Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Συνάντηση για δύο κτήρια του κληροδοτήματος Γεωργίου Τρανταλλίδη

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στα Γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, συνάντηση εργασίας μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και των Αντιδημάρχων του Δήμου Ρεθύμνης κ. Στέλιου Σπανουδάκη και κ. ΓιώργουΣκορδίλη

Η συνάντηση αφορούσε στα δύο κτήρια του κληροδοτήματος Γεωργίου Τρανταλλίδη, που βρίσκονται στην πόλη του Ηρακλείου και τα οποία ο αείμνηστος γιατρός Τρανταλλίδης κληροδότησε στο ΝΠΔΔ του Δήμου Ρεθύμνης, «Δημοτικό Νοσοκομείο».

Ο κ. Σπανουδάκης ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημοτικής Περιουσίας και νυν πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δημοτικό Νοσοκομείο» και ο κ. Σκορδίλης ωςΑντιδήμαρχος Καθημερινότητας και πρώην Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας, ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο κτηρίων, καθώς και για το σχέδιο δράσης που έχει καταρτιστεί σχετικά με την αξιοποίηση των κτηρίων. Σε αυτό περιλαμβάνεται καταρχάς η άμεση υποστύλωσή τους προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης και στη συνέχεια η παραχώρηση του κτηρίου επί της οδού Μιλάτου στο Δήμο Ηρακλείου προς αξιοποίηση. Ήδη, μέσα από την άριστη συνεργασία του Νομικού Προσώπου με τον Δήμο Ηρακλείου και ιδιαίτερα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Ιωάννη Αναστασάκη, έχει συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη για την αξιοποίηση της οικίας και της κλινικής Τρανταλλίδη.

Τέλος ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για την κάλυψη του κόστους υποστύλωσης, καθώς το Δημοτικό Νοσοκομείο, ως Νομικό Πρόσωπο, δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους. 

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία του κτίσματος Τρανταλλίδη καιεπεσήμανε με τη σειρά του τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρατεταμένη εγκατάλειψή του, καθώς πρόκειται για ένα κτίσμα που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου. Για την χρηματοδότηση της υποστύλωσης του κτηρίου ο κ Αρναουτάκης πρότεινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του ΝΠΔΔτου Δήμου Ρεθύμνης «Δημοτικό Νοσοκομείο» και του Δήμου Ηρακλείου. Το κόστος της προγραμματικής θα το αναλάβει εξολοκλήρου η Περιφέρεια Κρήτης. 

Ιστορία του κτιρίου

Το κτίριο του ιατρού Γεωργίου Τρανταλλίδη βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου, στη συμβολή των οδών Αγίου Τίτου και Μιλάτου. Στη θέση του βρισκόταν το μέγαρο του αρχηγού του βενετικού στόλου (Palazzo delCapitan Grande), που για πρώτη φορά μνημονεύεται στις πηγές το 1397. Το διώροφο αυτό κτίριο υπέστη διάφορες μετατροπές και προσθήκες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του defterdar Ebu BekirEfendi, την οθωμανική περίοδο. Πιθανότατα κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό του 1856 και στη θέση του υψώθηκε το σημερινό κτίριο που λειτούργησε ως σχολείο (μειτέπι), έως το 1925. Αγοράστηκε από το γιατρό Γεώργιο Τρανταλλίδη και το ανατολικό του τμήμα χρησιμοποιήθηκε ως κλινική μέχρι τον θάνατό του το 1947, ενώ το δυτικό ως κατοικία. Στην διαθήκη του ο Τρανταλλίδης δώρησε όλη του την περιουσία στο Δημοτικό Νοσοκομείο του Δήμου Ρεθύμνης με την υποχρέωση να φτιαχτεί εκεί χειρουργική κλινική με την ονομασία «Γεώργιος Τρανταλλίδης».

Από το 1947 ως το 1956 στο ανατολικό τμήμα στεγάστηκε η κλινική Αϊ Γιώργης του ιατρού Κριτσωτάκη και από το 1957 έως το 1993 η κλινική Λίτινα. Στο δυτικό τμήμα κατοικούσε η αδερφή του Γ. Τρανταλλίδη, Μαρία, ενώ παράλληλα σε τμήμα του ορόφου του, λειτούργησε το διάστημα 1947-1953 η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» του Χρήστου Μπαντουβά.  

Από το 1993 έως σήμερα το κτίριο παραμένει εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο. Μελέτες για τις στερεωτικές εργασίες έγιναν από τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Ηρακλείου και της Νομαρχίας Ρεθύμνου,οι οποίες όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων. 

Στις 19-4-1991 με την Υπουργική Απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/239/9703/5-2-1991-ΦΕΚ 158/Β/21-3-91 το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με το Ν. 1469/50.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο επισκέφθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης Στη συνάντηση στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το άριστο...

ΚΡΗΤΗ

Συνάντηση αντιπροσωπείας αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Αντιπροσωπεία εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου και επιτροπών αγώνα των αγροτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του...

ΚΡΗΤΗ

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη από σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα το Α.Α. 1/10-01-2022/1200Β ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ...

ΚΡΗΤΗ

Στ. Αρναουτάκης: «Υγεία, δύναμη, Ελπίδα και αισιοδοξία για το 2022»   Βασικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης για το 2022 είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα προγραμματική περίοδος...