Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Στo Ρέθυμνο το αρχαιότερο νοµοθέτηµα της Ευρώπης!

Τμήματα επιγραφών με νομοθετήματα, τα οποία χρονολογικά είναι παλαιότερα των διάσημων επιγραφών της Γόρτυνας, που ως γνωστόν μέχρι σήμερα θεωρούνται τα αρχαιότερα της Ευρώπης, βρέθηκαν το καλοκαίρι που μας πέρασε κατά τις ανασκαφές της Αρχαίας Ελεύθερνας από την ομάδα του Καθηγητή Αρχαιολογίας Νικόλαου Σταμπολίδη.


Όπως ο διαπρεπής επιστήμονας αποκάλυψε μιλώντας στο rethemnosnews.gr, οι ανασκαφές του περασμένου θέρους έφεραν στο φως νέα σημαντικά ευρήματα μεταξύ των οποίων τμήματα από αρχαϊκές επιγραφές με νόμους της Αρχαίας Ελεύθερνας, που χρονολογούνται κατά δύο γενιές παλαιότερα από «την βασιλίδα των επιγραφών» που έχει βρεθεί στην Γόρτυνα.

Τα σημαντικά ευρήματα βρέθηκαν κατά την ανασκαφική έρευνα ενός μεγάλου οικοδομήματος, το οποίο είχε επισκευαστεί ή χτιστεί με υλικά από παλαιότερα κτίσματα. Ανάμεσα στα υλικά αυτά ήταν και τα επιγραφικά θωράκια, που θεωρούνται τα σημαντικότερα ευρήματα της φετινής περιόδου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ειδικότερα, οι φετινές ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας και σύμφωνα με τον κ. Σταμπολίδη έδωσαν σημαντικό νέο υλικό και πληροφορίες για τον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης, τα σπίτια, τους δρόμους και την αρχιτεκτονική της ενώ εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι τα επιγραφικά ευρήματα, όπως προαναφέραμε.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταμπολίδης δήλωσε στο rethemnosnews.gr, ότι «είχαμε την τύχη να ανασκάψουμε και Ελληνιστικά και Ρωμαικά οικοδομήματα, σπίτια, τα οποία είναι άλλοτε κατεστραμμένα από σεισμούς και άλλοτε επισκευασμένα μετά από σεισμούς. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να σκάψουμε την συνέχεια ενός πλακόστρωτου δρόμου που οδηγεί προς την ακρόπολη, την συνέχεια, δηλαδή, του δρόμου που έχουμε μέσα στην νεκρόπολη και προχωρά προς τα πάνω, προς την ακρόπολη της Ελεύθερνας.»

Όπως μας επισήμανε, εντοπίστηκαν ερείπια από τις παλαιότερες φάσεις οικοδομημάτων των Ελληνιστικών χρόνων, τα οποία είτε εμφανίζονται ξαναχρησιμοποιημένα σε μεταγενέστερες εποχές είτε πάνω σε αυτά έχουν ξαναχτιστεί ρωμαϊκά οικοδομήματα.

Ο κ. καθηγητής, χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα ευρήματα αυτά διότι στα ελληνιστικά κτίσματα εντοπίστηκαν κλίβανοι, δηλαδή  εργαστήρια κεραμικής και τερακότας, στα οποία κατασκεύαζαν  πάρα πολύ ενδιαφέροντα πλακίδια με εγχάρακτες θεότητες επάνω όπως οι Κουρήτες, η Κυβέλη, η Αρτέμης και άλλες. Οι παραστάσεις αυτές ήταν αναθήματα που τοποθετούσαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Ελεύθερνας στα σπίτια τους σαν φυλαχτά, για λατρευτικούς λόγους, όπως γίνεται σήμερα με τις Ιερές Εικόνες των Αγίων. Ανάμεσα σε αυτά τα ευρήματα ξεχωρίζουν κάποια πήλινα αγαλματίδια μεταξύ των οποίων ένα της Θεάς Αφροδίτης.

Ανάμεσα σε αυτά τα κτίσματα βρέθηκαν και οι προαναφερόμενες επιγραφές με τα νομοθετήματα της αρχαϊκής εποχής.

Για την σημαντική αυτή ανακάλυψη, ο κ. Σταμπολίδης μας περίγραψε ότι «έχουμε σκάψει ένα μέρος ενός τεράστιου οικοδομήματος με πολύ μεγάλους και παχείς σωζώμενους τοίχους δηλαδή 2,5 μέτρων ύψους και ενός μέτρου φάρδους, το οποίο οικοδόμημα έχει χρησιμοποιήσει πέτρες από ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά οικοδομήματα, κυρίως από βασιλικές, γιατί ανάμεσα στα  πεσμένα λίθινα τμήματα έχουμε και θωράκια με ανάγλυφα και ανάμεσα σε αυτά κομμάτια από αρχαϊκές επιγραφές, ορισμένες από τις οποίες είναι παλαιότερες και από την «βασίλισσα» των επιγραφών της Γόρτυνας.»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι «Τα ευρήματα αυτά δείχνουν, ότι έχουμε στην Ελεύθερνα νόμους, που τυγχάνει να είναι παλαιότεροι από τους νόμους της Γόρτυνας, που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, τουλάχιστον κατά δύο γενιές, δηλαδή γύρω στα 60 χρόνια και που αναφέρονται σε διατάξεις για την ίδια την πόλη. Δηλαδή, εάν της Γόρτυνας είναι γύρω στο 450 π.Χ. αυτά που βρήκαμε είναι από τα τέλη του 6ου αιώνα. Έχουμε βέβαια βρει και σύγχρονα της Γόρτυνας. Αυτό δείχνει, ότι η πόλη είχε νομοθεσία και αξιωματούχους και κανονιστικές διατάξεις.»
Ο κ. Σταμπολιδης μας ενημέρωσε ακόμα, ότι δεν έχει διαβαστεί το σύνολο των νομοθετημάτων που αναγράφονται στις επιγραφές καθώς αυτές έχουν βρεθεί αποσπασματικά και απαιτείται να καθαριστούν και να ενωθούν, ώστε να δώσουν πλήρες κείμενο και πληροφορίες. Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο που έχει ήδη διαβαστεί αναφέρεται στην υποχρέωση των πολιτών να μην αφήνουν τους αγρούς τους άκαρπους και ακαλλιέργητους περισσότερο από τρία χρόνια!

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μοντέρνο κτήριο των 1.700 τ.μ. που μοιάζει με κιβωτό στεγάζει την ιστορία αυτής της ισχυρής και σημαντικής πόλης της αρχαίας Κρήτης Η ανατολική...

Themata

Το έργο για τη δημιουργία 14 πολιτιστικών διαδρομών στον Δήμο Ρεθύμνου με κέντρο την Ελεύθερνα, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης...

photo

Μια σπάνια φωτογραφία την Καθαρή Δευτέρα στην πλατεία της Ελευθερνας το 1961. Η φωτογραφία είναι από το καφενείο “Τρεις Καμάρες” στην Ελεύθερνα. Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο...

Themata

Σοβαρό ατύχημα είχε ένας 38χρονος αγρότης στην Αλφά Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο Ο 38χρονος με καταγωγή από την Ελεύθερνα, ενώ εκτελούσε αγροτικές εργασίες στο χωράφι του, κατέβηκε από...

Themata

Ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης μιλάει για τα τελευταία ευρήματα στην Ελεύθερνα Δυο παλαιοχριστιανικές βασιλικές με θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα (στη μία βρέθηκε και επιγραφή που μαρτυρεί την...

photo

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

photo

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ελεύθερνα ήταν κατά την αρχαιότητα πόλη της Κρήτης Βρισκόταν στο σημερινό Νομό Ρεθύμνου, 25 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου, κάπου 12 χιλιόμετρα...