Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Στυλιανός Μιχ. Μαρκαντώνης: Ο ευεργέτης των Ελενών

Δημοσιεύτηκε

στις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Ελενών, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με Τοπικούς Φορείς με θέμα «Στυλιανός Μιχ. Μαρκαντώνης. Ο ευεργέτης των Ελενών»


Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Κοινότητας Ελενών τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέησηστο χώρο του προαύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου, όπου βρίσκεται η προτομή του Στυλιανού Μιχ. Μαρκαντώνη.

O Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε τη σημασία της ευεργεσίας και συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή σε εκείνους που με ανιδιοτέλεια οραματίστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν έργα ανάπτυξης βοηθώντας τον τόπο τους   .

​Ο Δήμαρχος Αμαρίου απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε: «Βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στη γενέτειρα του Στυλιανού Μιχαήλ Μαρκαντώνη, για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στον ευεργέτη των Ελενών. Μέσα από την σημερινή εκδήλωση μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε για την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς. Ο Αμαριώτης Στυλιανός Μαρκαντώνης, ήταν πρωτοπόρος στην εποχή του, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο τόπο του και παρήγαγε έργο με διαχρονική αξία για την κοινωνία.  Ήταν ένας άνθρωπος που φεύγοντας άφησε πίσω του, ανεξίτηλο, το δικό του στίγμα. Μάλιστα το Δημοτικό Σχολείο όπου βρισκόμαστε αποτελεί αδιάψευστο 

μάρτυρα της προσφοράς του καθώς σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με τα απαιτούμενα εποπτικά μέσα διδασκαλίας της εποχής με αποκλειστικά δικές του δαπάνες».

Ο κ. Νικόλαος Μαρκαντώνης, στην ομιλία του με θέμα: «Στυλιανός Μιχ. Μαρκαντώνης. Οράματα, πραγματώσεις, διαψεύσεις», μεταξύ των άλλων υπογράμμισε: «Μιλώντας για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου ακατάσβεστης φλόγας για τον τόπο, τα οράματά του, όσα πραγματοποιήθηκαν ή διαψεύστηκαν πληγώνοντάς τον ως πατριώτη και ως άνθρωπο, επιτρέψτε μου, δειγματοληπτικά, να σημειώσω τα εξής: 

Ο  Στυλιανός Μαρκαντώνης αν και πλούτισε δεν λησμόνησε, δεν επαναπαύτηκε. Καλλιέργησε αγωνιστικά το ηρωικό, το κοινωνικό και καλλιτεχνικό φρόνημα που «κλώτσαγε» πάντοτε μέσα του. Να τονιστεί ότι δεν υπήρξε απλά ο πατριώτης, ο νοσταλγός, που χαρακτηρίζει συνήθως τον ξενιτεμένο Έλληνα και τον κρητικό μετανάστη! Οραματιστής και υψηλόφρων τιμούσε, αποδεδειγμένα τους φορείς της πολιτείας όπως και της Εκκλησίας. Τον γοήτευε εξάλλου η τέχνη και η καλλιτεχνική δημιουργία. Σκοπός του Στυλιανού δεν υπήρξε απλά το επιχειρείν και ο πλουτισμός, όσο η ανέλιξη μέσω της οικονομίας και η κοινωνική αλληλεγγύη» . Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του ανέφερε: « Η σημερινή εκδήλωση του Δήμου μας και η ανταπόκριση των φορέων του στην απόδοση οφειλόμενου χρέους, είναι πράξη δικαιοσύνης, είναι δείγμα πολιτισμού! Και τούτο επειδή η ανταπόδοση έμπρακτης ευγνωμοσύνης σε κείνους που ανάδειξαν τον τόπο αγωνιζόμενοι, σε ειρήνη ή πόλεμο, μας καθιστά ηθικά άξιους της δικής του προσφοράς!»

ΘΕΜΑ

Ψήφος εμπιστοσύνης για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ψήφος εμπιστοσύνης οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες-επενδύσεις 140 εκατ. ευρώ στις έρευνες


Για ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ, ακόμα και στο βασικό στάδιο των ερευνών, κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ενημερωτικό ΤΟΥ σημείωμα για τις συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες υδρογονανθράκων, που κατατέθηκαν απόψε για κύρωση στη Βουλή.

Πρόκειται για τις περιοχές

– «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» οι συμβάσεις για τις οποίες υπεγράφησαν στις 27 Ιουνίου 2019 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια.

– «Ιόνιο» στη Δυτική Ελλάδα που παραχωρείται στην κοινοπραξία Repsol-Ελληνικά Πετρέλαια και «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» (στον κόλπο της Κυπαρισσίας), που παραχωρείται στα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η Ελλάδα έχει σήμερα 9 θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις. Με την κύρωση από τη Βουλή των σημερινών τεσσάρων συμβάσεων, ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει σε 13. Αυτή η εξέλιξη, μακροπρόθεσμα, θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό της Ελλάδας καθώς και τη γεωστρατηγική θέση μας ως έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.

Τονίζεται ακόμη ότι;

– Για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των υδρογονανθράκων δημιουργούνται 3 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,

– Για κάθε ευρώ που θα αμείβονται οι άμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο, θα δημιουργούνται άλλες 2 θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους της οικονομίας ενισχύοντας περαιτέρω την απασχόληση με νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές.

Εφόσον οι έρευνες πιστοποιήσουν ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου ή αργού πετρελαίου είναι απολήψιμες, οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2020.

– Κατά το οκταετές βασικό στάδιο ερευνών, οι εταιρείες-ανάδοχοι καλούνται να επενδύσουν σωρευτικά ποσό της τάξης των 140 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια γεωφυσικών ερευνών, τον καθορισμό των πιθανών γεωτρητικών στόχων και τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.

– Όλες οι συμβάσεις μίσθωσης περιλαμβάνουν αυστηρό πλέγμα διατάξεων που διασφαλίζει ότι η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα διεξαχθεί με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος.

– Προβλέπεται ρητά η λήψη μέτρων επανόρθωσης στα οποία οφείλουν να προβούν οι εταιρείες σε περίπτωση που οι εργασίες που εκτελούν θέτουν σε κίνδυνο φυσικά πρόσωπα ή περιουσίες ή ρυπαίνουν ή βλάπτουν την χλωρίδα, πανίδα και υδρόβια ζωή ή το περιβάλλον.

– Αναφορικά με τον τουρισμό, η εμπειρία από την 40ετή παραγωγή στον κόλπο της Καβάλας (κοίτασμα Πρίνου), περιοχή που γειτνιάζει με τη δημοφιλή Θάσο, δείχνει ότι με την ορθή εφαρμογή των διεθνών καλών πρακτικών και των περιβαλλοντικών προβλέψεων, ο τουρισμός και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

– Η έρευνα για υδρογονάνθρακες, ιδίως όσον αφορά στην ανεύρεση φυσικού αερίου, είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες που θα επηρεάσουν το ενεργειακό μείγμα της χώρας για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια, με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο «γέφυρα» που θα επιτρέψει τη βαθμιαία μετάβαση σε εναλλακτικές, φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, σε συνέργεια με τα μεγάλα projects κατασκευής αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου όπως είναι ο TAP, ο IGB και ο EastMed και των υπαρχόντων και μελλοντικών τερματικών σταθμών (Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη) αποτελούν τμήματα της διαδικασίας διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και εδραιώνοντάς την ως ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Την Τρίτη συνεχίζεται η δίκη για την δολοφονία του 70χρονου από τα Σφακιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο δικαστήριο του Ρεθύμνου υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς ήταν δεκάδες οι Σφακιανοί, που βρέθηκαν εκεί, και από τις δύο πλευρές


Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου ξεκίνησε χθες το πρωί, αλλά διακόπηκε για να συνεχιστεί την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου η δίκη για την υπόθεση ανθρωποκτονίας ενός 70χρονου από τα Σφακιά, με βασικό κατηγορούμενο έναν 45χρονο συντοπίτη του και συγκατηγορούμενους του τον αδελφό του και έναν ακόμα χανιώτη.

Το έγκλημα είχε γίνει τον Μάρτιο του 2018 και ο 45χρονος κατηγορείται ότι σκότωσε το θύμα και στη συνέχεια μετέφερε τη σορό του καθώς και το Ι.Χ. φορτηγό του από τη Χώρα Σφακίων στον Αλικιανό του δήμου Πλατανιά Χανίων, όπου άνοιξε με χωματουργικό μηχάνημα ένα λάκκο βάθους 5 μέτρων και έθαψε και τη σορό του 70χρονου και το αυτοκίνητο του.

Ο 40χρονος αδελφός του καθώς και ο τρίτος κατηγορούμενος κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς ο μεν πρώτος φέρεται να γνώριζε την εγκληματική πράξη του αδελφού του και τον βοήθησε στην απόκρυψη στοιχείων και ο δε φίλος τους από τον Αλικιανό φέρεται όχι μόνο να γνώριζε για το έγκλημα, αλλά και διέθεσε στον δράστη οικόπεδο ιδιοκτησίας του στον Αλικιανό για να εξαφανίσει τη σορό του θύματος και το αυτοκίνητο του.

Ο 70χρονος κτηνοτρόφος είχε εξαφανιστεί μαζί με το αυτοκίνητο του από τα Σφακιά στις 7 Μαρτίου 2018 και επί τέσσερις μήνες τον αναζητούσε η οικογένεια του χωρίς αποτέλεσμα.

Τελικά, στις 20 Ιουνίου 2018, αστυνομικοί ξέθαψαν τη σορό του θύματος αλλά και το αυτοκίνητο του από το οικόπεδο του Αλικιανού.

Ο 45χρονος ομολόγησε τη δολοφονία λέγοντας ότι ο αδελφός του είχε άγνοια για την εγκληματική του πράξη.

goodnet.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Ζητούν παράκαμψη στα Πηγαϊδάκια

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι κάτοικοι των Πηγαϊδακίων ζητούν από τον δήμο να γίνει παράκαμψη λόγω στενότητας του δρόμου


Διαβούλευση και προτάσεις για λήψη απόφασης από το Κοινοτικό Συμβούλιο, για αποστολή της στον Δήμο Φαιστού σχετικά με το έργο παράκαμψη υφιστάμενου δρόμου στον οικισμό Πηγαϊδακίων προς Καλούς Λιμένες.

Η κατασκευή της παράκαμψης κρίνεται αναγκαία διότι η υφιστάμενη σύνδεση διέρχεται μέσα από το χωριό και είναι ιδιαιτέρως προβληματική λόγω στενότητας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη