Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Τι φταίει που η Μεσαρά έχει τη μερίδα του λέοντος στα τροχαία;

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Θρηνούμε κάθε τόσο νέα θύματα στη Μεσαρά, και μέχρι να «χωνέψουμε» το ένα δράμα, συνεχίζουμε μέχρι να δούμε ποιος θα’ ναι ο επόμενος!


Αυτές τις μέρες, μονάχα στο χωριό μου, είδα τέσσερα μηχανάκια που να τα οδηγούν νεαρά παιδιά, 12 εως 15 χρόνων, και φυσικά χωρίς δίπλωμα, κράνος, και αναμμένα φώτα!

Για να μην γράφω πάντα μονάχα τη δική μου γνώμη, έκανα μια μικρή έρευνα, σχετικά με την οδήγηση στη Μεσαρά, από πληροφορίες που πήρα, από δύο Μεσαρίτισες γυναίκες, μια Πομπιανή και μια κυρία που έχει σχολή οδηγών στις Μοίρες.

Έτυχε στο γραφείο της κυρίας που είχε τη σχολή, να παρευρίσκονται και δυο νεαροί μαθητευόμενοι νέοι, μια κοπέλα και ένας νεαρός, που είχαν συμπληρώσει την κατάλληλη ηλικία για δίπλωμα.

Ρωτάω τον νεαρό:

-Έχεις ξαναοδηγήσει αυτοκίνητο?

-Ναι από 12 χρόνων οδηγάω!

-Και το θεωρείς αυτό σωστό? Πώς θα συνηθίσεις τώρα τι προτροπές και συμβουλές του δασκάλου, όταν σου έχει γίνει έξη (βίωμα), ο δικός σου τρόπος οδήγησης, τώρα και έξη χρόνια?

Και η απάντησή του ήταν λιτή:

-Ε καλό είναι κιανείς να κατέχει από μικιός να οδηγεί!

Ρωτάω και το κορίτσι που καθόταν στον διπλανό καναπέ:

-Εσείς δεσποινίς έχετε ξαναοδηγήσει, ή τώρα θα μάθετε?

-Όχι τώρα μαθαίνω πρώτη φορά, ο πατέρας μου δεν με άφηνε ποτέ να πιάσω τιμόνι, πριν τα 18 μου!

Απευθύνομαι στη συνέχεια στην ιδιοκτήτρια της σχολής ,με δυο μονάχα ερωτήσεις:

-Πόσο εύκολα είναι ένα παιδί, που έχει μάθει ήδη τον δικό του τρόπο οδήγησης, εσείς να του αλλάξετε συνήθειες?

Η γυναίκα μου απάντησε πρόθυμα αλλά και ευθέως!

-Δεν αλλάζουν συνήθειες, όσοι έρχονται καυχούμενοι πως είναι ήδη φτασμένοι οδηγοί! Αυτοί είναι και ο μεγάλος μας μπελά εδώ! Ένα παιδί που δεν έχει οδηγήσει ποτέ, το πλάθουμε εύκολα, του επιβάλουμε να εκτελεί κάποια πράγματα κατόπιν επιμονής μας, που στο τέλος του γίνονται όλα συνήθεια, όπως να μη ξεκινά πριν βάλει μπρος τη μηχανή, να φορέσει τη ζώνη, να κοιτά έξω αν έρχεται αυτοκίνητο πριν ξεκινήσει, να σταματά πάντα σε στόπ, έρχεται δεν έρχεται αυτοκίνητο κλπ. Στους παλιούς οδηγούς είναι αδιανόητο αυτά να τηρηθούν! Ακόμα κι αν διαβάσουν, ακόμα και αν στις εξετάσεις τα πάνε πολύ καλά, και περάσουν, σε λίγο καιρό σίγουρα θα κάνουν κοιλιά, δεν θα φοράνε ζώνη, δεν θα ελέγχουν τα σήματα σωστά και θα παραβιάζουν τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, και φυσικά θα κρατάνε πάντα λάθος, και αυτό ακόμα το τιμόνι!

Πάλι θα εφαρμόζουν τον παλιό λανθασμένο τρόπο συμπεριφοράς στην οδήγηση!

Η άλλη ερώτηση μου ήταν:

– Φταίνε οι ίδιοι οι γονείς, που δίνουν τιμόνι στα παιδιά τους στα 12 για τις μελλοντικές συνέπειες?

– Και οι δύο φταίνε! Και οι γονείς που φτιάχνουν μελλοθάνατους οδηγούς με το να τους δίνουν τιμόνι από παιδιά, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, που παρά τις απαγορεύσεις των γονιών τους, εκείνα παίρνουν πεισματικά μηχανάκια ή αυτοκίνητα φίλων τους, ή ακόμα και των ίδιων των γονιών τους, και οδηγούν απλά ενστικτωδώς, χωρίς δίπλωμα, παιδεία, και στη συνέχεια αδυναμία στην εμπέδωση και συνήθεια τήρησης των κανόνων σωστής οδικής συμπεριφοράς.

Από τα ανωτέρω βγαίνει ήδη πολύ εύκολα, το συμπέρασμα, για ένα μεγάλο αριθμό τροχαίων, και ποια είναι μια βασική αιτία!

Από την άλλη πλευρά τώρα, το ίδιο το οδικό δίκτυο με τα κατάλληλα σήματα, είναι η άλλη όψη του νομίσματος!
Η άλλη γυναίκα που ήταν από την Πόμπια, με συνάντησε σε κατάστημα των Μοιρών, και μου μίλησε για μια τραγική κατάσταση, που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Αναδασμού, στον κάμπο της Μεσαράς! Συγκεκριμένα μου είπε τα εξής:

– Σας παρακαλώ, κάντε κάτι! Έχω δει πολλά τροχαία, ακόμα και θανάτους, στο αφύλακτο από σημάνσεις δίκτυο του Αναδασμού!

– Πού έχετε δει τα περισσότερα τροχαία? Τη ρωτάω.

– Προσέξετε τι θα σας πω, για να καταλάβετε.

Αν προχωρήσετε τον δρόμο Μοίρες – Πόμπια στο ύψος του Συριανού που είναι τώρα βενζινάδικο, εκεί θα στρίψετε δεξιά! Εκείνος ο δρόμος είναι ο δρόμος – φονιάς! Γιατί το λέω? Γιατί είναι πλατύς δρόμος, και οι οδηγοί αναπτύσσουν ταχύτητα, ειδικά τη νύχτα! Όμως καθ’ οδόν, συναντούν δυο άλλους φαρδιούς επίσης δρόμους , χωρίς μάλιστα κανένα στόπ!

Ο δε δεύτερος και τελευταίος δρόμος, που θεωρείται και αυτός ταχείας κυκλοφορίας, αφού ενώνει το Πετροκεφάλι με τον κεντρικό δρόμο προς Τυμπάκι, είναι το τέλειο φονικό σημείο!

Φυσικά ούτε εκεί υπάρχει στόπ! Ακόμα και ο ίδιος ο δρόμος του Πετροκεφαλίου, στο σημείο που ενώνεται με την εθνική, δεν έχει στόπ, γιατί νομίζω είναι πεσμένο κάτω, ή κάτι τέτοιο,και δεν είναι ούτε αυτό ορατό!

Οι δε δρόμοι όλοι του κάμπου είναι αγροτικοί, και μόνο με ευθύνη του οδηγού περνοδιαβαίνονται!

Άμα σας πω πόσα τροχαία έχουνε δει τα μάθια μας,ρωτήστε τους ίδιους τους Πετροκεφαλιανούς, και θα πάθετε πλάκα!

Φανταστείτε μονάχα, πως υπάρχουν εδώ κέντρα διασκέδασης, πίνουν οι οδηγοί και μεθάνε, και στη συνέχεια πιάνουν τις ευθείες, πατούν γκάζι, για να πάνε σε εθνικό δίκτυο, αφού πρώτα μπουν στον δρόμο του Πετροκεφαλίου. Τι γίνεται όμως όταν και από το Πετροκεφάλι έρχονται νύχτα και από εκεί σφαιράτοι κι αυτοί, άλλοι οδηγοί? Φαινόμενο βέβαια σχεδόν καθημερινό!

Οπότε καταλαβαίνει κανείς, για ποιο λόγο θα πρέπει να μπουν στοπ και σε όλο το οδικό δίκτυο του κάμπου, και κυρίως στα κομβικά σημεία!

Εγώ θεώρησα σωστό να ερευνήσω λιγάκι το θέμα στη συνέχεια, και από την μία πλευρά ήταν ακριβώς έτσι που μου τα είπε η κυρία! Μονάχα στου Συριανού που μπήκα δεξιά στον εν λόγω δρόμο, μου έκανε εντύπωση που είχε δύο στοπ και ένα σαμαράκι! Το μόνο που δε γνώριζε ίσως η εν λόγω κυρία,, είναι πως δεν υπάρχουν σήμερα «δρόμοι Αναδασμού» με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά! Όλοι οι δρόμοι, καθώς και του κάμπου, τελικά ανήκουν στην ίδια κατηγορία, και είναι όλοι το ίδιο! Δεν υπάρχει «διέλευση με ευθύνη του οδηγού», εννοώντας ίσως πως δεν ισχύουν οι κανονισμοί της τροχαίας, και οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιριών. Αυτά όλα μας τα διαβεβαίωσε δάσκαλος οδήγησης της περιοχής μας.

Θα πρέπει βέβαια να συγχαρούμε τις σχολές οδηγών της Μεσαράς, με τον άψογο και αδιάβλητο τρόπο μάθησης στους νέους οδηγούς. Όλοι, δάσκαλοι και εξεταστές, κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να πάρει ο νέος επάξια το δίπλωμά του, χωρίς εξαγορές και παράτυπες ενέργειες.

Όμως το μπαλάκι το έχουν και οι γονείς, το ίδιο όσο και οι ίδιοι οι ατίθασοι άναρχοι και αυτοδίδακτοι νέοι, αλλά όμως και οι Δήμοι, όταν το οδικό τους δίκτυο στερείται βασικών σημάνσεων. Ενω βλέπουμε όλοι μας πολλά στοπ, στην κεντρικό Μοίρες – Τυμπάκι κλπ, σε σημεία μάλιστα που ενώνεται ακόμα και με χωμάτινους «κατσικόδρομους», όμως από την άλλη, δεν υπάρχουν σε διασταυρώσεις σε μεγάλους κόμβους, που δημιουργούν τεράστιοι ευθείς δρόμοι, κυρίως στον κάμπο μέσα της Μεσαρά.

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook