Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το αδιαχώρητο με τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανησυχία και μεγάλο προβληματισμό προκαλεί σε δεκάδες καταναλωτές η μη έκδοση λογαριασμού ρεύματος από τη στιγμή που υπέβαλαν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ


Μάλιστα, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν πολίτες που, ενώ υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον Φεβρουάριο, τέσσερις μήνες αργότερα δεν έχουν λάβει κάποια σαφή απάντηση από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο ανήκουν. Το γεγονός, δε, ότι έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα και το συγκεκριμένο σύστημα θα λειτουργούσε υπέρ των δικαιούχων, τώρα φαίνεται πως θα ανατρέψει αυτό το δεδομένο τουλάχιστον για την πρώτη φορά και αυτό γιατί θα κληθούν να πληρώσουν όλο το ποσό συνολικά.

Παράλληλα, αναμένονται και αναπροσαρμογές για τους σημερινούς 450.000 δικαιούχους του ΚΟΤ αφού, μετά τη φορολογική δήλωση, όσοι εμφανίσουν μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό του 2016 κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός. Αντιστοίχως, το ίδιο θα συμβεί και σε όσους έχουν μικρότερο και πλέον θα πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια για ένταξη.

Καμία εξήγηση

«Εχω καταθέσει αίτηση για να ενταχθώ στο Κοινωνικό Τιμολόγιο από τις 22 Φλεβάρη και από τότε δεν μου έχει έρθει λογαριασμός ρεύματος. Εγώ τώρα πρέπει να πληρώσω και τους τέσσερις μήνες; Αν είχα χρήματα για τέτοιες πολυτέλειες γιατί να μπω σε αυτή τη διαδικασία;», λέει χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο ο Γ.Σ., που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οπως εξήγησε, όταν απευθύνθηκε στην εξυπηρέτηση πελατών της ΔΕΗ ώστε να μάθει περισσότερα για την καθυστέρηση δεν είχαν εικόνα για το πότε θα παραλάμβανε το λογαριασμό του. Μάλιστα, όπως τονίζει, όταν ερωτήθηκαν για το τι θα γίνει αν το ποσό που πρέπει να πληρώσει είναι μεγάλο, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Τι να σας πούμε και εμείς».

Σύμφωνα πάντως με τα όσα υποστηρίζουν οι πάροχοι, αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη καθώς η κυβέρνηση είχε ορίσει η εκκαθάριση των τελικών δικαιούχων (παλιοί, νέοι) να γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου. Προβλεπόταν τα στοιχεία που είχε συλλέξει η ΗΔΙΚΑ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία να τα δώσει στον ΔΕΔΔΗΕ, που με τη σειρά του θα τα προωθούσε στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος για να προχωρήσουν στις αποστολές λογαριασμών.

Λάθη

Βέβαια, δεν έχουν λείψει και τα λάθη σε μερίδα πολιτών που τελικά έλαβαν τους λογαριασμούς ρεύματος, με την ανάλογη όμως καθυστέρηση. Οπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» η Ο.Α., χθες έφτασε μετά από τέσσερις μήνες το αποδεικτικό λογαριασμού, ωστόσο όμως καλείται να πληρώσει ποσό για το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου – Μαΐου ακόμη και αν τον Ιανουάριο είχε καταβάλει το αντίτιμο για το έναντι.

Ακτινογραφία…

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (8 Μαρτίου), για την κατηγορία ΚΟΤ 1 είχαν εγκριθεί περισσότερες από 63.814 αιτήσεις. Για το ΚΟΤ 2 είχαν εγκριθεί περισσότερες από 216.072 αιτήσεις. Οπως αναφέρουν πηγές από το ΥΠΕΝ, αυτή τη στιγμή δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου είναι περισσότεροι από 450.000 πολίτες ενώ ο αριθμός αυτός τείνει να επαναπροσαρμοστεί όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων. Ετσι, όσοι κατά το 2016 δήλωσαν μεγαλύτερο εισόδημα αλλά πέρσι περιορίστηκε μπορούν να κάνουν εκ νέου αίτηση. Αντίστοιχα, όσοι είχαν μεγαλύτερο κινδυνεύουν να βγουν εκτός της κοινωνικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν δύο καινούργιες κατηγορίες και αφορούν όσους πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι λαμβάνουν έκπτωση έως και 70%, αλλά και όσους πολίτες έχουν κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος και έχουν έκπτωση έως και 35%.

Κριτήρια

Για το ΚΟΤ Α’, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Για το ΚΟΤ Β’, η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος εισοδήματος δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει άτομο με αναπηρία 67% και άνω, τα εισοδηματικά όρια ένταξης στο ΚΟΤ αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ ανά κατηγορία. Παράλληλα, για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΕΛΛΑΔΑ

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνολικά 259.631 νοικοκυριά -δηλαδή περισσότεροι από 667.000 ωφελούμενoυς- αφορά το επίδομα ενοικίου, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ


Οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα λάβουν από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ, μηνιαίως και η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου στους δικαιούχους, ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, το ποσό του επιδόματος ενοικίου για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης, διαμορφώνεται, ως εξής:

– Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 105 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 140 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 175 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη & άνω: 210 ευρώ.

Αναλυτικά, τα κριτήρια και τα ποσά:

Το συνολικό ετήσιο εισόδημα του μονοπρόσωπου νοικοκυριού για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Σε αυτή την περίπτωση το νοικοκυριό θα λαμβάνει 70 ευρώ μηνιαίως.

Ένα νοικοκυριό με δύο μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 10.500 ευρώ και όριο ακίνητης περιουσίας έως τις 135.000 ευρώ, δικαιούται να λάβει 105 ευρώ, μηνιαίως.

Το ποσό των 140 ευρώ δικαιούται να λάβει νοικοκυριό που αποτελείται από τρία μέλη, όταν το συνολικό ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται έως τις 14.000 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 17.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 165.000 ευρώ, θα λαμβάνει μηνιαία επιδότηση 175 ευρώ.

Τέλος, νοικοκυριό το οποίο αποτελείται από πέντε μέλη και άνω, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 180.000 ευρώ, θα λαμβάνει 210 ευρώ, μηνιαίως.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων, κ.λπ., ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 21.000 ευρώ.

Παράλληλα, δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά, που μεταφράζεται περίπου σε 460.000 άτομα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει ένα συνολικό σχέδιο-ασπίδα προστασίας για τη στέγαση και την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τα «κόκκινα» δάνεια, που δημιούργησε η κρίση.

«Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζουμε σε τόσο μεγάλη κλίμακα πολιτικές οι οποίες αφορούν συνολικά τόσο την επιδότηση ενοικίου, όσο και την επιδότηση δανείου. Έχει ενδιαφέρον ότι, με την επιδότηση δανείου, καλύπτουμε πάνω από το 80% των δανειοληπτών που έχουν επαγγελματικά και στεγαστικά “κόκκινα” δάνεια. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ, ετησίως, θα ωφεληθούν με τα δύο αυτά διαφορετικά προγράμματα. Εργαζόμαστε συνολικά για το δικαίωμα στην κατοικία και οι λύσεις που παρουσιάζουμε τώρα είναι οριζόντιες, δηλαδή είναι λύσεις που δεν αφορούν μόνο τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και τα μεσαία στρώματα που δεν έχουν πρώτη κατοικία ή έχουν δάνειο γι’ αυτή. Τις επόμενες ημέρες, αυτές οι ρυθμίσεις θα ψηφιστούν από τη Βουλή και θα εφαρμοστούν με τις διαφανείς ηλεκτρονικές διαδικασίες που γνωρίζει ο ελληνικός λαός» σημείωσε η κ. Φωτίου σε πρόσφατες δηλώσεις της.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο εντοπίστηκαν σε ένα στα τρία πρατήρια υγρών καυσίμων

Δημοσιεύτηκε

στις

Σοβαρές παραβάσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου εντοπίστηκαν στο ένα στα 3 πρατήρια που ελέγχθηκαν σε όλη τη χώρα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ σε ορισμένα από αυτά επιβλήθηκε το μέτρο του λουκέτου


Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ ελέγχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο με βάση το σύστημα εισροών-εκροών 546 πρατήρια υγρών καυσίμων. Από τις υποθέσεις που είχαν ολοκληρωθεί μέχρι και την 31-12-2018 έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 181 (ποσοστό παραβατικότητας 33,2%)

Στις φορολογικές παραβάσεις συγκαταλέγονται – μεταξύ άλλων – περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης, μη απόδοσης ΦΠΑ, πραγματοποίησης αγορών άνευ φορολογικού παραστατικού, μη έκδοση παραστατικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας του πρατηρίων. Η αποκρυβείσα ύλη, που έχουν διαπιστώσει οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) από τους συγκεκριμένους ελέγχους, ανήλθε σε περίπου 8,3 εκατομμύρια ευρώ. Στις τελωνειακές παραβάσεις συγκαταλέγονται περιπτώσεις λειτουργίας δεξαμενών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ή ασφράγιστες υπέργειες δεξαμενές, μη κανονικά δείγματα καυσίμων, λαθρεμπορία, μη πιστοποιημένες ογκομετρήσεις των δεξαμενών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε κατασχέσεις των προϊόντων και των μέσων μεταφοράς. Μόνο οι κατασχέσεις των πετρελαιοειδών ανέρχονται σε πάνω από 106.000 λίτρα. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Αττική ελέγχθηκε το 18,1% των πρατηρίων και στη Θεσσαλονίκη το 17% των πρατηρίων.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε ελέγχους και σε πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο. Εως τώρα έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 138 πρατήρια από τα 422 που ελέγχθηκαν (ποσοστό 32,7%) και έχουν δεσμευτεί 9.665 κιλά υγραέριο.

Έλεγχοι δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, η ολοκλήρωση των ελέγχων απαιτεί την αποστολή δειγμάτων προς το Γενικό Χημείο του Κράτους για τη διενέργεια χημικής ανάλυσης. Για το 2018, οι Τελωνειακές Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. έχουν διαβιβάσει για χημική ανάλυση 1.869 δείγματα και εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά τα 206, ποσοστό μη κανονικότητας 11%. Στα μη κανονικά δείγματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ενδεικτικά περιπτώσεις πετρελαίου κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης, με άλλα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, με νερό και βενζίνες νοθευμένες με άλλες βενζίνες χαμηλών οκτανίων, με ελαφρά λάδια, με νερό, με αιθανόλη κτλ.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός ο 31χρονος που αγνοούνταν 13 μέρες στη Λάρισα

Δημοσιεύτηκε

στις

Το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε κατά μήκος του Πηνειού


Νεκρός εντοπίστηκε ο 31χρονος, ο οποίος αναζητούνταν από την 8η ΕΜΑΚ στην παραποτάμια περιοχή των Γόννων του δήμου Τεμπών.

Το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε κατά μήκος του Πηνειού σε αμμορυχείο στο ύψος της γέφυρας των Γόννων στο Μακρυχώρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο 31χρονος είχε εξαφανιστεί χωρίς να έχει δώσει σημάδια ζωής εδώ και 13 ημέρες, με τις έρευνες Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ να συνεχίζονται εντατικά όλο αυτό το διάστημα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη