Connect with us

ΘΕΜΑ

Τα Ανώγεια αποχαιρέτησαν με οδύνη τον Γιώργη Ξυλούρη

Δημοσιεύτηκε

στις

Εκατοντάδες πλήθους κόσμου από ολόκληρη την Κρήτη, βρέθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία

Σε κλίμα βαρύτατου πένθους και οδύνης κηδεύτηκε το απόγευμα της Κυριακής 3 Μαΐου ο 30χρόνος κτηνοτρόφος Γιώργος Ξυλούρης, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων και ενός εκ των δυο θυμάτων της αιματηρής συμπλοκής στη συνοικία Περαχώρι το βράδυ του Σαββάτου.

Εκατοντάδες πλήθους κόσμου από ολόκληρη την Κρήτη, βρέθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία. Λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και του τεράστιου πλήθους που είχε κατακλύσει το Περαχώρι ο ιερωμένος π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης ζήτησε από το μικρόφωνο και εισακούστηκε από όλους ώστε ο κόσμος να μην περάσει για τα καθιερωμένα συλλυπητήρια, μετά από παράκληση και της οικογένειας του Γιώργη.

Στην συνέχεια σύσσωμο το συγκεντρωμένο πλήθος συνόδευσε τον Γιώργη Ξυλούρη με τα πόδια μέχρι το κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής προς την τελευταία του κατοικία. Το φέρετρο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής κουβάλησαν στους ώμους τους παιδικοί του φίλοι και συγγενείς. Τον κόσμο  συγκλόνισε ο διαρκής σπαραγμός και θρήνος της μητέρας, της συζύγου και της αδελφής του που έφερναν ασυναίσθητα δάκρυα στα μάτια όλων για τον τραγικό χαμό ενός νέου ανθρώπου. Οι συγκλονιστικές στιγμές που ο Γιώργης “αγκαλιάστηκε” για πάντα από την μητέρα γη των Ανωγείων δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια.

Πριν την κηδεία, το μεσημέρι της Κυριακής όπως επιτάσσει το έθιμο βαπτίστηκε με το όνομα Ιωάννης-Γεώργιος ο 4χρόνος γιος του αδικοχαμένου Γιώργη, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι.Ο Γιώργης πέρα από το νεοφώτιστο αφήνει πίσω του και την 6χρόνη Ευαγγελία καθώς και την αγαπημένη του σύζυγο Κλειώ.

Να αναφέρουμε τέλος ότι με συγκλονιστικό τρόπο και ένα σπαραξικάρδιο μοιρολόι τον αποχαιρέτησε μέσω της προσωπικής της σελίδας η αδελφή του Νίκη

Αδικοσκοτομενε μερακλή μου
Άδειασε η το σπίτι γιασεμί μου
Μα φεύγεις υπερήφανος χαρά μου
Άντρας η το Ξυλουρηδω μυρωδιά μου
Αφήνεις τα κοπελιά σου καλέ μου
Γυναίκα και αδέρφια καντιφε μου
Χωρίς να ξέρω το γιατί χαρά μου
Σε κλαίω στην αυλή μας αναπνια μου
Θαρρώ πως είναι όνειρο ακριβε μου
Που ‘φηνεις το πατέρα πρωτότοκε μου
Μα και τη μάνα σου μπαξέ μου
Σε κλαίει μες στο σπίτι καντιφέ μου
Κανείς δεν το πιστεύει δα άρχοντα μου
Πως μέσ στο Άδη κατεβαίνεις αναπνιά μου…..
Η τη μικρή αδερφή σου δα αδερφέ μου
Τη γλιτωσες απ’ το θάνατο καλέ μου
Μα εγώ δεν έκανα χαρά μου πράμα να σε γιαγυρω αναπνιά μου ….
Που ήσουνε ο πρώτος άντρας του σπιτιού χαρά μου του κιτρογιωργη εγγονός αναπνιά μου….

Γιώργη Καλό ταξίδι…

ΑΝΩΓΗ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook