Connect with us

ΘΕΜΑ

Συλλαλητήριο στα Χανιά: «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα»!

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συγκέντρωση στα Χανιά θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς


Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη παίρνουμε μέρος στην παγκόσμια κινητοποίηση για να σταματήσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή και να απαιτήσουμε άμεσες λύσεις για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική κρίση, τονίζεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τα εκατομμύρια πολιτών, και πρώτα απ’ όλα των νέων και των μαθητών/τριών, που θα διαδηλώνουν και θα απεργούν την ίδια μέρα σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το διεθνές κίνημα συντονίζεται και κλιμακώνει τις δράσεις του, εν όψει και της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23/9, και δηλώνει αποφασιστικά «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Οι βασικές αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι γνωστές και καταγεγραμμένες από τις αρμόδιες επιτροπές του ΟΗΕ, τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και τα κινήματα και την κοινωνία των πολιτών. Αφορούν στη χρήση των ορυκτών καυσίμων, την υπερχειλίζουσα αστικοποίηση, την αποψίλωση των δασών, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανεξέλεγκτη ρύπανση των θαλασσών, την αλλαγή των διατροφικών συνθηκών. Πολύ πρόσφατα ζήσαμε τις πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων στον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία, το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, τη μόλυνση από τη διαρροή αργού πετρελαίου στα ανοιχτά της Χιλής. Όλα αυτά καταστρέφουν τις βάσεις επιβίωσης εκατομμυρίων πληθυσμών και τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, ο οποίος θα καταστεί αβίωτος αν δεν αναληφθούν επειγόντως δραστικές περιβαλλοντικές πολιτικές.
Η Κρήτη και τα Χανιά δεν βρίσκονται έξω από τη διαδικασία της καταστροφής του περιβάλλοντος. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων θα ολοκληρώσουν την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος που ήδη συντελείται με τα χημικά της Συρίας, τον ελλιμενισμό πυρηνοκίνητων πολεμικών σκαφών στη βάση της Σούδας, την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία, την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη. Έργα όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, οι φαραωνικές ξενοδοχειακές μονάδες σε όλο το νησί είναι προσαρμοσμένα στη δημιουργία τεράστιων κερδών για λίγους και έχουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον. Η μετατροπή της Κρήτης σε «ενεργειακή πηγή», η διασύνδεσή της με τον ηπειρωτικό κορμό, η μετατροπή των βουνοκορφών της σε δάση ανεμογεννητριών από τα συμφέροντα που απεργάζονται την αρπαγή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων στις πόλεις, των παραλιών, των δρόμων διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό φυσικό και αστικό περιβάλλον για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων. Οι περσινές καταστροφές από τις πλημμύρες υπογραμμίζουν ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι ήδη εδώ.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 Σεπτέμβρη στις 6μμ στη Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που ευθύνονται για τις καταστροφές. Για να συνεχίσουμε τους αγώνες που έχουν ήδη ξεκινήσει συνδέοντας άμεσα τα αιτήματά τους με την περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική κρίση.
• Όχι στις εξορύξεις. Από την Ήπειρο και το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη και από τις Σκουριές και το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο. Για να προστατεύσουμε το περιβάλλον από τα πολυεθνικά μεγαθήρια των υδρογονανθράκων και του χρυσού – και την ειρήνη από τις πολεμικές εξορμήσεις των κυβερνήσεων για τον έλεγχο των κοιτασμάτων. • Όχι στη λεηλασία των ελεύθερων χώρων. Από το Ελληνικό και το Γουδή μέχρι το οικόπεδο της ΑΒΕΑ και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και εκατοντάδες ακόμα πάρκα, δασικές εκτάσεις, παραλίες κλπ που κινδυνεύουν από τα καταστροφικά επενδυτικά συμφέροντα. • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού, των ΔΕΗ-ΕΛΠΕ-ΔΕΣΦΑ, των συγκοινωνιών. Νερό, ρεύμα, μεταφορές είναι δημόσια αγαθά που μπορούν να συμβάλουν με την ορθή τους διαχείριση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. • Όχι στην καταστροφή των ρεμάτων, την τσιμεντοποίηση και την καταστροφή των οικοσυστημάτων τους. • Όχι στο ξεπούλημα των λιμανιών, στα θηριώδη έργα λιμενικών εγκαταστάσεων, όπως αυτά στον Πειραιά, το Κερατσίνι και τη Ραφήνα που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων. • Να κλείσουν παντού οι χωματερές, όχι νέοι ΧΥΤΑ, όχι στην καύση σκουπιδιών – από τη Φυλή και το Γραμματικό μέχρι τη Λευκίμμη και τον Βόλο. • Να σώσουμε τα δάση και τις βουνοκορφές από τα συμφέροντα των κατασκευαστικών και της εγκατάστασης ΒΑΠΕ (βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες) στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Διεκδικούμε σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών, δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας με αύξηση της χρηματοδότησης και μόνιμες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων. • Δημόσιος, κοινωνικός έλεγχος στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Αλλά και συνολικά, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων για προγραμματισμένη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με κέντρο τις ανάγκες του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook