Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στο πράσινο, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία ως ενήλικες

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον με πολύ πράσινο έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ψυχικών διαταραχών αργότερα στη ζωή τους


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον με πολύ πράσινο έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ψυχικών διαταραχών αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει τη σημασία των χώρων πρασίνου (και) για την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του ‘Ααρχους (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Τσιρογιάννης), με επικεφαλής τη δρα Κριτσίνε Ένγκεμαν του Τμήματος Βιοεπιστήμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα για να χαρτογραφήσουν τους χώρους πρασίνου γύρω από τα σπίτια σχεδόν ενός εκατομμυρίου παιδιών. Στη συνέχεια, συσχέτισαν αυτά τα δεδομένα με τον κίνδυνο εκδήλωσης 16 διαφορετικών ψυχικών διαταραχών μετά την ενηλικίωση.

Η μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στο πράσινο, είχαν κατά μέσο όρο 55% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ψυχικής διαταραχής αργότερα στη ζωή τους, ακόμη κι αν λαμβάνονταν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου (κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, οικογενειακό ιστορικό ψυχικών προβλημάτων κ.α.).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και όχι στην ύπαιθρο και μάλιστα συχνά σε γειτονιές με ελάχιστο ή καθόλου πράσινο. Από την άλλη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή, ένας αριθμός που προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο μέλλον.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν από παλαιότερες έρευνες ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο συχνός θόρυβος (π.χ. από κοντινά αεροδρόμια ή δρόμους ταχείας κυκλοφορίας) και η ρύπανση του αέρα, οι λοιμώξεις και η φτώχεια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ψυχικής διαταραχής. Από την άλλη, έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότεροι χώροι πρασίνου σε μια περιοχή δημιουργούν μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, αυξάνουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των κατοίκων και βελτιώνουν τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τελικά το πόσο πράσινο υπάρχει γύρω από το σπίτι ενός παιδιού, μπορεί να παίξει ρόλο στο πόσο ψυχικά υγιής θα είναι όταν μεγαλώσει.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας ψυχικής διαταραχής μειώνεται όσο περισσότερο περιβάλλεται κανείς από πράσινο από τη γέννηση του έως την ηλικία των δέκα ετών. Συνεπώς, η παρουσία πρασίνου κατά την παιδική ηλικία είναι τρομερά σημαντική», δήλωσε η Έγκεμαν. «Αυξάνονται πλέον οι ενδείξεις ότι το φυσικό περιβάλλον παίζει μεγαλύτερο ρόλο για την ψυχική υγεία από ό,τι είχε θεωρηθεί έως τώρα», προσέθεσε.

ΥΓΕΙΑ

Πιθανά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ποια είναι τα σημάδια στην συμπεριφορά των αγαπημένων σου προσώπων που μπορεί να φανερώνουν μια πρώιμη κατάσταση που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ;


1 Εκνευρισμός και αλλαγές διάθεσης

Είναι συχνό, κάποιος που πάσχει από Αλτσχάιμερ να δείχνει εκνευρισμένος ή σε υπερδιέγερση. Μπορεί να κινείται συνεχώς ή να βηματίζει νευρικά, να αναστατώνεται σε κάποια μέρη ή να κολλάει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ο εκνευρισμός συνήθως είναι αποτέλεσμα του φόβου, της σύγχυσης, της κόπωσης και της συνεχούς προσπάθειας του ανθρώπου να βγάλει νόημα από έναν κόσμο που δεν έχει πια νόημα, εξηγεί η Lisa P. Gwyther, συν-συγγραφέας του The Alzheimer’s Action Plan: A Family Guide. Εκτός από τον εκνευρισμό, οι γρήγορες εναλλαγές της διάθεσης χωρίς εμφανή λόγο, αποτελούν μία ακόμη ένδειξη άνοιας.

2 Μειωμένη κρίση και αλλαγή προσωπικότητας

Ένας άνθρωπος με Αλτσχάιμερ θα αρχίσει να φέρεται και να δρα με τρόπους που θα φαίνονται ανόητοι, ανεύθυνοι ή ακόμη και ανάρμοστοι και θα είναι εμφανώς διαφορετικοί από την προηγούμενη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, μπορεί να ντύνεται ακατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες ή να μην μπορεί να εκτιμήσει εάν κάτι είναι ασφαλές ή όχι.

Οι αρχικές αλλαγές στην κρίση, συνήθως έχουν σχέση με τα χρήματα. Έτσι, άνθρωποι που συνήθως είναι πολύ προσεκτικοί με τα οικονομικά τους θα αρχίσουν να ξοδεύουν χρήματα με μη οικείο για εκείνους τρόπο, όπως για παράδειγμα να κάνουν αγορές από την τηλεόραση, ή να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς τους επειδή πιστεύουν πως  κάποιος προσπαθεί να τους εξαπατήσει εξηγεί η ειδικός.

3 Σύγχυση με το χρόνο ή τον τόπο

Ο αποπροσανατολισμός αναφορικά με το χρόνο ή τον τόπο, όπως να ξεχνάει κάποιος πού ζει, να χάνεται εύκολα και να μην θυμάται τη μέρα, την εποχή και το πέρασμα του χρόνου, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ.

Το πραγματικό πρόβλημα με τη νόσο αυτή είναι η αντίληψη του χρόνου εξηγεί η Gwyther. Πέντε λεπτά μπορεί να φαίνονται ώρες για κάποιον με Αλτσχάιμερ, οπότε μπορεί ο σύζυγος να νομίζει πως η γυναίκα του λείπει για ώρες ή για εβδομάδες, ακόμη κι αν απουσιάζει από κοντά του λίγα μόνο λεπτά, ή μπορεί να πει στο εγγόνι του ότι έχει χρόνια να το δει, ακόμη κι αν τον είχε επισκεφθεί την προηγούμενη ημέρα.

4 Δυσκολία στην επικοινωνία

Καθώς εξελίσσεται η άνοια, μειώνονται οι γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες του ατόμου. Μπορεί να σταματά στη μέση μιας συζήτησης ή να μην ξέρει πώς να συνεχίσει. Η χρήση του λεξιλογίου μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Ο άνθρωπος που πάσχει από Αλτσχάιμερ μπορεί να δυσκολεύεται να βρει τη σωστή λέξη, να λέει τα αντικείμενα με λάθος όνομα (π.χ. αυτοκίνητο αντί για τηλεόραση), να χρησιμοποιεί λάθος λέξεις ή αντωνυμίες αντί για οικεία ονόματα (μία ασθενής με Αλτσχάιμερ μπορεί να λέει αυτός αντί για το όνομα του άντρα της), να εφευρίσκει καινούργιες λέξεις ή να χρησιμοποιεί τις λέξεις που θυμάται ξανά και ξανά. Με τον καιρό, οι ασθενείς μπορεί να χρησιμοποιούν χειρονομίες ή νεύματα αντί της ομιλίας, να αρχίζει να μιλά τη μητρική του γλώσσα εάν ζει στο εξωτερικό ή απλά να μιλάει γενικά λιγότερο.

5 Περιπλάνηση

Περίπου το 60% των ανθρώπων με άνοια ή Αλτσχάιμερ έχουν την τάση να απομακρύνονται από το σπίτι τους, να περιπλανιούνται και να χάνονται, συνήθως επαναλαμβανόμενα.

Η αδιάκοπη κίνηση, ο φόβος, η σύγχυση του χρόνου, η αδυναμία αναγνώρισης οικείων προσώπων, χώρων και αντικειμένων, καθώς και το άγχος, συμβάλουν όλα σε αυτό το σύμπτωμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να φύγει από το σπίτι του στη μέση της νύχτας για να ικανοποιήσει μια φυσική ανάγκη, όπως να βρει μια τουαλέτα ή τροφή, ή μπορεί να προσπαθεί να γυρίσει στο σπίτι επειδή δεν συνειδητοποιεί πως είναι στο σπίτι του ή πιστεύει ότι είναι 20 χρόνια πριν και πρέπει να πάει στη δουλειά του.

6 Επανάληψη λέξεων και πράξεων

Η συχνή επανάληψη λέξεων, δηλώσεων, ερωτήσεων ή δραστηριοτήτων είναι σήμα κατατεθέν της άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Μερικές φορές, αυτή η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά πυροδοτείται από το άγχος, την ανία ή το φόβο που προκαλεί στον ασθενή το περιβάλλον ή για να νιώσει ανακούφιση, ασφάλεια ή οικειότητα.

7 Συναισθηματική απόσυρση

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι μια μοναχική νόσος που οδηγεί στην απομόνωση και έχει ως αποτέλεσμα μια γενική έλλειψη ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες στο περιβάλλον του ανθρώπου ή συναισθηματική απόσυρση από την οικογένεια και τους φίλους.

Άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να πάψουν να ασχολούνται με τα χόμπι τους, τις κοινωνικές δραστηριότητες, τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα ή αθλήματα που πρότινος αγαπούσαν, ίσως επειδή ξεχνούν πώς να εκτελούν τις αγαπημένες τους ασχολίες, για παράδειγμα να παίζουν πιάνο ή να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή. Είναι επίσης πιθανό εξαιτίας όλων των αλλαγών που βιώνουν, να νιώθουν ντροπή και έτσι να αποφεύγουν εντελώς τις κοινωνικές συνευρέσεις και τους φίλους.

8 Απώλεια πρωτοβουλίας και κινήτρου

Εάν στα αρχικά ή τα επόμενα στάδια του Αλτσχάιμερ παρουσιαστούν απάθεια, απώλεια ενδιαφέροντος για τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα χόμπι και κοινωνική απόσυρση, όλα αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται στην κατάθλιψη.

Περίπου το 40% των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ πάσχουν παράλληλα από κατάθλιψη. Δυστυχώς, η διάγνωσή της μπορεί να είναι δύσκολη και η διανοητική έκπτωση δυσκολεύει το άτομο να εκφράσει τα συναισθήματά του. Εάν ένα μέλος της οικογένειας κοιμάται συνεχώς ή βλέπει τηλεόραση όλη τη μέρα και αρνείται να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες, μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη. Είναι ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό του.

9 Δεν αναγνωρίζει τα μέλη της οικογένειας και φίλους

Καθώς εξελίσσεται το Αλτσχάιμερ, το αγαπημένο σας πρόσωπο που πάσχει μπορεί να μην σας αναγνωρίζει πάντα, ούτε εσάς ούτε άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλους και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά πολύ δύσκολο συναισθηματικά για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του.

Για ένα διάστημα, η ικανότητα της αναγνώρισης θα έρχεται και θα φεύγει λέει η ειδικός. Γενικά, οι άνθρωποι ξεχνάνε αυτά που έχουν μόλις μάθει ή ποιον συνάντησαν, μετά τους φίλους και τελευταία την οικογένεια. Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί κάποιος θυμάται μόνο το όνομα του ενός παιδιού του και όχι του άλλου. Οι παλιότερες αναμνήσεις θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις πιο καινούργιες, αλλά στα πολύ προχωρημένα στάδια, οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να θυμούνται μόνο τους γονείς τους.

10 Αδιαφορία για την προσωπική φροντίδα και υγιεινή

Καθώς εξελίσσεται η νόσος, άνθρωποι με Αλτσχάιμερ συχνά ξεχνούν να βουρτσίσουν τα δόντια τους, να κάνουν μπάνιο, να φορέσουν καθαρά ρούχα ή ακόμη και να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Μπορεί να μη θυμούνται γιατί χρειάζεται να κάνουν μπάνιο ή να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Αντίστοιχα, μπορεί να ξεχνούν να χτενίζουν τα μαλλιά τους, να κόβουν τα νύχια τους, να ξυρίζονται ή πώς χρησιμοποιούμε μια οδοντόβουρτσα ή μια χτένα.

11 Ανάρμοστη συμπεριφορά

Στα ενδιάμεσα και πολύ προχωρημένα στάδια του Αλτσχάιμερ, ένας άνθρωπος μπορεί να αρχίσει να χάνει τον έλεγχο των παρορμήσεών του και να δρα με ανάρμοστο ή μη χαρακτηριστικό για την προσωπικότητά του τρόπο.

Μπορεί να κάνει παρατηρήσεις όπως, “πώς πάχυνες έτσι;”, που δεν θα έκανε ποτέ στο παρελθόν λέει η Gwyther. Επιπλέον, οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεχνούν ότι είναι παντρεμένοι και να αρχίσουν να φλερτάρουν και να κάνουν ανάρμοστες σεξουαλικές κινήσεις ή μπορεί να αρχίσουν να γδύνονται σε ακατάλληλο χώρο και χρόνο. Οι κλοπές από καταστήματα δεν είναι ασυνήθιστες από ανθρώπους με Αλτσχάιμερ, που δεν καταλαβαίνουν ή ξεχνούν ότι πρέπει να πληρώσουν για να πάρουν κάτι.

12 Παραισθήσεις και παράνοια

Από τις παράλογες υποψίες (για παράδειγμα, ότι κάποιος τους έκλεψε τα γυαλιά τους), ορισμένοι ασθενείς μπορεί να προχωρήσουν σε ψευδείς πεποιθήσεις ή παραισθήσεις (για παράδειγμα, ότι κάποιος προσπαθεί να τους κάνει κακό ή να τους σκοτώσει).

Επιπλέον, μπορεί να αρχίσουν να έχουν παραισθήσεις, ή να βλέπουν, να ακούν, να μυρίζουν ή να γεύονται πράγματα που δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια μνήμης και η επακόλουθη σύγχυση που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ, μπορεί να κάνει τον ασθενή να αντιλαμβάνεται τα πράγματα με διαφορετικούς και ασυνήθιστους τρόπους, να γίνεται καχύποπτος ή να παρερμηνεύει όσα βλέπει ή ακούει.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΥΓΕΙΑ

Η Ελλάδα δεν έχει επιδημία ιλαράς εν ενεργεία

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνει πως η Ελλάδα δεν έχει επιδημία ιλαράς εν ενεργεία


Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα της Ελλάδας για τον έλεγχο της ιλαράς, καθώς έχει γίνει πολύ σοβαρή προσπάθεια και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τις αρχές του 2019 έως σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 28 κρούσματα σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες.

«Τα κρούσματα που κατεγράφησαν είναι εισαγόμενα, δεν είναι περιπτώσεις ιλαράς που προήλθαν μέσα στην Ελλάδα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και θεωρεί ότι η διατύπωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι, βάσει των δεδομένων για το 2018 παύει να θεωρεί την Ελλάδα χώρα όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί», οδηγεί σε «εσφαλμένη εντύπωση ότι έχουμε επιδημία εν ενεργεία , κάτι που δεν ισχύει καθώς η επιδημία είναι σε ύφεση».

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, άμεσα θα συνταχθεί και θα αποσταλεί στον ΠΟΥ επιστολή από το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, που θα επισημαίνει ότι «ο τρόπος διατύπωσης δεν ήταν ο κατάλληλος και τουλάχιστον να γίνει πιο ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία αφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια». Προσθέτει, ότι το 2017 και 2018 όντως εκδηλώθηκε και στη χώρα μας, όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδημία ιλαράς. Συγκεκριμένα, δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3.259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενηλίκους (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.

Αύξηση των εμβολιασμών

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου έχει γίνει σημαντική προσπάθεια προς την κατεύθυνση ενημέρωσης και εμβολιαστικής κάλυψης των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, δηλαδή καταφέραμε τα παιδιά τουλάχιστον, αλλά και ενήλικες να έχουν εμβολιαστεί σε υψηλό ποσοστό και να έχει καλυφθεί και ένα σημαντικό ποσοστό Ρομά» και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Θεοδωρίδου, «εδώ είναι ο αδύνατος κρίκος και γι’ αυτό οι προσπάθειες επιτήρησης, ενημέρωσης και εμβολιασμών συνεχίζονται». Η Καθηγήτρια τονίζει ότι παρά την αύξηση των εμβολιασμών που παρατηρήθηκε, «δεν έχουμε φτάσει σε σημείο ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι, ειδικά όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των ευαίσθητων ομάδων όπως είναι οι Ρομά , διότι η πλειονότητα των περιστατικών στην Ελλάδα αφορούσε παιδιά μικρής ηλικίας που ανήκαν στους Ρομά. Όλη η προσπάθεια πρέπει να παραμείνει στην εμβολιαστική κάλυψη αυτών των πληθυσμών, που δεν πάνε μόνοι τους στο γιατρό πρέπει ο γιατρός να πάει σε αυτούς για να τους εμβολιάσει», λέει χαρακτηριστικά.

Η κ. Θεοδωρίδου εξηγεί ότι από την έναρξη της επιδημικής έξαρσης ελήφθησαν μέτρα για τους εμβολιασμούς όχι μόνο παιδιών αλλά και ενηλίκων και το πρώτο ήταν η τροποποίηση του σχήματος των δύο δόσεων εμβολιασμού στα παιδιά, δηλαδή η πρώτη δόση χορηγείται πλέον στην ηλικία των 12 μηνών και η δεύτερη τρεις μήνες μετά την πρώτη. Επίσης όλα τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς.

Η κ. Θεοδωρίδου διευκρινίζει ότι «η ιλαρά στην Ελλάδα δεν έχει εξαλειφθεί ,καθώς έχουμε εισαγόμενα κρούσματα και έχουμε μεταναστατευτικές ροές που ανά πάσα ώρα μπορεί κάτι να προκύψει» και όπως σημειώνει «περιστατικά θα έχουμε, είμαστε σε μια τέτοια γεωγραφική θέση που έχουμε γύρω μας χώρες που έχουν σε εξέλιξη επιδημίες, όπως η Αλβανία».

Αντιεμβολιαστικό κίνημα

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου σε αυτή την επιδημία δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνη σε αυτούς που είναι διατακτικοί για τους εμβολιασμούς, αφού από το σύνολο των κρουσμάτων ένα ή δύο οφείλονται σε μη εμβολιασμό λόγω πεποιθήσεων. Υπογραμμίζει ότι το ανάχωμα στους μύθους που χρησιμοποιούν όσοι συντάσσονται με απόψεις εναντίον των εμβολίων είναι η σωστή ενημέρωση, «αρκεί να υπάρχουν αυτιά να ακούνε, διότι υπάρχουν και άτομα που δεν πείθονται.»

Τι είναι η ιλαρά

Η ιλαρά είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό νόσημα. Όλα τα άτομα ( παιδιά και ενήλικες) που δεν είναι εμβολιασμένα ή έχουν κάνει μόνο μια δόση του εμβολίου μπορεί να κολλήσουν εάν εκτεθούν στον ιό. Ο ιός διασπείρεται με τα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος όταν ένας ασθενής μιλάει, βήχει ή φταρνίζεται.

Περίπου ένας στους τρεις ασθενείς με ιλαρά μπορεί να εκδηλώσει σοβαρές επιπλοκές και να χρειαστεί νοσηλεία. Οι επιπλοκές είναι συχνότερες στα μικρά παιδιά, στους ενήλικες, στα ανοσοκατασταλμένα άτομα και τις έγκυες γυναίκες. Στις επιπλοκές της ιλαράς περιλαμβάνονται: ωτίτιδα, πνευμονία, ιγμορίτιδα, διάρροιες, ηπατίτιδα, σπασμοί, εγκεφαλίτιδα και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Στις αναπτυγμένες χώρες περίπου ένας στους 1000 ασθενείς με ιλαρά μπορεί να καταλήξει σε θάνατο. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο. Το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι ο εμβολιασμός.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη, κρούσματα και στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο ΠΟΥ προσθέτει στην έκθεσή του ότι πλέον παύει να θεωρεί το ΗΒ, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Αλβανία χώρες όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί»


Η Ευρώπη βιώνει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς καθώς η ασθένεια αυτή επανεμφανίστηκε σε τέσσερις χώρες της, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπου θεωρείτο ως τώρα πως είχε εξαλειφθεί, τονίζει με ανησυχία σε έκθεσή του που δημοσιοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2019, αριθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο (44.175) και ήδη υψηλότερο από αυτόν όλης της περασμένης χρονιάς (84.462).

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη