Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασαν τα τοξικά ψάρια

Σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους εκπέμπουν επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου, της ανατολικής αλλά και της νότιας Κρήτης, καθώς η εφιαλτική αύξηση του πληθυσμού του τοξικού λαγοκέφαλου έχει επιφέρει τεράστιες οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία τους.


 

Η δραματική αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ψαράδες, με αρκετούς να έχουν δεμένα εδώ και αρκετούς μήνες τα αλιευτικά τους σκάφη, καθώς, όπως σημειώνουν με νόημα, μόνο… λαγοκέφαλους θα ψαρέψουν μαζί με τις… ζημιές στα δίχτυα τους.

Και τα νερά του λιμανιού του Ηρακλείου έχουν γεμίσει από τους τοξικούς λαγοκέφαλους, οι οποίοι… κυριαρχούν στις θαλάσσιες περιοχές Καρτερού, Αρίνα, Γουβών, Χερσονήσου και όχι μόνο, όπως αποκαλύπτει στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου Μανόλης Μαντζαράκης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν όλα τα μεγέθη, από γόνοι μέχρι 2,5 κιλά!

Πριν από ενάμιση μήνα, αλιευτικό σκάφος ψάρεψε λαγοκέφαλους συνολικού βάρους 80 κιλών, στη θαλάσσια περιοχή της Αμνισού (ενάμισι κιλό το καθένα) κοντά στο νησάκι, καταστρέφοντας τα δίχτυα των ψαράδων, ενώ την επόμενη μέρα, βόρεια του Κούλε και σε βάθος 12 μέτρων, άλλο αλιευτικό “ψάρεψε” 40 κιλά λαγοκέφαλους.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα μεροκάματο και, δυστυχώς, οι αρμόδιοι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τις διαστάσεις του όλου προβλήματος.

Οι λαγοκέφαλοι τρώνε τα πάντα στο πέρασμά τους, όπως χταπόδια, σουπιές, μπαρμπούνια, κουτσομούρα και άλλα είδη. Δεν έχουν αφήσει… τίποτα για τα δίχτυα μας, αντιθέτως μας έχουν φάει και τα δίχτυα και τα αγκίστρια.

Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού τους, τότε εκτιμώ ότι σε λίγα χρόνια θα αντικρίζουμε τα ψάρια μόνο… κατεψυγμένα!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζαράκης, ο οποίος προτείνει ως λύση την επικήρυξη του λαγοκέφαλου, ώστε να περιοριστεί αυτή η απειλή για τα ψάρια της Μεσογείου.

«Αν το κράτος μάς δώσει οικονομικά κίνητρα αλλά και εργαλεία για να κυνηγήσουμε τα επικίνδυνα και τοξικά ψάρια, τότε εκτιμώ ότι θα περιορίσουμε τον πληθυσμό τους», τόνισε ο ίδιος.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Γιώργου Ζαχαράκη, ψαρά από την περιοχή της Ιεράπετρας, ο οποίος μας περιέγραψε τις εικόνες που επικράτησαν στο λιμάνι στη νήσο Χρυσή, τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Αντικρίσαμε απίστευτες σκηνές τη στιγμή που πετάξαμε κόκκαλα στο λιμάνι, αφού σε χρόνο ρεκόρ ένα “κοπάδι” που αριθμούσε περίπου 100 λαγοκέφαλους (5 έως 15 κιλά το καθένα) κατασπάραξε τα κόκκαλα σε 2 πόντους νερού, ενώ άλλα είχαν βγει στην παραλία, στο… μηδέν πόντο νερού, για να πιάσουν τα κόκκαλα. Πεινούσαν πολύ! Το Γαϊδουρονήσι έχει γεμίσει από λαγοκέφαλους, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί αρκετά», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχαράκης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη θάλασσα της Μεσογείου, η οποία, όπως εκτιμά, «θα είναι μια νεκρά θάλασσα στο άμεσο μέλλον».

Ακόμη, μας ανέφερε ένα ακόμη περιστατικό με λαγοκέφαλους.

«Ψαροτουφεκάς με καλή “ψαριά” δεν πρόλαβε να βγει στη στεριά διότι οι λαγοκέφαλοι του έφαγαν όλα τα ψάρια που είχε πιάσει νωρίτερα». Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, η θαλάσσια ζωή έχει καταστραφεί από τους λαγοκέφαλους, οι οποίοι δεν τους έχουν αφήσει… αγκίστρι, το οποίο όπως λένε κόβουν σαν αγγούρι με τα μυτερά, κοφτερά τους δόντια.

«Δε μας… αφήνουν ψάρι. Πριν από επτά χρόνια ψαρεύαμε 50 κιλά σουπιές, οι οποίες λιγοστεύουν χρόνο με το χρόνο, με συνέπεια σήμερα να έχουμε φτάσει στο σημείο να ψαρεύουμε 2 κιλά σουπιές», ανέφερε ο κ. Ζαχαράκης.

Ως τα πιράνχας της Μεσογείου τα περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Ιεράπετρας κ. Χαράλαμπος Τζαράκης, ο οποίος έπιασε πρώτη φορά λαγοκέφαλους στα δίχτυα του το 2001.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θαλάσσια περιοχή από την Ιεράπετρα μέχρι το Κάβο Σίδερο έχει γεμίσει από λαγοκέφαλους, οι οποίοι εντοπίζονται και σε βάθη 90 μέτρων!

«Είμαστε σε απόγνωση. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στον κλάδο μας, ώστε να τα κυνηγήσουμε και να τα εξοντώσουμε. Τον περασμένο Μάιο ψαρέψαμε 500 κιλά λαγοκέφαλους (4-5 κιλά ο καθένας) στη θαλάσσια περιοχή του Ξηρόκαμπου. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει ότι είναι… επιθετικά στο αίμα», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Τζαράκης, ο οποίος συμφωνεί με την άποψη που διατυπώνει ο κ. Μαντζαράκης για την επικήρυξή τους.

Παράλληλα, ο κ. Τζαράκης σημείωσε ότι θα πρέπει να μελετηθούν τρόποι αξιοποίησης των αλιευμάτων, είτε για εξαγωγή σε χώρες όπου το καταναλώνουν, είτε από τη φαρμακοβιομηχανία.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη εκπόνησης μελέτης, προκειμένου να οδηγηθούν σε αξιόπιστα αποτελέσματα.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ

Στόχος η μείωση του πληθυσμού

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», παραδέχεται ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ κ. Γιώργος Τσερπές, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι οι λαγοκέφαλοι έχουν επεκταθεί στην Κρήτη, στο νότιο Αιγαίο μέχρι και την Ισπανία.

Στόχος των ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ είναι να μελετήσουν τον κύκλο ζωή τους, την τοξικότητά τους σε όλα τα στάδια της ζωής τους, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων, ώστε μετά την καταγραφή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων να μπορέσουν να εξεύρουν τρόπους για τη μείωση του πληθυσμού τους.

Για το επίμαχο θέμα έχουν υποβάλει πρόταση μελέτης προς την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ παράλληλα έχουν υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΕΟΧ. Η πρόταση αγγίζει τις 400.000 ευρώ, ενώ η έρευνα δεν αφορά μόνο στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης αλλά και του νότιου Αιγαίου, σε ό,τι αφορά τους λαγοκέφαλους.

«Αν και η κατανομή του είδους στην Κρήτη δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά, τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από το ΕΛΚΕΘΕ, είτε σε εθελοντική βάση ή στα πλαίσια διαφορετικών αλιευτικών μελετών, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων που συγχρηματοδοτούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Ε.Ε., δείχνουν ότι η συχνότητα παρουσίας του είδους από το 2005 μέχρι σήμερα αυξάνεται εκθετικά. Επίσης, στοιχεία από τις πρώτες τοξικολογικές αναλύσεις δειγμάτων που συλλέχθηκαν δείχνουν αυξημένη τοξικότητα σε εσωτερικά όργανα (σπλάχνα, γονάδες, κ.λπ.), κυρίως σε μεγάλα ψάρια και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται τοξικότητα ακόμη και στη σάρκα τους.

Προκειμένου πάντως να αξιολογηθούν και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της παρουσίας του λαγοκέφαλου στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Κρήτης και στην αλιεία, είναι απαραίτητη η υλοποίηση μιας καλά σχεδιασμένης μελέτης, η οποία, εκτός από αλιευτικές πληροφορίες, θα περιέχει και τη συλλογή βιολογικών στοιχείων, τα οποία θα μας επιτρέψουν να ταυτοποιήσουμε περιοχές και περιόδους αναπαραγωγής, παρουσίας μικρών ατόμων, κ.λπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσερπές.

ΕΛΚΕΘΕ

Η πρόταση

Σύμφωνα με τον κ. Τσερπέ, το ΕΛΚΕΘΕ έχει υποβάλει πρόταση μελέτης προς την Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων από την παρουσία του λαγοκέφαλου.

Επιγραμματικά, η μελέτη περιλαμβάνει:

1. Αξιολόγηση της επέκτασης του είδους στην Κρήτη, καθώς και περιγραφή της βαθυμετρικής κατανομής του (καταγραφή περιοχών μεγαλύτερης παρουσίας, κ.λπ.).

2. Εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων στην αλιεία από την παρουσία του λαγοκέφαλου.

3. Μελέτη της αναπαραγωγής του είδους στην περιοχή (εποχή, αναπαραγωγικά πεδία).

4. Μελέτη της τοξικότητας του είδους, σε συνεργασία με το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να διαπιστωθεί αν σε κάποια στάδια της ζωής του η τοξικότητα είναι χαμηλή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις (π.χ. ιχθυάλευρα).

«Όλα τα παραπάνω θα διευκολύνουν τον τελικό στόχο, που είναι η διατύπωση διαχειριστικών μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιδράσεις του λαγοκέφαλου στην αλιεία και το οικοσύστημα», κατέληξε ο ίδιος.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Την προσοχή των πολιτών και των λουόμενων εφιστά μια Χανιώτισσα η οποία ενώ έκανε μπάνιο στο Μαράθι στα Χανιά ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, δέχθηκε επίθεση...

Themata

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ψάρι στο είδος του που έχει δει το φως της δημοσιότητας Αν και το θέαμα, σύμφωνα με ψαροντουφεκάδες της περιοχής,...

Themata

Τι κι αν θεωρείται απαγορευμένος, μερικοί τολμηροί Κρητικοί αποφάσισαν να μαγειρέψουν και να φάνε τον λαγοκέφαλο Συγκεκριμένα, κάτοικοι της Αγίας Γαλήνης επιβεβαίωσαν στο boatfishing.gr,...

Themata

Συνεδριάζουν σήμερα Η αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων θα απασχολήσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης που συνεδριάζει αύριο...

Themata

Το συγκεκριμένο ψάρι το οποίο απασχολεί τα τελευταία χρόνια την επικαιρότητα με την παρουσία του στις ελληνικές θάλασσες Προσπάθεια να μειώσουν τον πληθυσμό των...

Creta

Η Περιφέρεια Κρήτης συνιστά την προσοχή του Κρητικού Μετά από τις κατά καιρούς αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι ο Λαγοκέφαλος, μπορεί να καταναλωθεί...

Creta

Έναν τεράστιο λαγοκέφαλο κατάφερε να ψαρέψει ένα παιδί στην περιοχή της Χερσονήσου, όπως φαίνεται σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου Τα βίντεο...

Creta

Στην επικινδυνότητα του ψαριού λαγοκέφαλος εφιστώντας την προσοχή σε όλους, ότι δεν πρέπει να καταναλωθεί αφού πρόκειται για είδος εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο, αναφέρεται...