Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Θέμα στην Περιφέρεια ο δρόμος για το Λέντα

Στην τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί σε δρόμους της περιοχής της Μεσαράς επανέρχεται με ερώτηση του ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου Γιώργος Ματαλλιωτάκης


Αυτή τη φορά η ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Ηρακλείου  αφορά τον δρόμο που συνδέει το Ηράκλειο με τον Λέντα και εξυπηρετεί παράλληλα τα χωριά Απεσοκάρι,Μϊαμού και Κρότο  του δήμου Γόρτυνας.

Έναν δρόμο στενό και επικίνδυνο, με ανύπαρκτη σήμανση και διαγραμμίσεις, με επικίνδυνες λακκούβες και καθιζήσεις αλλά και κατολισθήσεις, που κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες καθώς σε αυτήν βρίσκονται πάνω από 500 δωμάτια για ενοικίαση και τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια-καφέ-ταβέρνες) και όπως τονίζει ο κ. Ματαλλιωτάκης βάζει σε κίνδυνο καθημερινά τη ζωή των κατοίκων της περιοχής αλλά και των μαθητών που διέρχονται από αυτόν για να πάνε στα σχολεία τους.

Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Γ. Ματαλλιωτάκη προς το περιφερειάρχη Στ, Αρναουτάκη

Για άλλη μια φορά επανέρχομαι στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δρόμοι της Μεσαράς, που σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες, αν και είναι δρόμοι που διέρχονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες και φυσικά καθημερινά βάζουν σε κίνδυνο  τη ζωή των κατοίκων πολλών περιοχών.

Αυτή τη φορά η ερώτηση μου αφορά τον δρόμο που συνδέει το Ηράκλειο με τον Λέντα και εξυπηρετεί παράλληλα τα χωριά Απεσοκάρι,Μϊαμού και Κρότο  του δήμου Γόρτυνας.

Κάθε καλοκαίρι την ευρύτερη αυτή  περιοχή επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες καθώς σε αυτήν βρίσκονται πάνω από 500 δωμάτια για ενοικίαση και τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια-καφέ-ταβέρνες).

Είναι γνωστές εξάλλου οι  πολυσύχναστες παραλίες  περιοχής όπως: Δισκός, Λούτρα, Τζίγγουνας και η παραλία του Λέντα.

Παράλληλα καθημερινά  ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται για την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση των κατοίκων καθώς είναι ο μοναδικός δρόμος, αλλά και για τη μεταφορά των μαθητών  του δημοτικού της Μϊαμούς στο σχολείο του Κρότου και των μαθητών του γυμνασίου και του  λυκείου στις Μοίρες και τους Αγίους Δέκα. Επίσης το δρόμο έχουν άμεση ανάγκη οι καλλιεργητές για την μεταφορά στο Ηράκλειο των κηπευτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής.

Τα προβλήματα

-Ο δρόμος που οδηγεί στον Λέντα είναι ορεινός, με πολλές επικίνδυνες  στροφές και αρκετά στενός σε πολλά σημεία με περιορισμένη ορατότητα  και κρίνεται αναγκαία η διαπλάτυνση του ώστε να υπάρξει καλύτερη ορατότητα για τους διερχόμενους οδηγούς.

-Σε πολλά σημεία του δρόμου υπάρχουν επικίνδυνες λακκούβες και φθαρμένο οδόστρωμα  ενώ παράλληλα χρειάζεται κατάλληλη σήμανση και αποκατάσταση της διαγράμμισης του δρόμου ώστε να προειδοποιούνται και να διευκολύνονται οι οδηγοί και κυρίως οι επισκέπτες που δε γνωρίζουν το δρόμο.

-Αρκετά σοβαρό πρόβλημα αποτελούν επίσης οι κατολισθήσεις που παρατηρούνται κυρίως τους χειμερινούς μήνες ,όπου σχετικά μεγάλα κομμάτια βράχων και πέτρες φτάνουν ως και τη μέση του δρόμου θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητα των διερχόμενων οδηγών.

Πρέπει άμεσα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης  να εξετάσουν την τοποθέτηση προστατευτικού διχτυού στην άκρη του δρόμου στα επικίνδυνα αυτά σημεία.

-Επίσης σε ένα τμήμα του δρόμου πριν φτάσουμε στο χωριό Κρότος,  έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει καθόλου οδόστρωμα ενώ σε αρκετά σημεία του το οδόστρωμα είναι πλήρως κατεστραμμένο με μεγάλες λακκούβες.

-Μάλιστα πριν δύο χρόνια όταν σημειώθηκαν υψηλές βροχοπτώσεις  στην περιοχή  ο δρόμος έπαθε καθίζηση σε τρία διαφορετικά σημεία με αποτέλεσμα  στα σημεία αυτά λόγω ανωμαλίας του οδοστρώματος να προκαλούνται ατυχήματα ή μεγάλες φθορές στα διερχόμενα οχήματα, καθιστώντας επιτακτική την άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου στα σημεία αυτά.

-Συχνά οι κάτοικοι γίνονται μάρτυρες και αποδέκτες παραπόνων από τους επισκέπτες και τους τουρίστες της ευρύτερης περιοχής λόγω του επικίνδυνου οδοστρώματος που παρουσιάζει σοβαρές ανωμαλίες, μεγάλες φθορές, λακκούβες και σχεδόν ανύπαρκτη σήμανση και προστασία των οδηγών.

Ερώτηση

Με το δεδομένο ότι στόχος μας είναι να νιώθουν ασφαλείς και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να στοχεύσει σε ενέργειες και έργα που θα αυξήσουν της επισκεψιμότητα σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλος και θα τονώσουν την τοπική οικονομία

Κε Περιφερειάρχη

1.Σε ποιες ενέργειες είστε διατεθειμένος να προβείτε ώστε να αποκατασταθούν  άμεσα τα προβλήματα στο δρόμο της ευρύτερης περιοχής του Λέντα που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

2.Πότε χρονικά προσδιορίζετε την έναρξη των απαραίτητων εργασιών για την επιδιόρθωση των προβλημάτων του δρόμου.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Themata

Ο Λέντας είναι οικισμός στο δήμο Γόρτυνας του νομού Ηρακλείου Εκεί βρίσκεται η αρχαία Λεβήν, λιμάνι στα παράλια της επαρχίας Καινούργιου προς το Νότιο...

Themata

Την απόφαση υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος Οικονομική ενίσχυση συνολικού, ύψους 5 εκατ. ευρώ, δίνεται στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για την άμεση...

Creta

Ο δρόμος που πια καταντά επικίνδυνος, είναι αυτός που έπρεπε να έχει φτιαχτεί από τους πρώτους, μετά και την εκσκαφή του για το δίκτυο...

Themata

Από λιμάνι της Λιβύης φέρονται να ξεκίνησαν οι 13 αλλοδαποί που εντοπίστηκαν σε βάρκα στη θαλάσσια περιοχή του Λέντα Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι...