Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Σύσκεψη για όλα τα έργα της Κρήτης

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύσκεψη για όλα τα υπό εκτέλεση έργα της Κρήτης, με αιχμή του δόρατος τις εξελίξεις στο ΒΟΑΚ αλλά και στο δρόμο της Μεσαράς, πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γιώργου Δέδε.


Στις 8 Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, που θα συμμετάσχουν στο διεθνή διαγωνισμό για το ΒΟΑΚ.

Όπως είπε χθες στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Δέδες, δεν υπάρχει προηγούμενο στη χώρα μας, τόσοι πολλοί ξένοι κατασκευαστικοί οίκοι να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, για ένα έργο που προσεγγίζει το κόστος του τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το αεροδρόμιο Καστελλίου ο κ. Δέδες διευκρίνησε πως αναμένεται η ανακήρυξη του μόνιμου αναδόχου του έργου. Αφού πάρει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή, θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες που θα αφορούν την αρχαιολογική υπηρεσία, ως τα τέλη του χρόνου.

Τέλος ως το τέλος του 2018, δρομολογείται η δημοπράτηση της αντικατάστασης του αγωγού του Φράγματος Μπραμιανών στην Ιεράπετρα και των αρδευτικών δικτύων του Οροπεδίου Λασιθίου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Δέδες, στα γραφεία της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη, έδωσε έμφαση στα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη στο νησί, λέγοντας πως η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη βαρύτητα.

«Έχουμε μια εικόνα των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας, μετά τη συνάντηση στην Περιφέρεια. Η Κρήτη ήταν ξεχασμένη για δεκαετίες. Βρίσκεται στο επίκεντρο πλέον της κυβερνητικής πολιτικής. Έχει πολλές δυνατότητες», είπε, θέτοντας ως ημερομηνία σταθμό, τον Ιούνιο του 2019 για το ΒΟΑΚ. Επίσης πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα μπαίνει στη φάση υλοποίησής του το Καστέλι.

«Το κυβερνητικό αποτύπωμα είναι έμπρακτο», τόνισε ο κ. Δέδες, κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς χρηματοδοτήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Διαθέσαμε πολύ περισσότερους πόρους σε σχέση με τα τεκμηριωμένα αιτήματα. Η παρουσία μας στην Κρήτη πια είναι αδιάλειπτη για την ανάπτυξη του νησιού», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο δεύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ, από τη Νεάπολη ως τον Άγιο Νικόλαο, ο γενικός γραμματέας Υποδομών παρέπεμψε σε χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, προσδιόρισε τη δημοπράτησή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Το πρώτο τμήμα, από τη Χερσόνησο ως τα Χανιά, θα γίνει με τυπική παραχώρηση, ενώ για το τμήμα από Άγιο Νικόλαο ως τα Χανιά, ο προσωρινός ανάδοχος αναμένεται να προκύψει τον Ιούνιο του 2019.

Στον άλλο μεγάλο πόλο των έργων στην Κρήτη, το αεροδρόμιο Καστελλίου, ο κ. Δέδες είπε ότι η κήρυξη του οριστικού αναδόχου για το αεροδρόμιο θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, μεταξύ Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

«Εντός του έτους, εκτιμώ, ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι οι πρώτες εργασίες αφορούν στο αρχαιολογικό κομμάτι.

Αναφορικά με το πολιτικό τοπίο και την άτυπη προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει ο Γιώργος Δέδες σημείωσε: «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο από τότε που αναλάβαμε. Έχουμε περάσει και χειρότερες περιόδους με capital controls. Ανεξαρτήτως συγκυρίας έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν επηρεαζόμαστε όμως, τα έργα θα προχωρήσουν».

Στο Μάρτιο του 2019 προσδιορίζεται η παράδοση του δρόμου Ηράκλειο – Μεσαρά, ενώ τμηματικά θα παραδίδεται το έργο στον Πλατύ Ποταμό, που έχει κοστίσει 200 εκ. ευρώ και ο στόχος είναι να γίνει επικαιροποίηση των υπαρχουσών μελετών.

«Το Υπουργείο έχει εμπράκτως αποδείξει ότι δεν υπάρχει Δήμος που να μην έχει χρηματοδοτηθεί. Με συγκεκριμένη στόχευση διαθέτουμε πολύ περισσότερους πόρους. Η συχνή μας παρουσία στην Κρήτη συνδέεται με ένα ενιαίο αναπτυξιακό πρόγραμμα για το νησί» κατέληξε ο Γιώργος Δέδες.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook