Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Entertainment

Τίτλους τέλους για το Mega: Τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα;

Διαδοχικές ανακοινώσεις την Πέμπτη από το ΔΣ του σταθμού και την Τηλέτυπος προκάλεσαν σύγχυση σχετικά με τη λειτουργία και το μέλλον του «μεγάλου καναλιού» – Ποιο είναι το σενάριο που προκύπτει από τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις


Την ώρα που το ΔΣ του Mega με ανακοίνωσή του έκανε σαφές ότι το μετοχικό σχήμα αποσυντίθεται και ο σταθμός οδεύει και επίσημα στο τέλος, ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ με νέα ανακοίνωσή του έκανε σαφές πως θα δώσει μάχη όχι μόνο για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών αλλά και για να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΕΣΡ να πέσει «μαύρο» στα τέλη του μήνα, έτσι ώστε ο σταθμός να συνεχίσει να λειτουργεί

Για μία ακόμη φορά το Mega βρίσκεται να πρωταγωνιστεί σε ένα θρίλερ για γερά νεύρα το οποίο έχει αρχίσει από χθες το βράδυ και συνεχίζεται. Διαδοχικές ανακοινώσεις των μετόχων και του ΔΣ του σταθμού προκάλεσαν μία σύγχυση σχετικά με την επόμενη ημέρα και κυρίως με την λειτουργία του σταθμού. Όλα ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας με την απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και να μην επιτρέψουν πλέον την υποδοχή και την προβολή διαφημίσεων στο πρόγραμμα του σταθμού. Αυτή ουσιαστικά ήταν και η χαριστική βολή καθώς μετά από μία τέτοια κίνηση η λειτουργία του καναλιού που ούτως ή άλλως βρισκόταν σε οριακό πλέον σημείο, δεν μπορούσε να συνεχιστεί για πολλές μέρες ακόμη λόγω διακοπής εισροής εσόδων.
Το βράδυ της Πέμπτης, λίγο πριν τις 8, δόθηκε στην δημοσιότητα ανακοίνωση από το ΔΣ του Mega, η οποία εστάλη από το Γραφείο Τύπου του Star. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι αποχωρεί ο όμιλος Βαρδινογιάννη από το μετοχικό σχήμα και αποσύρεται επίσημα από την διαπραγμάτευση με τις τράπεζες. Παράλληλα γινόταν για μία ακόμη φορά παράθεση των γεγονότων και των προσπαθειών που έγιναν για τη σωτηρία του σταθμού, οι οποίες όμως δεν έφτασαν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, ο όμιλος Βαρδινογιάννη είπε ότι θα πληρώσει στο ποσοστό που του αναλογεί με βάση τη συμμετοχή του στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Το ΔΣ της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ στην ανακοίνωση του έκανε γνωστό πως ο Ε. Μαρινάκης έχει ήδη καταβάλει τα ποσά που του αναλογούν και καλεί και τους υπόλοιπους μετόχους να πληρώσουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Τέλος, η ανακοίνωση κατέληγε αναφέροντας ότι θα ακολουθηθεί η κείμενη νομοθεσία για το μέλλον του σταθμού. Κάτι που ουσιαστικά μεταφράζεται σε διαδικασία πτώχευσης και εν συνεχεία σε ένταξη σε ειδικό καθεστώς από τις τράπεζες ώστε να βγουν σε πλειστηριασμό το ταχύτερο δυνατό το σήμα του σταθμού, η πολύτιμη ταινιοθήκη του και ασφαλώς για να εισπραχθούν οι απαιτήσεις του καναλιού από τρίτους (διαφημιζόμενους, πιστωτές).

Επιπλέον στη συγκεκριμένη ανακοίνωση καταλογίστηκαν για μία ακόμη φορά – καθώς κάτι τέτοιο είχε γίνει με ανάλογο non paper το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από μερικές εβδομάδες – ευθύνες στους πρώην μετόχους του ΜΕΓΚΑ, δηλαδή τον ΔΟΛ και τον «Πήγασο» για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η εταιρεία αλλά και στο “Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης” (ΕΣΡ). Συγκεκριμένα αναφέρεται πως εάν είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως η εγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, για την οποία υπήρξε άρνηση καταβολής των κεφαλαίων που αναλογούσαν σε ΔΟΛ και Πήγασο, και εάν οι συνδεδεμένες εταιρείες Πήγασος και ΔΟΛ εξοφλούσαν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους περίπου 9,2 εκατ. ευρώ προς την Τηλέτυπος ΑΕ, η εταιρία δεν θα είχε οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Για το “Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης” (ΕΣΡ) υπογραμμίστηκε η αδυναμία του να τοποθετηθεί επί της πρότασης των μετόχων της Τηλέτυπος μια νέα εταιρεία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, και μετά την επικύρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης της Τηλέτυπος από το δικαστήριο η νέα αυτή εταιρεία να απορροφήσει την δραστηριότητα του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αιφνιδίασε για μία ακόμη φορά τους εργαζομένους οι οποίοι είδαν το οριστικό τέλος του σταθμού να επιβεβαιώνεται και επισήμως από την πλευρά των μετόχων και να εξανεμίζεται κάθε ελπίδα για επιβίωση του Mega. Λόγω του αιφνιδιασμού τους δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν συγκεκριμένες αποφάσεις ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι μία άμεση συνέλευση προκειμένου να επανεξεταστούν τα νέα δεδομένα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣ του MEGA έχει ως εξής:

Το σημερινό ΔΣ της Τηλέτυπος ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο του 2017, μετά από τις αλλαγές που έγιναν στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας. Οι βασικοί μέτοχοι την περίοδο αυτή ήταν εταιρίες συνδεδεμένες με την Οικογένεια Βαρδινογιάννη, η εταιρία Alter Ego ιδιοκτησίας του Ε. Μαρινάκη (που αγόρασε τις μετοχές του ΔΟΛ), η εταιρία Dimera του Ι. Σαββίδη (που αγόρασε μέρος των μετοχών του Πήγασου) και η εταιρία Πήγασος του Φ. Μπόμπολα.

Το νέο ΔΣ αναλαμβάνοντας τη διοίκηση είχε ως μοναδικό στόχο την εξυγίανση και τη συνέχιση της λειτουργιάς του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα.

Διαπιστώσαμε ότι παρόλα τα λάθη και τις λανθασμένες επιλογές της προηγούμενης διοίκησης (υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο ΔΣ είχε ως Πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΔΟΛ και Διευθύνοντα Σύμβουλο, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ) , εάν είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως η εγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για το ποσό των ευρώ 15 εκ (άρνηση καταβολής από πλευράς ΔΟΛ και Πήγασος) και οι συνδεμένες εταιρείες Πήγασος και ΔΟΛ εξοφλούσαν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους ποσού περίπου € 9.200.000 προς την Τηλέτυπος ΑΕ η εταιρία δεν θα είχε οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η νέα Διοίκηση με την στήριξη αρχικά των βασικών μετόχων εταιριών Οικογενείας Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη και Σαββίδη (ο τελευταίος μεταβίβασε τις μετοχές του σε τρίτον τον Οκτώβριο ο οποίος γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετέχει από εκείνη την χρονική στιγμή στην οικονομική στήριξη του σταθμού) ανέθεσε στην εταιρία Grant Thornton την εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου για την εξυγίανση της εταιρίας, στην νομική εταιρία Ποταμίτης-Βεκρής την νομική υποστήριξη και άρχισε αμέσως τις διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες για την εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Οι Τράπεζες επιβεβαίωσαν προφορικά την συμφωνία τους με τους βασικούς όρους του Επιχειρησιακού Σχεδίου την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, αφού έλαβαν την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή δύο μέρες πριν την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιοτήτων για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Την περίοδο αυτή οι βασικοί μέτοχοι που στήριζαν τον σταθμό κατέβαλλαν περίπου € 2 εκ για την συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού και την πληρωμή μισθοδοσίας και δεσμεύθηκαν στην καταβολή επιπλέον € 15 εκ σε προσεχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού σχεδίου διάσωσης της εταιρίας.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών δυσκόλεψε σημαντικά την δυνατότητα επαναλειτουργίας του Μέγκα.

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2017 τροποποιείται ο Ν 4319/2015 και δημοσιεύεται η προκήρυξη του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των Τηλεοπτικών σταθμών Εθνικής Εμβέλειας Γενικής Στόχευσης. Με βάση τον νόμο και την προκήρυξη η Τηλέτυπος Α.Ε δεν μπορούσε να συμμετέχει στον διαγωνισμό, και όποιος σταθμός δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό θα έπρεπε να σταματήσει την εκπομπή του προγράμματος του 3 μήνες από την δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού, δηλαδή την 27η Φεβρουαρίου 2018. Λόγω αυτού του αδιεξόδου εξετάστηκε η εναλλακτική λύση μία νέα εταιρία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και μετά την επικύρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης της Τηλέτυπος από το δικαστήριο να απορροφήσει την δραστηριότητα του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα.

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η ενναλακτική αυτή λύση θα έπρεπε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα. Δηλαδή να μην διακοπεί η λειτουργία του, είτε την 27/2/2018, όπως όριζε ο νόμος για τους σταθμούς που δεν συμμετείχαν στην διαδικασία, είτε όταν γινόταν η απορρόφηση του σταθμού από την νέα εταιρία και συγχρόνως ακυρωνόταν ο διαγωνισμός από το ΣτΕ (λόγω των προσφυγών που έχουν γίνει από τους εμπλεκόμενους). Για να αρθεί η συγκεκριμένη νομική αβεβαιότητα η εταιρία απηύθυνε γραπτό ερώτημα στο Ε.Σ.Ρ.

Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και απαντώντας ότι ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ουσιαστικά δεν δέχθηκε την πρόταση των μετόχων για την δημιουργία νέας εταιρείας που ως συνέχεια της παλαιάς θα αναλάμβανε τα υφιστάμενα βάρη και την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού μελλοντικά.

Η τοποθέτηση αυτή του ΕΣΡ, δημιούργησε σοβαρή νομική αβεβαιότητα για την δυνατότητα συνέχισης της αδιάλειπτης λειτουργίας του σταθμού και πρακτικά δεν επέτρεψε στους μετόχους της εταιρίας να προχωρήσουν τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους πιστωτές και στην κατάθεση υποψηφιότητας νέας εταιρίας στον διαγωνισμό. Η αβεβαιότητα αυτή δεν έχει αρθεί μέχρι σήμερα, αλλά τουναντίον έχει αυξηθεί μετά από τις διαρροές που έγιναν από πηγές του ΕΣΡ στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η Ascope Trading Ltd, Eταιρεία μέτοχος που συνδέεται με την οικογένεια Βαρδινογιάννη με επιστολή της προς το Δ.Σ ενημέρωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν προτίθεται να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές. Επισημαίνουμε δε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί άλλος μέτοχος που ενδιαφέρεται να υλοποιήσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρίας.

Ο ίδιος μέτοχος ενημέρωσε το ΔΣ της εταιρίας ότι εκτιμά ότι το σύνολο των μετόχων θα πρέπει να συνεισφέρουν στην πληρωμή των οφειλών της εταιρίας προς τους εργαζόμενους με βάση το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχουν η κατείχαν και την περίοδο που κατείχαν τις μετοχές. Δηλαδή να καταβάλουν το ποσοστό που τους αναλογεί της καθαρής μισθοδοσίας που αντιστοιχεί στην περίοδο 1/7/2016 έως 31/12/2017, αφού αφαιρεθεί το ποσό των € 3,375,000 που εκτιμά η μελέτη της Grant Thornton ότι θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι από την εκκαθάριση της εταιρίας και των ποσών που έχουν ήδη καταβάλει μέχρι σήμερα για καταβολή μισθοδοσίας
Η Ascope Trading Ltd μαζί με άλλες εταιρίες μετόχους της Τηλέτυπος διατίθεται να καταβάλει εξ ελευθεριότητας συνολικά το 35% του ποσού των € 9.28 εκ, ήτοι € 3,25 εκ μείον τα ποσά που έχουν καταβάλλει μέχρι σήμερα, ήτοι € 2.5 εκ. Συνεπώς θα καταβληθούν εξ ελευθεριότητας το ποσό των € 750 χιλ. για την μερική εξόφληση της μισθοδοσίας.

Η εταιρία Alter Ego έχει ήδη καταβάλει τα ποσά που της αντιστοιχούν.

Το Δ.Σ της εταιρίας προτίθεται να απευθυνθεί άμεσα στους άλλους μετόχους, δηλαδή στις εταιρίες Dimera, Elenovo και στους μετόχους των εταιριών Πήγασος και ΔΟΛ της περιόδου του έτους 2016 για να ζητήσει την εξ ελευθεριότητας καταβολή των ποσών που τους αναλογεί, δηλαδή συνολικά του ποσού των € 2.5 εκατ.

Παράλληλα το Δ.Σ θα ζητήσει από τους Ομολογιούχους που έχουν δεσμεύσει τους λογαριασμούς της εταιρίας να απελευθερώσουν το ποσό των € 3,375,000 που αντιστοιχεί στο ποσό που εκτιμά η μελέτη της Grant Thornton ότι θα καταβληθεί στο προσωπικό σε περίπτωση εκκαθάρισης της εταιρίας, για να χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της μισθοδοσίας.

Το Δ.Σ θεωρεί ότι εξάντλησε όλες τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει κάτω από τις προαναφερόμενες πολύ δύσκολες συνθήκες και θα προχωρήσει από εδώ και πέρα με βάσει τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

Ανατροπή σκηνικού με ανακοίνωση της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ

Λίγες ώρες αργότερα μια νέα ανακοίνωση, αυτή τη φορά από τα γραφεία του Mega και με την υπογραφή της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ δίνεται στην δημοσιότητα ανατρέποντας ουσιαστικά τα όσα προέκυπταν από την προηγούμενη καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ η εταιρεία που εκπροσωπεί τον σταθμό όχι μόνο δεν ανακοίνωνε κλείσιμο και διαδικασίες πτώχευσης αλλά έκανε σαφές πως θα δώσει μάχη για να ακυρωθεί ο πρόσφατος διαγωνισμός του ΕΣΡ για τη χορήγηση των επτά τηλεοπτικών αδειών (σ.σ. το MEGA δεν συμμετείχε), ενώ εμφανίζεται να επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας του καναλιού και μετά την καταληκτική ημερομηνία (σ.σ. για όσους σταθμούς δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό) της 28ης Φεβρουαρίου, με αίτημα που κατέθεσε στο ΕΣΡ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης απευθυνόμενη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αίτηση αυτή στρέφεται κατά της απόφασης του Ε.Σ.Ρ. να εφαρμόσει τον ν. 4339/2015 για την διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης επτά τηλεοπτικών αδειών, της απόφασης του Υπουργού Ψ.Π.Τ.Ε. με αριθμό 1830/2017 (που αφορά τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών) και της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ψ.Π.Τ.Ε. με αριθμό 2178/2017 (που αφορά τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των επτά δημοπρατούμενων αδειών).

Με την αίτηση της η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ζητά την ακύρωση των ως άνω αποφάσεων και της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Προσδιορίστηκε ως ημερομηνία συζήτησης της αιτήσεως ακυρώσεως η 02/03/2018, ημερομηνία στην οποία θα συζητηθούν και οι σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως και των άλλων τηλεοπτικών σταθμών.

Περαιτέρω, η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. έστειλε σήμερα, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Ε.Σ.Ρ., εκτενή επιστολή αναφορικά με τις προβλέψεις του ν. 4339/2015 για το ενδεχόμενο δυνατότητας διακοπής της λειτουργίας ενός τηλεοπτικού σταθμού που δεν συμμετείχε στην διαγωνιστική διαδικασία μετά την 28/02/2018. Τέλος ενημέρωσε το Ε.Σ.Ρ. για την άσκηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας της αιτήσεως ακυρώσεως κατά του ν. 4339/2015 και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Το σενάριο που προκύπτει μετά και την ανακοίνωση της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ είναι πως ουσιαστικά μπορεί η πλευρά Βαρδινογιάννη να αποχωρεί από το μετοχικό σχήμα και από τον σταθμό αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πράξουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι. Στον σταθμό υπάρχουν σίγουρα, και αυτό είναι σαφές από την ανακοίνωση, κάποιοι που επιθυμούν την συνέχιση της λειτουργίας του και προτίθενται να δώσουν μία ακόμη μάχη γι αυτό.

Κάποιοι κάνουν λόγο για ρήξη στο μετοχικό σχήμα καθώς μέσα σε τρεις ώρες δημοσιοποιήθηκαν δύο ανακοινώσεις που η μία αναιρεί την άλλη. Αν κάποιος από τους μετόχους επιχειρήσει να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να μπει στην κούρσα των αδειών διεκδικώντας την μία που έμεινε αδιάθετη τότε όλα αλλάζουν. Ουσιαστικά αυτό που έγινε σαφές είναι πως υπάρχουν κάποιοι στον σταθμό που πιστεύουν πως μπορεί να επιβιώσει με άλλο μετοχικό σχήμα και ποντάρουν στην ακύρωση του διαγωνισμού και σε μία ενδεχόμενη απόφαση του ΕΣΡ να μην ρίξει «μαύρο» στο κανάλι. Όλα θα εξαρτηθούν τις επόμενες ώρες από την απάντηση του ΕΣΡ και από τις αποφάσεις των υπολοίπων μετόχων σε σχέση με τα όσα ανακοίνωσε η πλευρά Βαρδινογιάννη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Entertainment

Το τέλος της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού Mega αποφάσισε σήμερα το ΕΣΡ Ειδικότερα, το Εθνικό Συμβούλιο Τηλεόρασης έκρινε πως ο σταθμός εμπίπτει στη ρύθμιση...

Themata

Μετά την καλύτερη προσφορά που έδωσε στη δημοπρασία ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκτός από το ΒΗΜΑ, τα ΝΕΑ, τις ιστοσελίδες και το ραδιόφωνο του ΔΟΛ...

Themata

«Ένεση ζωής» 3 εκατ. ευρώ – Το πώς πείστηκαν οι πλευρές Πηγάσου, ΔΟΛ και Ομίλου Βαρδινογιάννη να συνεισφέρουν εκ νέου για τη διάσωση του...

Themata

Τίτλοι τέλους φαίνεται ότι πέφτουν για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το κανάλι θα...