Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΚΡΗΤΗ

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο τελικό συνέδριο του έργου «ΤΑΝΙΑ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό έργο «ΤΑΝΙΑ – TreAting contamination through NanoremedIAtion – Αντιμετώπιση Ρύπανσης μέσω Νανοαποκατάστασης» του προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας INTERREG Europe

Στο τελικό συνέδριο του έργου που πραγματοποιήθηκε υβριδικά στην Φλωρεντία τόσο με φυσική παρουσία όσο και με δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης συμμετείχε και η Περιφέρεια Κρήτης.

Το έργο ΤΑΝΙΑ στο οποίο η Περιφέρεια συμμετέχει ως εταίρος, διήρκησε πέντε χρόνια και ασχολήθηκε με την ενίσχυση της εφαρμογής της νανοτεχνολογίας και άλλων καινοτόμων μεθόδων αποκατάστασης, για την απορρύπανση εδάφους και νερού καθώς και η δημιουργία ευκαιριών δραστηριοποίησης στον τομέα αυτό, των επιχειρήσεων και των ερευνητικών ιδρυμάτων, κάθε περιφέρειας- εταίρου. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου πραγματοποιήθηκαν διαπεριφερειακές ανταλλαγές μεταξύ εταίρων, από πέντε ευρωπαϊκές χώρες διαφορετικού επιπέδου στον τομέα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και διαμορφώθηκαν πέντε Περιφερειακά Σχέδια Δράσης, με σκοπό την βελτίωση των μέσων πολιτικής και των ικανοτήτων σε ατομικό, οργανωτικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το σχέδιο Δράσης του έργου για την Περιφέρεια Κρήτης, περιλαμβάνει δύο δράσεις, την δημιουργία νέων ψηφιακών εργαλείων για την ενίσχυση της συνεργασίας και της γνώσης στον τομέα της απορρύπανσης και την πρόταση για να συμπεριληφθεί ο τομέας της απορρύπανσης στην αναθεώρηση της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της Κρήτης (RIS3Crete).

Στο τελικό συνέδριο του έργου, η Κατερίνα Ρουσάκη, προϊσταμένη του τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Οικονομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσίασε την αναθεωρημένη στρατηγική Έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης (RIS3 Crete, http://ris3.crete.gov.gr/anatheorisi-ris3crete-2021-2027/) καθώς και τη νέα δομή του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης. Το παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει ψηφιακό κόμβο (HUB) και δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα, να συνδέσει την επιχειρηματικότητα με την έρευνα και να προωθήσει τη μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας στις επιχειρήσεις. Η δημιουργία του κόμβου προέκυψε στα πλαίσια του έργου ΤΑΝΙΑ σύμφωνα με την επιτυχημένη καλή πρακτική της Περιφέρειας της Τοσκάνης, τον Κόμβο Καινοτομίας «Πλατφόρμα Βιομηχανίας 4.0», που έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί με επιτυχία.

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους.  Εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης, στο έργο συμμετέχουν Εταίροι (περιφερειακές αρχές και πανεπιστήμια) από την Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Ουγγαρία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο «ΤΑΝΙΑ» μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου:

https://www.interregeurope.eu/tania/ .

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταίροι του έργου ΤΑΝΙΑ αιτήθηκαν κι έλαβαν έγκριση για ένα επιπλέον έτος εργασιών, ώστε να διερευνήσουν θέματα σχετικά με τη διασπορά και τη μετάδοση του COVID-19 σε έδαφος και νερό. Οι εταίροι του έργου TANIA θα χρησιμοποιήσουν τη διαπεριφερειακή ανταλλαγή για να ενισχύσουν τις περιφερειακές πολιτικές μέσω της κατανόησης των αλληλεπιδράσεων μεταξύ εδαφών, ιών και ανθρώπων, του καθορισμού ενός πλαισίου δημόσιας πολιτικής για την υποστήριξη της καινοτομίας και της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και της παροχής κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής για την αντιμετώπιση της μόλυνσης από ιούς.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τα μέλη του Wines of Crete, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, έλαβαν μέρος σε δύο πολύ σημαντικούς διαγωνισμούς κρασιού, κατακτώντας 61 διακρίσεις Χρυσά,...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σταύρος Αρναουτάκης : Ναι στην διαφύλαξη και ορθή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού στη Π.Κ. Διεκδικούμε συνέχεια πόρους για υποδομές στον πρωτογενή Τομέα. Ναι στα...

ΚΡΗΤΗ

Στόχος είναι η ανάπτυξη της κουλτούρας επιχειρηματικότητας στα ακαδημαϊκά/ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο οικοσύστημα καινοτομίας της Περιφέρειας H Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης