Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για το πλοίο με τα ναρκωτικά των τζιχαντιστών στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Το ρεσάλτο των βατραχανθρώπων της Μ.Υ.Α, η εταιρεία στη Βεγγάζη, ο μυστηριώδης ατζέντης και οι αποστολείς από τη Δαμασκό – Στο πλοίο ΝΟΚΑ βρέθηκαν έξι τόνοι χασίς και τρία εκατ. χάπια


Ο μυστηριώδης ατζέντης, οι δύο αποστολείς από τη Δαμασκό και η εταιρεία στη Βεγγάζη, το σκανάρισμα από τα τελωνεία, το «οκ» που δόθηκε από τις αρχές της Συρίας για να αποπλεύσει από το λιμάνι της Λατάκειας ως «καθαρό» το φορτηγό πλοίο που έκρυβε στα σωθικά του έξι τόνους χασίς και 3.000.000 χάπια των τζιχαντιστών με προορισμό τη Λιβύη και οι καταθέσεις των 11 μελών του πληρώματος. Αυτά είναι τα κομμάτια της υπόθεσης NOKA, του μήκους 75 μέτρων ναρκόπλοιου, που στις 5 Δεκεμβρίου εντοπίστηκε και μπλοκαρίστηκε νότια της Κρήτης με ένα κινηματογραφικό ρεσάλτο των ειδικά εκπαιδευμένων βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (Μ.Υ.Α/Λ.Σ), όπως προκύπτει από τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr.

Η Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού που είχε την πληροφορία για το ύποπτο πλοίο, σε συνεργασία με τις διεθνείς αρχές μετά την επιχείρηση νότια της Κρήτης συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος είναι ο αινιγματικός ατζέντης που επικαλούνται τα 11 προφυλακισμένα μέλη του πληρώματος που δηλώνουν άγνοια για το περιεχόμενο των 8 κοντέινερ στις καταθέσεις τους, οι δύο Σύροι αποστολείς αλλά και η εταιρεία στη Λιβύη που θα παρελάμβανε την κάνναβη σε μορφή σοκολάτας και τα εκατομμύρια χάπια Captagon, το λεγόμενο ναρκωτικό των τζιχαντιστών.

Το βίντεο από το ρεσάλτο των βατραχανθρώπων στο πλοίο:

Ο ατζέντης

Τα 11 μέλη του πληρώματος στις καταθέσεις που έδωσαν στους αξιωματικούς του Λιμενικού είπαν ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό για το παράνομο φορτίο που εντοπίστηκε μετά από αρκετές ώρες ερευνών στα 8 από τα 18 κοντέινερ του φορτηγού πλοίου ΝΟΚΑ με σημαία Συρίας. Μάλιστα επικαλέστηκαν έναν ατζέντη τον οποίο δεν κατονομάζουν ο οποίος όπως είπαν τους ναύλωσε για το συγκεκριμένο ταξίδι: “Αρνούμαι την κατηγορία. Έχω πέντε παιδιά, πήγα να δουλέψω και για να βρω αυτή τη δουλειά πλήρωσα ατζέντη” είπε στην κατάθεση του ένας εκ των συλληφθέντων ο 46χρονος Σύρος H.M ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κατάθεση του 49χρονου Λιβανέζου A.W: “Δεν γνωρίζω τίποτα για το φορτίο αυτό. Εγώ έχω πληρώσει όπως και όλοι οι άλλοι για να δουλέψουμε σε αυτό το καράβι γιατί δεν έχουμε δουλειά στη Συρία και έτσι πληρώνουμε ατζέντη για να μας βάλει να δουλέψουμε στα καράβια. Ήταν όλα νόμιμα…”.

Ο 35χρονος Σύρος H.S ο οποίος δήλωσε επίσης άγνοια για το φορτίο, είπε ότι “Με πήρε τηλέφωνο ο ατζέντης καραβιών και μου πρόσφερε δουλειά στο καράβι και με προσέλαβαν στις 22/11/2018. Αν ήξερα ότι είχε αυτό το φορτίο δεν θα έμπαινα στο καράβι γιατί έχω παιδιά. Είμαι μηχανικός και μεταφέραμε με το καράβι τα κοντέινερ στη Βεγγάζη της Λιβύης”.

Το σκάναραν, το έψαξαν με τα χέρια και το βρήκαν “καθαρό”

Δύο εκ των συλληφθέντων στις καταθέσεις τους αναφέρονται και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες το NOKA πήρε το πράσινο φως των αρχών για να αποπλεύσει από τη Λατάκεια ώς “καθαρό”. “Έχω βγει νόμιμα από το λιμάνι. Έχω την ειδικότητα oiler. Η δουλειά μου ήταν έξι ώρες. Έτρωγα και κοιμόμουν μέχρι να έρθει η άλλη μου βάρδια. Τα κοντέινερ τα έβαλαν μπροστά μας στο καράβι και είχαν περαστεί από σκάνερ του συριακού κράτους γιατί γνωρίζω ότι όλα τα κοντέινερ πριν μπουν στο καράβι περνάνε από σκάνερ και από άλλη ομάδα που τα ψάχνουν με τα χέρια και όταν μας ήρθαν ήταν ασφαλισμένα” είπε ο 30χρονος Σύρος Μ.Η ενώ ο 43χρονος Α.Β ισχυρίστηκε ότι “Εγω θα πω την αλήθεια γιατί μια ζωή δουλεύω στη θάλασσα. Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω εγώ με τους άλλους που είναι στο καράβι. Μπήκαμε νόμιμα ως πλήρωμα, βγήκαμε νόμιμα από το λιμάνι με το φορτίο. Ξέρουμε ότι όλα τα κοντέινερ ήταν ελεγμένα από το Λιμενικό εκεί και εμείς ήμασταν ο καθένας στη δουλειά του. Φύγαμε από τη Λατάκεια Συρίας με προορισμό τη Βεγγάζη της Λιβύης και δεν γνωρίζαμε τι περιέχουν τα κοντέινερ”.

Τα χάπια των τζιχαντιστών

Αναφορά στο περιεχόμενο των κοντέινερ με τους έξι τόνους “σοκολάτας”και τα χάπια των τζιχαντιστών κάνει στην κατάθεση του αρχικελευστής του Λ.Σ που στις 12 Δεκεμβρίου κλήθηκε με αστυνομικό σκύλο να μεταβεί στο Ηράκλειο της Κρήτης για να συνδράμει στην ανίχνευση των ουσιών. “Από την έρευνα διαπίστωσα ότι η ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή πλακιδίων και των δισκίων captagon ήταν επιμελώς κρυμμένα σε διπλό πάτωμα στη βάση των κοντέινερ και επιπρόσθετα είχε επικαλυφθεί με μείγμα μπαχαρικών όπως καφέ, κανέλα, κουρκουμά, κύμινο και πριονίδι. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται από μέλη εγκληματικών δικτύων προκειμένου να αποτρέπουν τον εντοπισμό των φορτίων από τις αρχές” είπε ενώ ερωτηθείς αν έχει να προσθέσει κάτι άλλο είπε ότι “Θα ήθελα επιπλέον να πρ0σθέσω ότι τα δισκία captagon χρησιμοποιούνται ως διεγερτικό από τους μαχητές του ISIS”.

Λιμενικός ο οποίος υπηρετεί στην Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου έδωσε λεπτομέρειες για την επιχείρηση εντοπισμού των ναρκωτικών στα οκτώ κοντέινερ με τον διπλό πάτο αλλά και για τα 3.127.360 δισκία Captagon που ήταν σε 2071 συσκευασίες συνολικού βάρους 539.2 κιλών και την κάνναβη. “Κατά τη συλλογή των συγκεκριμένων συσκευασιών διαπιστώσαμε ότι επάνω σε αυτές και συγκεκριμένα σε υφασμάτινο λευκό κάλυμμα που περιέβαλλε κάθε πλακίδιο σοκολάτας υπήρχαν διάφορα λογότυπα – σφραγίδες όπως διπλό φεγγάρι, ούζι, αραβικά γράμματα, σκορπιός, άλογο και άλλα γεγονός που υποδήλωνε ότι αυτά είτε προέρχονται από διαφορετικούς παραγωγούς είτε έχουν διαφορετική ποιότητα και συνεπώς αξία ανάλογα με την αγορά στην οποία απευθύνονται και τον τελικό παραλήπτη. Επίσης στα δισκία captagon υπάρχει λογότυπο προσομοιάζον με διπλό φεγγάρι από τη μία πλευρά και γραμμή από την άλλη” είπε και αναφορικά με τους παραλήπτες συμπλήρωσε ότι “Θέλω να προσθέσω ότι σύμφωνα με τη φορτωτική που βρέθηκε και τα οκτώ εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες φέρονται να έχουν τον ίδιο παραλήπτη και συγκεκριμένα εταιρεία με τα στοιχεία (σ.σ αναφέρεται στα στοιχεία) στη Βεγγάζη ενώ αποστολείς φέρονται δύο διαφορετικές οντότητες και συγκεκριμένα έξι εμπορευματοκιβώτια φέρονται να έχουν αποσταλεί από στοιχεία (σ.σ αναφέρεται στα στοιχεία) και δύο υπό στοιχεία (σ.σ αναφέρεται στα στοιχεία εταιρείας) στη Δαμασκό”.

Ο δικηγόρος ενός εκ των συλληφθέντων, Γιάννης Γλύκας

Η νομική άποψη

Ο δικηγόρος ενός εκ των συλληφθέντων κ. Γιάννης Γλύκας μιλώντας στο Protothema.gr τονίζει πως “Μετά την αρχική προσέγγιση της υπόθεσης όπου κυριαρχεί η πραγματικά μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών, ένα σοβαρό δικαστήριο ουσίας, καλείται να εξετάσει την πραγματική συμμετοχή του καθενός κατηγορούμενου, να διαπιστωθεί αν και σε ποιο βαθμό γνώριζε, αν υπήρχε εμπλοκή στο παρελθόν, επανάληψη δηλαδή ανάλογης παραβατικής συμπεριφοράς και το πραγματικό όφελος από αυτή την ερευνώμενη νομικά συμμετοχή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα του παρελθόντος όπου τα πληρώματα πλοίων που μετέφεραν παράνομα φορτία (ναρκωτικά, όπλα ή τσιγάρα) προφυλακίστηκαν άλλα τελικώς αθωώθηκαν είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό. Το ίδιο αποτέλεσμα περιμένουμε και από την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής”.

Ακολουθούν τα έγγραφα από τη δικογραφία με τις καταθέσεις δύο λιμενικών και ενός εκ των 11 συλληφθέντων:

ΚΡΗΤΗ

Παραδόθηκαν οι ράμπες στο Κοκκίνη Χάνι

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Σωκράτης Βαρδάκης στις ράμπες Κοκκίνη Χάνι


Παραδόθηκαν οι ράμπες της εξόδου από τον ΒΟΑΚ στο ύψος της περιοχής Κοκκίνη Χάνι, ένα έργο που αναμενόταν εδώ και μήνες από κατοίκους και επισκέπτες.

Το σημείο επισκέφθηκε σήμερα ο Δ/νων Σύμβουλος ΟΑΚ Φώτης Καζάσης, ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης και ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιάννης Καρνέσης που μαζί με τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη παρακολούθησαν την εκτέλεση των τελευταίων εργασιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την παράδοση των ραμπών στην κυκλοφορία: «Σήμερα δίνεται τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, καθώς μετά από πολύμηνες διαδικασίες που περιελάμβαναν και νομιμοποίηση του έργου, που λειτουργούσε περίπου 10 έτη παράνομα, αυτό επιτέλους ολοκληρώθηκε. Είναι κομβική η χρονική στιγμή που παραδίδεται σε κυκλοφορία, καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο των εορτών του Πάσχα αλλά και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, οπότε και αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών τους οποίους ασφαλώς και θα εξυπηρετεί καλύτερα η συγκεκριμένη οδική διασύνδεση.»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

«Έξυπνα» γυαλιά ετοιμάζουν οι επιστήμονες του ΙΤΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

«Έξυπνα γυαλιά» σε συνδυασμό με εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, θα βοηθούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους να παραμένουν παραγωγικοί


«Έξυπνα γυαλιά», τα οποία, σε συνδυασμό με μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, θα βοηθούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους να παραμένουν παραγωγικοί, σχεδιάζουν να δημιουργήσου οι επιστήμονες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου See Far, στο οποίο συμμετέχει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το έργο See Far χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 με 4 εκ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια με τη συμμετοχή 12 εταίρων από 5 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.
Σκοπός του έργου, όπως ανακοινώθηκε από το ΙΤΕ, είναι η κατασκευή «έξυπνων γυαλιών» τα οποία, σε συνδυασμό με εφαρμογή που θα εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο, θα προσφέρει μια ψηφιακή λύση για την υποστήριξη του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού με προβλήματα όρασης, με στόχο να συμβάλουν στη δημιουργία ενός υγιούς, ασφαλούς και πιο παραγωγικού περιβάλλοντος εργασίας.

Η καινοτομία αυτή θα συμβάλει στην απρόσκοπτη συνέχιση της επαγγελματικής ζωής, βοηθώντας το εργατικό δυναμικό να διατηρεί και να ανανεώνει τις εργασιακές και προσωπικές του δεξιότητες, υποστηρίζοντας τον ανεξάρτητο και υγιή τρόπο διαβίωσης.

Το See Far θα εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός προσαρμοστικού, έξυπνου περιβάλλοντος εργασίας και διαβίωσης (augmented reality workspace). Τα έξυπνα γυαλιά See Far θα προσαρμόζονται στις ανάγκες των χρηστών και θα βελτιώνουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον περιβάλλοντα χώρο, διασφαλίζοντας την ασφαλέστερη εξερεύνηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Το τελευταίο θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός εξατομικευμένου εικονικού βοηθού ο οποίος θα ενσωματώνει τεχνολογίες οφθαλμικής ιχνηλάτησης, μηχανικής μάθησης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Από το ΙΤΕ συμμετέχουν το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, καθώς και το Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Βαριά «καμπάνα» για το βιασμό της ανήλικης κόρης του

Δημοσιεύτηκε

στις

Το βασανιστήριο του παιδιού διήρκεσε τρία χρόνια, από τα 5 έως τα 8 χρόνια του


«Καμπάνα» επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου σε ένα 33χρονο από την ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου για το βιασμό της 11χρονης σήμερα κόρης του.

Το βασανιστήριο του παιδιού διήρκεσε τρία χρόνια, από τα 5 έως τα 8 χρόνια του, το διάστημα από το 2013 έως το 2016.

Το δικαστήριο επέβαλε στον 33χρονο 18 έτη κάθειρξης για τον βιασμό, 20 έτη κάθειρξης για την αποπλάνηση και 20 έτη κάθειρξης για την ασέλγεια μεταξύ συγγενών. Η συνολική ποινή που του επιβλήθηκε είναι 58 έτη και κατά συγχώνευση 39.

Ο 33χρονος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, θα οδηγηθεί στην φυλακή καθώς η έφεσή του δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Τον βιασμό του παιδιού κατήγγειλε η μητέρα του, αφού χώρισε με τον πατέρα. Όπως η ίδια υποστηρίζει δεν είχε αντιληφθεί τα όσα περνούσε το κοριτσάκι, το οποίο της αποκάλυψε το μαρτύριό του όταν ένιωσε ασφάλεια, μετά την απομάκρυνση του πατέρα από το σπίτι.

Ο 33χρονος φέρεται να εκβίαζε το παιδί ότι αν πει το παραμικρό θα έχουν συνέπειες το ίδιο και η μητέρα του. Ο ίδιος, πάντως, ισχυρίζεται ότι η καταγγελία είναι στημένη από την πρώην γυναίκα του και την πρώην πεθερά του για οικονομικούς λόγους.

Ο δικηγορος της πολιτικής αγωγής, Γιώργος Αθάνατος, δήλωσε πως πρόκειται για ένα από τα πιο σκληρά αδικήματα κατά της ελευθερίας της γενετήσιας αξιοπρέπειας που έχει συναντήσει στα 40 χρονια δικηγορίας του

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη