Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τίμησαν την μνήμη των 10 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στις Μοίρες

Με επιτυχία και πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε η τελετή μνήμης των δέκα αδίκως εκτελεσθέντων μαρτύρων από τους Γερμανούς την 1η Ιουνίου 1942


Σήμερα Κυριακή 3 Ιουνίου και χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Κυρίλλου, τελέσθηκε εις τον ιερό μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες το ετήσιο μνημόσυνο για τους δέκα νεκρούς ήρωες που σκότωσαν σαν αντίποινα οι Γερμανοί. Όπως όμως συνηθίζεται, έγινε μνήμη και άλλων τεσσάρων εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς σε άλλες περιπτώσεις σε τόπο και χρόνο στη περιοχή, συνολικά ακούστηκαν στο μνημόσυνο τα ονόματα δεκατεσσάρων μαρτύρων του πολέμου.

Παρόντες στην εκκλησια ο τέως υπουργός αναπληρωτής αγροτικής ανάπτυξης ο κύριος Μάρκος Μπόλαρης, ο νυν Δήμαρχος Φαιστού κύριος Γεώργιος Αρμουτάκης, η κυρία Μαρία Πετρακόγιωργη – Ανυφαντάκη, πρώην Δήμαρχος Φαιστού, εγγονή του καπετάν Πετρακογιώργη, ο Διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Μοιρών. κύριος Κωνσταντίνος Γρηγοράκης και άλλοι.

Σε ένα πλούσιο και εμπεριστατωμένο λόγο που αναφώνησε ο συγγραφέας κύριος Μιχαήλ Παπαηλιάκης, πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Μπολώνιας της Ιταλίας, αναφέρθηκε στα γεγονότα των ημερών, με νεότερα στοιχεία χωριστά για τον κάθε σκοτωμένο μάρτυρα, την ηλικία του μέχρι τότε , την καταγωγή του κλπ, με αρκετές βέβαια λεπτομέρειες για το συμβάν. Φυσικά η αγόρευσή του περιείχε αποκαλύψεις άκρως συγκινητικές, και ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα, ξαναζώντας την ατμόσφαιρα της αποφράδας ημέρας εκείνης.

Ο κ Παπαηλιάκης ήταν πολύ κατατοπιστικός στην ομιλία του, η οποία και θα κοινοποιηθεί μάλιστα και στις τοπικές εφημερίδες και τα άλλα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνου στην μαρμάρινη πλάκα έξωθεν του Μητροπολιτικού ναου, με τα ονόματα των πεσόντων. Μετά από εκεί όλοι κατευθύνθηκαν προς το νεκροταφείο όπου συγκεντρώθηκαν στον Τύμβο όπου υπάρχουν τα οστά των δέκα πεσόνττων Ηρώων. Εκεί έγινε προσκλητήριο νεκρών και για τον κάθε ένα Ήρωα αναφωνώντας το πλήθος «ΑΠΏΝ»!

Έγινε κατάθεση στεφάνου από κάθε ένα εκπρόσωπο του θύματος χωριστά, αλλά εκτός αυτών κατέθεσαν στέφανα και πολλοί άλλο όπως ήταν και ο τέως υπουργός αναπληρωτής κ Μάρκος Μπόλαρης, ο κ Δήμαρχος Φαιστού Γεώργιος Αρμουτάκης, η κα Πετρακογιώργη, ο Περαιαφερειακός σύμβουλος κ Φανούρης Τουμπάκης, ο διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Μοιρών κ Κωνσταντίνος Γρηγοράκης, ο κ Νίκος Χρονάκης εκ μέρους του ευροκοινοβολίου κ Μανώλη Κεφαλογιάννη και αρκετοί άλλοι.

Αυτή την ημέρα συνηθίζεται να παρευρίσκονται κάθε χρόνο οι απόγονοι των νεκρών, τα εγγόνια δηλαδή των θυμάτων να τιμούν τη μνήμη των αδικοχαμένων δικών τους ανθρώπων, και φυσικά να συζητάνε μεταξύ τους για τα γεγονότα των ημερών για τυχόν νέα στοιχεία που μπορεί να έχουν έρθει στο φως με νέες μαρτυρίες κλπ.

Η ομιλία τέλειωσε με την αναφώνηση του Εθνικού μας Ύμνου, και το πλήθος να αναφωνεί «ΑΘΆΝΑΤΟΙ»!!!

Ο Δήμος είχε παραχωρήσει οστόσο τραπέζι έξω από το κοιμητήριο με διάφορα κεράσματα και αναψυκτικά εις μνήμη των νεκρών ηρώων.

Κείμενο φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα Τσουχτερά πρόστιμα καθώς και αναστολή λειτουργίας σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή των Μοιρών, επιβλήθηκαν την Πέμπτη (25/11) κατά...

ΚΡΗΤΗ

Ακόμα ένα τροχαίο στο γνωστό σημείο καρμανιόλα στις Μοίρες του Δήμου Φαιστού Τροχαίο ατύχημα συνέχεια πριν λίγη ώρα στο σημείο καρμανιόλα των Μοιρών, όπως...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο χαρουπόμυλος στον Κόκκινο Πύργο Ο Γεώργιος Πετράκης (1890 – 14 Σεπτεμβρίου 1972), περισσότερο γνωστός ως «Πετρακογιώργης», ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, αντιστασιακός και πολιτικός. Την...

Themata

Τις προγραμματικές Συμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Σταδίου Μοιρών, προϋπολογισμού 2.000.000€ και την κατασκευή Κλειστού Ξιφασκίας στην Πόμπια , προϋπολογισμού 850.000€, υπέγραψαν ο υφυπουργός...