Connect with us

ΘΕΜΑ

Θέλουν πολύ πράσινο στο Ηράκλειο

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι ενέργειες του Δήμου Ηρακλείου για την αύξηση του πρασίνου στην πόλη


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, ημερίδα με θέμα «Αστικό Πράσινο και Κλιματική Αλλαγή», στο πλαίσιο της οποίας έγινε αναφορά των ενεργειών που έχει ήδη υλοποιήσει αλλά και εκείνων που προγραμματίζει ο Δήμος Ηρακλείου με στόχο την αύξηση του αστικού πρασίνου.  

Την ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου που συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEGRIN, κύριο χρηματοδοτικό μέσο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.  

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το θέμα των πράσινων υποδομών και η ενσωμάτωση τους στα  αστικά κέντρα με στόχο την βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης των πόλεων, ενώ έγινε ειδική αναφορά στο Ηράκλειο καθώς και στο Τμήμα Περιβάλλοντος που είναι αρωγός στην στρατηγική του Δήμου ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή.  

Αναπτύχθηκε επίσης το θέμα της χρήσης αυτόχθονων φυτικών ειδών στο αστικό πράσινο αλλά και η αξία της διαχείρισης των πράσινων υποδομών για την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή.   

Δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός : «Αυξήσαμε το πράσινο κατά 20%,  θέλουμε ακόμα περισσότερο»  

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Με επίγνωση της καίριας σημασίας του Πρασίνου στο αστικό περιβάλλον, θέσαμε, εξαρχής, στις προτεραιότητές μας, την αναβάθμιση, βελτίωση, φροντίδα, και επέκταση του φυτικού κεφαλαίου της πόλης μας.  

Πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, σχολικά συγκροτήματα, μη οικοδομημένοι δημόσιοι χώροι, καθώς και τα τείχη που περιβάλλουν την πόλη μας, προσφέρονται για την ανάπτυξη του αστικού Πρασίνου. Πεποίθηση μας είναι ότι οι χώροι αυτοί  υποστηρίζουν αφενός την  ψυχική και σωματική ευεξία και αφετέρου λειτουργούν ως παράγοντες μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης της θερμοκρασίας στα κέντρα των πόλεων (εσείς οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρεσθε στην έννοια της θερμικής νησίδας).  

Θέλω μόνο να σας περιγράψω τούτο. 

Πέρυσι τον Μάρτιο  η πόλη μας αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη θεομηνία με μεγάλη ένταση νοτίων ανέμων, που είχε σαν αποτέλεσμα την μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα και η ατμόσφαιρα της σε πολύ μικρό χρόνο ήταν σχεδόν κορεσμένη από κόκκινη άμμο. Δεν υπήρχε ορατότητα στα λίγα μέτρα και βεβαίως τα προβλήματα αναπνοής ήταν έντονα ακόμα και στους υγιείς. Φαντάζομαι ότι όλοι σας το παρακολουθήσατε αυτό το φαινόμενο από τα ΜΜΕ.  

Το πάρκο Γεωργιάδη ήταν από τα μοναδικά σημεία της πόλης που η ατμόσφαιρα του ήταν καθαρή και μπορούσε κάποιος χωρίς πρόβλημα να δει και να αναπνεύσει.  

Αντιμετωπίζουμε λοιπόν ως δημοτική αρχή το Πράσινο εν γένει ως από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που συνεισφέρουν στην βιωσιμότητα και στην ανθεκτικότητα της πόλης μας. 

Στόχος μας είναι όλο το κεφάλαιο του Πρασίνου να εμπεριέχεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό (Master Plan) που η αρμόδια υπηρεσία Πρασίνου του δήμου μας αν και υποστελεχωμένη καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αύξηση του ποσοστού πρασίνου που αντιστοιχεί ανά κάτοικο. 

Έτσι έχουμε καταφέρει την αύξηση κατά 20% του ποσοστού πρασίνου στην πόλη μας, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω αύξηση με αμείωτο ρυθμό και βέβαια προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις για την μη κοπή δένδρων στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό. Το παρόν Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEGRIN που ο Δήμος μας συμμετέχει ως εταίρος με φορέα υλοποίησης το τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου, είναι για εμάς κεφαλαιώδους σημασίας όχι μόνο για το ότι θα αποκομίσουμε οφέλη από τα παραδοτέα του,  αλλά και για το γεγονός ότι τα στελέχη μας αλληλεπιδρούν με άλλους εταίρους και με όλους εσάς και αναβαθμίζουν τις γνώσεις και τις ικανότητες τους (building capacity)». 

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου Νίκος Φακουρέλης, στον δικό του χαιρετισμό, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τους τελευταίους 15 μήνες που έχω την τιμή να προΐσταμαι στο τμήμα Πρασίνου, βλέπω έναν καθημερινό αγώνα μιας υποστελεχωμένης υπηρεσίας να προσπαθεί να συντηρήσει το υπάρχον πράσινο από τη μια μεριά και να βρει λύσεις να το αυξήσει από την άλλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας ήδη έχουν φυτευτεί την τελευταία τετραετία πάνω από 2.300 δέντρα, 16.000 θάμνοι και 40.000 εποχιακά και ποώδη φυτά και έχει επιτευχθεί μια αύξηση της τάξεως του 20% σε έκταση πρασίνου.  Τα ποσοστά αυτά θα βελτιωθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες.  

Η -για πρώτη φορά οργανωμένη- επικείμενη φύτευση των πρανών και των ισόπεδων τμημάτων του Ενετικού τείχους θα δώσει 45 στρέμματα νέων φυτεύσεων  που θα υποστηρίζονται από σύγχρονο αυτόματο αρδευτικό δίκτυο (μελέτη που συντάχθηκε από το τμήμα πρασίνου προϋπολογισμού 700.000 ευρώ),   συν τα 70 στρέμματα που θα προστεθούν ή θα βελτιωθούν μέσω του προγράμματος LIFE GRIN σε περιοχές όπως η Ερυθραίας (μέρος του Μινωικού πάρκου), πάρκο Θεοτοκόπουλου, ρέμα Χρυσοπηγής, κομμένο Μπεντένι,  οδός Παναγιωτάκη και αλλού. 

Επίσης, ο κανονισμός Πρασίνου που βρίσκεται ένα στάδιο πριν τη δημόσια διαβούλευση, θα προσπαθήσει να επαναδιατυπώσει τις σχέσεις των δημοτών απέναντι στο αστικό πράσινο και περιλαμβάνει αρχές, και δεσμεύσεις για την προστασία του από την μεριά του Δήμου αλλά και από την μεριά των Δημοτών. 

Για πολλούς μεγάλους χώρους του αστικού ιστού του Ηρακλείου υπάρχουν ήδη μελέτες έτοιμες για υλοποίηση με πιο σημαντική αυτή που αφορά στη συντήρηση του πρασίνου και των τεχνικών υποδομών των ενετικών τειχών (ήδη δημοπρατειθείσα) και την δημιουργία μέσω προγραμματικής σύμβασης  με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Παν. Κρήτης, τεχνητού υδροβιότοπου δυτικά του Παγκρητίου Σταδίου που πρόκειται να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο σύντομα. 

Υπάρχουν ακόμα , προτάσεις για δημιουργία πάρκου στη Κνωσσό για την ανάδειξη της αρχαιολογικής ζώνης που θα εκτείνεται από την Κνωσσό μέχρι τον Καρτερό, ο χώρος του αεροδρομίου Νίκου Κανζαντζάκη που όταν μετακινηθεί θα απελευθερώσει πολλά στρέμματα προς αξιοποίηση, το  δέλτα του ποταμού Γιόφυρου  με τα πρανή των ρεμάτων και τέλος στη θέση του πρώην καρτ ανατολικά του Ηρακλείου στην Νέα Αλλικαρνασσό. 

Όλοι οι χώροι μαζί θα δώσουν ισόρροπα  αέρα στην εικόνα και τη ζωή της πόλης μακροπρόθεσμα»  

ΘΕΜΑ

8 συλλήψεις στο Ρέθυμνο για τυχερά παιχνίδια

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατασχέθηκε σχεδόν το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ


Συνελήφθησαν, χθες μεταμεσονύκτιες ώρες στο Ρέθυμνο, οχτώ άτομα και συγκεκριμένα 6 άνδρες ηλικίας από 25 έως και 68 ετών και δύο αλλοδαποί (51χρονος και 46χρονη) για διενέργεια και συμμετοχή σε παράνομα τυχερά παίγνια.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ελέγχων, που διενεργούνται για την καταπολέμηση του φαινομένου, των παράνομων τυχερών παιγνίων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, χθες μετά τα μεσάνυχτα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε επιχείρηση ιδιοκτησίας 51χρονου ο οποίος απουσίαζε.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι η 46χρονη ως υπεύθυνη του καταστήματος, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, είχε επιτρέψει σε επτά άτομα την συμμετοχή στη διενέργεια και τη διεξαγωγή του απαγορευμένου τυχερού παιγνίου “TEXAS POKER” οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους συλληφθέντες και εντός του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 494 ευρώ, 127 κάρτες διαφόρων χρωμάτων και δύο τράπουλες.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 25ος Αγώνας Δρόμου Κουδουμά

Δημοσιεύτηκε

στις

25ος  ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ Ι. Μ. ΚΟΥΔΟΥΜΑ – Ένας Αγώνας ετών 25


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος για εικοστή πέμπτη χρονιά ο  Αγώνας Ανωμάλου Δρόμου και Πεζοπορίας Κουδουμά, που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Γόρτυνας, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την Ιερά Μονή Κουδουμά, το Α. Λ. Σύλλογο Φίλων Ι. Μ. Κουδουμά καθώς και τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης.

Μια διοργάνωση θεσμός πλέον για τον Δήμο Γόρτυνας την οποία αγκαλιάζει η τοπική κοινωνία καθώς πρόκειται για  το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της περιοχής που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Με αφορμή την συγκεκριμένη διοργάνωση δίνετε η ευκαιρία να προαχθεί  ο πολιτισμός, το αθλητικό ιδεώδες, ο εθελοντισμός και η ευγενής άμυλα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων  ενώ παράλληλα αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ομορφιές του τόπου μας.

Ο Δρόμος του Κουδουμά είναι διαδεδομένος σε δρομείς, ορειβάτες και φυσιολάτρες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οι αθλητές και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια διαδρομή ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας σε μια μοναδική περιοχή η οποία έχει συμπεριληφθεί στο δίκτυο NATURA 2000 καθώς συγκεντρώνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα .Την όλη εμπειρία έρχεται να συμπληρώσει, στον τερματισμό της διαδρομής, η θαλπωρή, και το κατανυκτικό περιβάλλον της Ιερά Μονής Κουδουμά.      

Στον Αγώνα φέτος έλαβαν μέρος αθλητές μαραθωνίου από όλη την Ελλάδα, αλλά και πεζοπόροι κάθε ηλικίας, σε μια διαδρομή 22,5 χιλ. με πολλές μορφολογικές εναλλαγές γεγονός που τον έχει κατατάξει σε μια από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.

 

Ευχαριστίες Και Συγχαρητήρια Εκ Μέρους Του Δήμου Απευθύνουμε Στους:

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ  
Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, Ιερά Μονή Κουδουμά, Α. Λ.
Σύλλογος  Ι. Μ. Κουδουμά, Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης
 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ 
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ ΜΟΙΡΩΝ  
 

ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΑΡΑΓΓΙΑΝΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΕΡΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΕΡΝΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΣΗΜΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΥΚΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΊΝΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΟΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΟΥΡΝΟΦΑΡΑΓΓΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΥΡΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΑΒΙΩΝ
ΑΝΑΡΙΧΗΤΙΚΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΟΤΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν και σε όλους τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ!

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις κ. Κοσμόγλου Σοφία και κ. Σιμίτη Κυριακή για την  εθελοντική  βοήθεια που προσφέρανε, ερχόμενες για το σκοπό αυτό από τα Γιαννιτσά!

Επίσης  ένα μεγάλο μπράβο στους εργαζόμενους του Δήμου Γόρτυνας, και της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, τους τοπικούς φορείς, που βοήθησαν στην υλοποίηση της διοργάνωσης.
 
Ευχαριστούμε  μέσα από την καρδιά μας όλους τους αθλητές που έλαβαν μέρος στον αγώνα και όλους τους περιπατητές όλους τους εκπρόσωπους της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Γόρτυνας καθώς και τους υποψηφίους των επικείμενων Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών που μας τίμησαν με την παρουσία τους αλλά και σε όλους τους απλούς επισκέπτες και προσκυνητές που παρευρέθησαν την ημέρα αυτή  στην Ι.Μ. Κουδουμά

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στον 26ο Δρόμο Κουδουμά το 2020 στα Αστερούσια Όρη, τη νοτιότερη οροσειρά της Ευρώπης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Στο Τυμπάκι σήμερα το πασχαλινό παζάρι από το «ΜΕΛΛΟΝ»

Δημοσιεύτηκε

στις

Σήμερα Παρασκευή το Πασχαλινό Παζάρι βρίσκεται στη λαϊκή αγορά του Τυμπακίου και αύριο των Μοιρών


Ακόμα προλαβαίνετε και εσύ να πάρετε και εσύ μια λαμπάδα για το βαφτιστήρι σας και συγχρόνως να ενισχύσετε τον Σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Από νωρίς το πρωί τα μέλη του συλλόγου βρέθηκαν στη Λαϊκή Αγορά του Τυμπακίου απλώνοντας στο πάγκο τα Πασχαλινά δώρα που ετοίμασαν όλο αυτό τον καιρό.

Από μια λαμπάδα για το κάθε παιδί μας είναι αρκετό για να ενισχύσουμε το έργο τους.

Αύριο Σάββατο θα βρίσκονται στη Λαϊκή Αγορά των Μοιρών, έξω από το Δημαρχείο.

Ψάξτε τους, θα είναι εκεί!!)

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη