Connect with us

Super Deals

Τα βήματα για να πιστοποιηθεί ως παραδοσιακό προϊόν ο ελληνικός γύρος

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε μερικές ημέρες θα δημοσιευθεί η σχετική υπουργική Απόφαση που απαιτείται για τη διαδικασία αναγνώρισης των ΕΠΙΠ (Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων), με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επισπεύσει τη διαδικασία, καθώς οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας κρέατος – ο ΣΕΒΕΚ – έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον και έχουν συντάξει το σχετικό φάκελο για την πιστοποίηση του ελληνικού «γύρου» ως ΕΠΙΠ.

Ο γύρος είναι ένα προϊόν που είναι στενά συνδεδεμένο με την ελληνική γαστρονομία και παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο παραγωγής, που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική και παράγεται από συγκεκριμένες πρώτες ύλες.

Με τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας πιστοποίησης, το υπουργείο στοχεύει στη νομοθετική κατοχύρωση του γύρου. Και με την ολοκλήρωσή της, ο γύρος θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στον επίσημο κατάλογο των ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασία της εθνικής διαβούλευσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και θα διαρκέσει για δύο μήνες. Στη συνέχεια, ο φάκελος θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμάται ότι μετά από την πάροδο 12-18 μηνών θα μπει στην «τελική ευθεία» για την πιστοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διευκρινίζεται, πάντως, από όλες τις πλευρές, ότι η πιστοποίηση του γύρου ως ΕΠΙΠ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι θα περιλαμβάνει

H ονομασία Γύρος αφορά τόσο το ωμό προϊόν κρέατος, όσο και το ψημένο προϊόν κρέατος, που αποτελείται από λεπτές φέτες κρέατος το οποίο περιστρέφεται γύρω από μία θερμική εστία. Ο γύρος διακρίνεται από τα άλλα προϊόντα λόγω του τρόπου ψησίματός του, καθώς τα κομμάτια κρέατος περιστρέφονται κάθετα, αργά, μπροστά από θερμαινόμενες εστίες.

Οι φέτες του κρέατος υπόκεινται σε επεξεργασία και προετοιμασία ώστε να λάβουν τη μορφή φύλλων. Το προϊόν «γύρος» προέρχεται από την ελληνική λέξη «γύρος» που σημαίνει περιφορά, περιστροφή ή περίμετρο. Σήμερα, η ελληνική νομοθεσία ορίζει το Γύρο ως προϊόν που παράγεται από λεπτές φέτες κρέατος ολόκληρων τεμαχίων. Η προέλευση του κρέατος μπορεί να είναι από χοίρο, βοδινό, πρόβατο ή κοτόπουλο.

ΣΕΒΕΚ: Να προστατευθεί ο αυθεντικός τρόπος παρασκευής του Γύρου

«Οφείλουμε ως χώρα να προασπίσουμε τον αυθεντικό τρόπο παρασκευής του γύρου» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, Γιώργος Οικονόμου «δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες οι ποσότητες εισαγόμενου “ γύρου” παραγόμενου από γειτονικές μας χώρες με άλλους τρόπους, δυστυχώς με χρήση απαγορευμένων προσθέτων και με περιέργως χαμηλές τιμές πώλησης».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «με την έγκριση του Γύρου μας ως ΕΠΙΠ, με την σημερινή και τηρούμενη στη χώρα μας διαδικασία η οποία διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα, με τα ελάχιστα προβλεπόμενα από την αυστηρή μας νομοθεσία συστατικά, την περιορισμένη λιποπεριεκτικότητα, θα δημιουργήσουμε αρχικώς μια ασπίδα προστασίας από τον αθέμιτο εισαγόμενο ανταγωνισμό και παράλληλα, θα συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών μας, ένα αποτέλεσμα που το χρειάζεται και η δοκιμαζόμενη εθνική μας οικονομία».

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Super Deals

Σχολή επαγγελμάτων κρέατος στη διεύθυνση κτηνιατρικής

Δημοσιεύτηκε

στις

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από 6/05/2019 έως και 10/05/2019


Εκπαίδευση εκδοροσφαγέων θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτές της σχολής επαγγελμάτων κρέατος Αθηνών, στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων

Στη συνέχεια και μετά το τέλος των θεωρητικών μαθημάτων οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν πρακτική εξάσκηση σε σφαγεία των ΠΕ Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων για το χρονικό διάστημα από 13/05/2019 έως 26/07/2019. Τέλος θα ακολουθήσουν γραπτές εξετάσεις των υποψηφίων εκδοροσφαγέων στα γραφεία της ΔΑΟΚ Χανίων, ενώ οι εκπαιδευόμενοι που θα περάσουν τις γραπτές εξετάσεις θα λάβουν τη Βεβαίωση του Εκδοροσφαγέα.

Για περισσότερες πληροφορίες στη Δ/νση Κτηνιατρικής Κρήτης και στα τηλέφωνα 2821346582, 2821346583, 2821346580, 2810333255.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Super Deals

Σεμινάριο: «Διαβάζω για τους άλλους»

Δημοσιεύτηκε

στις

Δηλώστε συμμετοχή στο σεμινάριο Εκπαίδευσης νέων εθελοντών στο Ηράκλειο


Ανοικτή πρόσκληση σε όποιον επιθυμεί να λάβει μέρος στο δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις ζωντανές αναγνώσεις σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, απευθύνει το Δίκτυο«Διαβάζω για τους άλλους» στο Ηράκλειο.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνει η Ομάδα Ηλικιωμένων του Δικτύου και θα διεξαχθεί την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 από 17:30 έως 20:30 στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στο Ηράκλειο (αίθουσα φροντιστηρίων, είσοδος πίσω από τον Άγιο Δημήτριο, οδός Ζώτου).

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από την κοινωνική λειτουργό κα Ελένη Πρινιωτάκη, την φιλόλογο κα Ειρήνη Βεληβασάκη και τη σύμβουλο ψυχικής υγείας κα Πελαγία Σαλούστρου.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στις εκπαιδεύσεις είναι περιορισμένος και η επιλογή γίνεται βάσει της σειράς, με την οποία να απαντήσουν οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, στο email: caredgta.heraklion@gmail.com μέχρι τη Δευτέρα 25/2/2019.

Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Ανάγνωσης σε ενηλίκους-ηλικιωμένους του «Διαβάζω για τους Άλλους» Ηρακλείου διενεργεί τα τελευταία 4 χρόνια εβδομαδιαίες αναγνώσεις σε 6 μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε Ηράκλειο και Γούβες ( Πτωχοκομείο, Ίριδα και Ηλιαχτίδα, Ήρα 1 και Ήρα 2, Φροντίδα Hjem). Παράλληλα, διενεργεί εδώ και ένα χρόνο εβδομαδιαίες αναγνώσεις στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ σε ομάδες ασθενών και των συνοδών τους. Τέλος υπάρχει συνεργασία με τα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Ηρακλείου (πρώην ΚΑΠΗ) όπου επίσης διενεργούνται εβδομαδιαίες αναγνώσεις στους ωφελούμενους.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Super Deals

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για το Έργο “CIDE-NET”

Δημοσιεύτηκε

στις

Αν είστε επιχειρηματίας, το “CIDE-NET” είναι για εσάς!


Είστε επιχειρηματίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή εργάζεστε σε μία Μικρομεσαία επιχείρηση και συμμετέχετε ενεργά στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων;

Εάν ναι, το “CIDE-NET” είναι για εσάς!

Το έργο “CIDE-NET” (“Creative and Innovation Driven Enterprises Network”), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Intrerreg Balkan-Mediterranean 2014-2020, προβλέπει την παροχή εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εκπροσώπους και εργαζομένους Μικρομεσαίων επιχειρήσεων  που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων (π.χ. Διευθύνοντες Σύμβουλοι, διευθυντές τμημάτων κλπ.), με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας των εταιρειών τους. Η παροχή των εν λόγω υπηρεσιών είναι εντελώς δωρεάν.

Το έργο απευθύνεται σε επιχειρηματίες/εκπροσώπους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε κλάδο της Οικονομίας, ενώ σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν έως 5 άτομα από κάθε εταιρεία.

Επιπλέον, επιχειρηματίες/εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του Εμπορίου, της Αγροδιατροφής, των Δημιουργικών Βιομηχανιών και του Τουρισμού μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς κανένα κόστος σε σύντομα σεμινάρια συμβατικής εκπαίδευσης (30 ωρών) και σε προγράμματα συμβουλευτικής – mentoring για την ενίσχυση της καινοτομίας των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν.

Σας ενδιαφέρει; Δηλώστε συμμετοχή στο http://www.cidenet.eu/ τώρα!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη