεξιά και αριστερά στο ποτάμι, στην κοίτη όμως δεν μπορούμε να μπούμε γιατί το νερό αυτή τη στιγμή φτάνει το ενάμιση μέτρο ύψος».

Στις έρευνες συμμετέχουν ένα drone και ένα ελικόπτερο ελικόπτερο Agusta-Bell.

Ant1news.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη