Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για το πλοίο με τα ναρκωτικά των τζιχαντιστών στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Το ρεσάλτο των βατραχανθρώπων της Μ.Υ.Α, η εταιρεία στη Βεγγάζη, ο μυστηριώδης ατζέντης και οι αποστολείς από τη Δαμασκό – Στο πλοίο ΝΟΚΑ βρέθηκαν έξι τόνοι χασίς και τρία εκατ. χάπια


Ο μυστηριώδης ατζέντης, οι δύο αποστολείς από τη Δαμασκό και η εταιρεία στη Βεγγάζη, το σκανάρισμα από τα τελωνεία, το «οκ» που δόθηκε από τις αρχές της Συρίας για να αποπλεύσει από το λιμάνι της Λατάκειας ως «καθαρό» το φορτηγό πλοίο που έκρυβε στα σωθικά του έξι τόνους χασίς και 3.000.000 χάπια των τζιχαντιστών με προορισμό τη Λιβύη και οι καταθέσεις των 11 μελών του πληρώματος. Αυτά είναι τα κομμάτια της υπόθεσης NOKA, του μήκους 75 μέτρων ναρκόπλοιου, που στις 5 Δεκεμβρίου εντοπίστηκε και μπλοκαρίστηκε νότια της Κρήτης με ένα κινηματογραφικό ρεσάλτο των ειδικά εκπαιδευμένων βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (Μ.Υ.Α/Λ.Σ), όπως προκύπτει από τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr.

Η Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού που είχε την πληροφορία για το ύποπτο πλοίο, σε συνεργασία με τις διεθνείς αρχές μετά την επιχείρηση νότια της Κρήτης συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος είναι ο αινιγματικός ατζέντης που επικαλούνται τα 11 προφυλακισμένα μέλη του πληρώματος που δηλώνουν άγνοια για το περιεχόμενο των 8 κοντέινερ στις καταθέσεις τους, οι δύο Σύροι αποστολείς αλλά και η εταιρεία στη Λιβύη που θα παρελάμβανε την κάνναβη σε μορφή σοκολάτας και τα εκατομμύρια χάπια Captagon, το λεγόμενο ναρκωτικό των τζιχαντιστών.

Το βίντεο από το ρεσάλτο των βατραχανθρώπων στο πλοίο:

Ο ατζέντης

Τα 11 μέλη του πληρώματος στις καταθέσεις που έδωσαν στους αξιωματικούς του Λιμενικού είπαν ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό για το παράνομο φορτίο που εντοπίστηκε μετά από αρκετές ώρες ερευνών στα 8 από τα 18 κοντέινερ του φορτηγού πλοίου ΝΟΚΑ με σημαία Συρίας. Μάλιστα επικαλέστηκαν έναν ατζέντη τον οποίο δεν κατονομάζουν ο οποίος όπως είπαν τους ναύλωσε για το συγκεκριμένο ταξίδι: “Αρνούμαι την κατηγορία. Έχω πέντε παιδιά, πήγα να δουλέψω και για να βρω αυτή τη δουλειά πλήρωσα ατζέντη” είπε στην κατάθεση του ένας εκ των συλληφθέντων ο 46χρονος Σύρος H.M ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κατάθεση του 49χρονου Λιβανέζου A.W: “Δεν γνωρίζω τίποτα για το φορτίο αυτό. Εγώ έχω πληρώσει όπως και όλοι οι άλλοι για να δουλέψουμε σε αυτό το καράβι γιατί δεν έχουμε δουλειά στη Συρία και έτσι πληρώνουμε ατζέντη για να μας βάλει να δουλέψουμε στα καράβια. Ήταν όλα νόμιμα…”.

Ο 35χρονος Σύρος H.S ο οποίος δήλωσε επίσης άγνοια για το φορτίο, είπε ότι “Με πήρε τηλέφωνο ο ατζέντης καραβιών και μου πρόσφερε δουλειά στο καράβι και με προσέλαβαν στις 22/11/2018. Αν ήξερα ότι είχε αυτό το φορτίο δεν θα έμπαινα στο καράβι γιατί έχω παιδιά. Είμαι μηχανικός και μεταφέραμε με το καράβι τα κοντέινερ στη Βεγγάζη της Λιβύης”.

Το σκάναραν, το έψαξαν με τα χέρια και το βρήκαν “καθαρό”

Δύο εκ των συλληφθέντων στις καταθέσεις τους αναφέρονται και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες το NOKA πήρε το πράσινο φως των αρχών για να αποπλεύσει από τη Λατάκεια ώς “καθαρό”. “Έχω βγει νόμιμα από το λιμάνι. Έχω την ειδικότητα oiler. Η δουλειά μου ήταν έξι ώρες. Έτρωγα και κοιμόμουν μέχρι να έρθει η άλλη μου βάρδια. Τα κοντέινερ τα έβαλαν μπροστά μας στο καράβι και είχαν περαστεί από σκάνερ του συριακού κράτους γιατί γνωρίζω ότι όλα τα κοντέινερ πριν μπουν στο καράβι περνάνε από σκάνερ και από άλλη ομάδα που τα ψάχνουν με τα χέρια και όταν μας ήρθαν ήταν ασφαλισμένα” είπε ο 30χρονος Σύρος Μ.Η ενώ ο 43χρονος Α.Β ισχυρίστηκε ότι “Εγω θα πω την αλήθεια γιατί μια ζωή δουλεύω στη θάλασσα. Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω εγώ με τους άλλους που είναι στο καράβι. Μπήκαμε νόμιμα ως πλήρωμα, βγήκαμε νόμιμα από το λιμάνι με το φορτίο. Ξέρουμε ότι όλα τα κοντέινερ ήταν ελεγμένα από το Λιμενικό εκεί και εμείς ήμασταν ο καθένας στη δουλειά του. Φύγαμε από τη Λατάκεια Συρίας με προορισμό τη Βεγγάζη της Λιβύης και δεν γνωρίζαμε τι περιέχουν τα κοντέινερ”.

Τα χάπια των τζιχαντιστών

Αναφορά στο περιεχόμενο των κοντέινερ με τους έξι τόνους “σοκολάτας”και τα χάπια των τζιχαντιστών κάνει στην κατάθεση του αρχικελευστής του Λ.Σ που στις 12 Δεκεμβρίου κλήθηκε με αστυνομικό σκύλο να μεταβεί στο Ηράκλειο της Κρήτης για να συνδράμει στην ανίχνευση των ουσιών. “Από την έρευνα διαπίστωσα ότι η ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή πλακιδίων και των δισκίων captagon ήταν επιμελώς κρυμμένα σε διπλό πάτωμα στη βάση των κοντέινερ και επιπρόσθετα είχε επικαλυφθεί με μείγμα μπαχαρικών όπως καφέ, κανέλα, κουρκουμά, κύμινο και πριονίδι. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται από μέλη εγκληματικών δικτύων προκειμένου να αποτρέπουν τον εντοπισμό των φορτίων από τις αρχές” είπε ενώ ερωτηθείς αν έχει να προσθέσει κάτι άλλο είπε ότι “Θα ήθελα επιπλέον να πρ0σθέσω ότι τα δισκία captagon χρησιμοποιούνται ως διεγερτικό από τους μαχητές του ISIS”.

Λιμενικός ο οποίος υπηρετεί στην Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου έδωσε λεπτομέρειες για την επιχείρηση εντοπισμού των ναρκωτικών στα οκτώ κοντέινερ με τον διπλό πάτο αλλά και για τα 3.127.360 δισκία Captagon που ήταν σε 2071 συσκευασίες συνολικού βάρους 539.2 κιλών και την κάνναβη. “Κατά τη συλλογή των συγκεκριμένων συσκευασιών διαπιστώσαμε ότι επάνω σε αυτές και συγκεκριμένα σε υφασμάτινο λευκό κάλυμμα που περιέβαλλε κάθε πλακίδιο σοκολάτας υπήρχαν διάφορα λογότυπα – σφραγίδες όπως διπλό φεγγάρι, ούζι, αραβικά γράμματα, σκορπιός, άλογο και άλλα γεγονός που υποδήλωνε ότι αυτά είτε προέρχονται από διαφορετικούς παραγωγούς είτε έχουν διαφορετική ποιότητα και συνεπώς αξία ανάλογα με την αγορά στην οποία απευθύνονται και τον τελικό παραλήπτη. Επίσης στα δισκία captagon υπάρχει λογότυπο προσομοιάζον με διπλό φεγγάρι από τη μία πλευρά και γραμμή από την άλλη” είπε και αναφορικά με τους παραλήπτες συμπλήρωσε ότι “Θέλω να προσθέσω ότι σύμφωνα με τη φορτωτική που βρέθηκε και τα οκτώ εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες φέρονται να έχουν τον ίδιο παραλήπτη και συγκεκριμένα εταιρεία με τα στοιχεία (σ.σ αναφέρεται στα στοιχεία) στη Βεγγάζη ενώ αποστολείς φέρονται δύο διαφορετικές οντότητες και συγκεκριμένα έξι εμπορευματοκιβώτια φέρονται να έχουν αποσταλεί από στοιχεία (σ.σ αναφέρεται στα στοιχεία) και δύο υπό στοιχεία (σ.σ αναφέρεται στα στοιχεία εταιρείας) στη Δαμασκό”.

Ο δικηγόρος ενός εκ των συλληφθέντων, Γιάννης Γλύκας

Η νομική άποψη

Ο δικηγόρος ενός εκ των συλληφθέντων κ. Γιάννης Γλύκας μιλώντας στο Protothema.gr τονίζει πως “Μετά την αρχική προσέγγιση της υπόθεσης όπου κυριαρχεί η πραγματικά μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών, ένα σοβαρό δικαστήριο ουσίας, καλείται να εξετάσει την πραγματική συμμετοχή του καθενός κατηγορούμενου, να διαπιστωθεί αν και σε ποιο βαθμό γνώριζε, αν υπήρχε εμπλοκή στο παρελθόν, επανάληψη δηλαδή ανάλογης παραβατικής συμπεριφοράς και το πραγματικό όφελος από αυτή την ερευνώμενη νομικά συμμετοχή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα του παρελθόντος όπου τα πληρώματα πλοίων που μετέφεραν παράνομα φορτία (ναρκωτικά, όπλα ή τσιγάρα) προφυλακίστηκαν άλλα τελικώς αθωώθηκαν είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό. Το ίδιο αποτέλεσμα περιμένουμε και από την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής”.

Ακολουθούν τα έγγραφα από τη δικογραφία με τις καταθέσεις δύο λιμενικών και ενός εκ των 11 συλληφθέντων:

Webtv

«Επική» πρόταση γάμου στο ενετικό λιμάνι Χανίων

Δημοσιεύτηκε

στις

Μία στιγμή που θα θυμούνται για πάντα στη ζωή τους έζησαν ο Juan και η Sefora στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, με τη βοήθεια των Passe-partout


Όπως γράφει το hania.news, ένα μήνα νωρίτερα, ο Juan έστειλε μήνυμα στους Passe-partout, ζητώντας να τον βοηθήσουν να κάνει μια ξεχωριστή πρόταση γάμου στην κοπέλα του.

«Συγκινηθήκαμε με όσα μοιράστηκε μαζί μας και αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να πει η Sefora το ναι» λένε οι Passe-partout. Και συνεχίζουν: «Είχαμε καθημερινή επικοινωνία για ένα μήνα, μέχρι να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της ευχάριστης έκπληξης. Ανταλλάξαμε ιδέες, ξεκινήσαμε τις πρόβες, οργανώσαμε όλες τις κινήσεις μας. Πολύτιμος συνεργάτης σε αυτή τη διαδικασία ήταν ο Δημήτρης Κυριακακης (Φωτόπολις)».

«Κι έφτασε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Ο Juan και η Sefora έκαναν βόλτα στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Σταμάτησαν μπροστά σε δυο βιολιά και ζήτησαν να παίξουν κάτι γι’ αυτούς. Κι από εκεί και πέρα όλα κύλησαν σαν όνειρο… musical» καταλήγουν.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

25χρονος είχε ρημάξει τα σπίτια του Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, προσωπικά έγγραφα και διάφορα αντικείμενα


Εξιχνιάστηκαν σήμερα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηράκλειου οχτώ υποθέσεις κλοπών-διαρρήξεων που διαπράχθηκαν σε οικίες στο Ηράκλειο. Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 25χρονου αλλοδαπού.

Ειδικότερα από την ανάλυση του τρόπου δράσης και τη συνδυαστική έρευνα και προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηράκλειου καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 19.08.2018 έως και την 21.07.2019 ο 25χρονος είχε διαπράξει της εν λόγω κλοπές.

Συγκεκριμένα αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, προσωπικά έγγραφα και διάφορα αντικείμενα η συνολική χρηματική αξία των οποίων ξεπερνά τις 16.000 ευρώ. Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε ο 25χρονος με αφαιρεθείσα τραπεζική κάρτα πραγματοποίησε τρεις συναλλαγές σε αυτόματο μηχάνημα αναλήψεων τράπεζας, συνολικής χρηματικής αξίας 110 ευρώ.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

“Λαμπάδιασε” το ξυλουργείο και το απορριμματοφόρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής Ηρακλείου απέτρεψε τα χειρότερα, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 6.30 το πρωί σε ξυλουργείο, στην περιοχή του Μαραθίτη, μέσα σε κατοικημένη περιοχή


Το ξυλουργείο επί της οδού Κυπαρισσίας αποτελεί δύσκολη περίπτωση λόγω του εύφλεκτου υλικού. Πέντε πυροσβεστικά οχήματα, δέκα υπάλληλοι και δύο αξιωματικοί έσπευσαν για να ελέγξουν τις φλόγες και τα κατάφεραν χωρίς να υπάρξει επέκταση.

Η φλόγες προκάλεσαν όμως μεγάλες ζημιές στην επιχείρηση.

«Η φωτιά μας ανησύχησε, καθώς υπήρχαν πολύ κοντά σπίτια. Με την άμεση επέμβασή μας και την ισχυρή δύναμη που έσπευσε στο σημείο, καταφέραμε πολύ γρήγορα να τη θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο και να εξαφανίσουμε τις πιθανότητες η φωτιά να επεκταθεί», δήλωσε ο διοικητής ΠΥ Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε φωτιά σε απορριμματοφόρο ανακύκλωσης, που βρισκόταν επί της οδού Δουκός Μποφόρ, στο Ηράκλειο.

Έσπευσαν δύο πυροσβεστικά οχήματα με έξι υπαλλήλους από τον 1ο Π.Σ. Ηρακλείου κι έσβησαν γρήγορα τις φλόγες, πριν πάρουν διαστάσεις.

Η αιτία της φωτιάς δεν έχει αποσαφηνιστεί, ενώ η επέμβαση της υπηρεσίας ήταν άμεση και το απορριμματοφόρο δεν υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη