Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Τα πρώτα χελωνάκια του φετινού καλοκαιριού στο Καλαμάκι!

Ένα ταξίδι στο Φως – Τα πρώτα χελωνάκια του φετινού καλοκαιριού εκκολάπτηκαν στο Καλαμάκι!

Το πρώτο ταξίδι για τα Καλαμακιωτάκια- χελωνάκια Caretta caretta ξεκίνησε μιας και τα πρώτα αυγά εκκολάφθηκαν μετά από 55 ημέρες στοργικής αναμονής.

Χθες βράδυ γίναμε μάρτυρες μια μοναδικής διαδρομής προς τη ζωή και το απέραντο γαλάζιο με όλους τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για τα μικρά μας χελωνάκια…

Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί και να επιστρέψει πίσω στην παραλία που γεννήθηκε ενήλικας πια ώστε να εναποθέσει τ΄ αυγά του και να συνεχίσει αυτό το μαγικό ταξίδι.

Μόνο αν τα καταφέρει την πρώτη φορά θα ξαναγυρίσει μετά από μερικές δεκαετίες στην ίδια παραλία για να γεννήσει τα μικρά της και να διαιωνίσει το είδος της. Μερικές σημαντικές πληροφορίες :

Τα μικρά προσανατολίζονται από τον φωτεινότερο ορίζοντα που συναντούν.
Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, τρωκτικά αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα.

Η χελώνα καρέτα είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.

Για την αναπαραγωγή τους γυρίζουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Η επιστροφή τους στην ίδια παραλία, επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας.

Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο ξεκινά το Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα.

Η κάθε χελώνα θα επιστρέψει στην περιοχή που έχει επιλέξει για να γεννήσει τα αυγά της κάθε δύο με τρία χρόνια και σε κάθε περίοδο ωοτοκίας η θαλάσσια χελώνα θα γεννήσει δύο ως τρεις φορές.

Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 περίπου ημέρες.

Μην αγγίζετε τα χελωνάκια. Το ταξίδι από τη φωλιά στην θάλασσα είναι πολύ σημαντικό, αφού έτσι αποτυπώνουν πληροφορίες για την παραλία που γεννήθηκαν.

Εάν δείτε χελωνάκια την ημέρα, προστατέψτε τα από τον καυτό ήλιο κάνοντάς τους σκιά με το σώμα σας.
Μπορείτε επίσης να ισιώσετε την άμμο μπροστά τους για να διευκολύνετε την πορεία τους.
Καλέστε επίσης άμεσα τους ερευνητές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Αποφύγετε να κινείστε γύρω από τους προστατευτικούς κλωβούς.

Οι κραδασμοί γύρω από τη φωλιά μπορεί να κάνουν τα χελωνάκια να βγουν από τη φωλιά τους πρόωρα. Εάν δείτε φώτα να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, ζητήστε από τους ιδιοκτήτες να τα σβήσουν ώστε να μην αποπροσανατολιστούν οι νεοσσοί.

Μην ξεχνάτε ότι εντοπίζουν τη θάλασσα από την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στον ορίζοντα.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Γέμισε η παραλία Καλαμακίου με όμορφες φωνούλες Την Πέμπτη 26 Μαΐου είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τους μαθητές της Α’ και Δ’ τάξης του...

ΚΡΗΤΗ

ΚαθαρίΖΩ τη γειτονιά Μου – ΚαθαρίΖΩ τη θάλασσα Μου Την εβδομάδα 11-17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος εθελοντικός καθαρισμός Καλαμακίου. Ο καθένας από εμάς...

ΚΡΗΤΗ

Ανθίζουν οι αμυγδαλιές κι η Άνοιξη κοντοσιμώνει «Και με τον καιρό σύμμαχο πραγματοποιήθηκε, για μια ακόμη φορά, καθαρισμός στην είσοδο του χωριού όπου βρίσκονται...

Themata

Μια πραγματικά όμορφη βραδιά και μια  καταπληκτική παράσταση είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε, μετά από πολύ καιρό στο Καλαμάκι! «Και πώς να μην είναι όμορφη,...