Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Στο τελικό στάδιο ο ΧΥΤΥ Αμαρίου

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 37 εκατομμύρια, με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ


Στο τελικό στάδιο υλοποίησης, μπαίνει το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Αμαρίου, που θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού στον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων.

Το έργο έλαβε έγκριση χρηματοδότησης ενώ αναμένεται σύντομα η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.

Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα καθώς και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής.

Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν, τα οργανικά θα οδηγούνται προς αερόβια βιολογική επεξεργασία με στόχο την παραγωγή κομπόστ.

Την απόλυτη ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης και ο δήμαρχος Αμαρίου και αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Παντελής Μουρτζανός, οι οποίοι σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του έργου, στην πολύ καλή προετοιμασία που έγινε από τις υπηρεσίες και τα στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., ενώ τόνισαν τη βούλησή τους να παρακολουθούν από κοντά την πορεία του έτσι ώστε να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2018, ολοκληρώθηκαν και τα έργα επέκτασης του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου, ένα έργο το οποίο επίσης εντάσσεται στον ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης και αναβάθμισε περιβαλλοντικά, αισθητικά και λειτουργικά το κύτταρο που καλύπτει το σύνολο της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Το έργο είχε προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Π.Δ.Ε., κατοχυρώθηκε με έκπτωση περίπου 66% και εκτελέστηκε με άψογο τρόπο. Κάτι που αποδεικνύει ότι με αυστηρό έλεγχο από τον επιβλέποντα φορέα, ακόμα και στις μεγάλες εκπτώσεις, υπάρχει άριστο αποτέλεσμα. Στο έργο περιλαμβανόταν η επέκταση του ενεργού κυττάρου κατά 8 περίπου στρέμματα, η στεγανοποίησή του, η κατασκευή έργων διαχείρισης βιοαερίου, η κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς ομβρίων υδάτων, η κατασκευή νέας δεξαμενής συλλογής στραγγισμάτων, καθώς και διάφορα συνοδά έργα περιβαλλοντικής και λειτουργικής βελτίωσης του σημείου. Αναφέρεται ότι το έργο κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος.

Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λ.π), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευασθεί και μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 7.400 τόνων ετησίως.

Επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού μετακομποστοποίησης και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Το έργο περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο τμήμα του τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής, η οποία θα αφορά πλέον στην τελική διάθεση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας (ΧΥΤΥ), ενώ η επιλογή του αναδόχου, θα γίνει σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 27 του ν. 4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *