Δέος προκαλεί στη θέα του το αρχαιότερο δένδρο στην Αττική, ίσως και της Ελάδας, που είναι μιά ελιά 2500 ετών, και βρίσκεται πίσω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων!
Την ελιά φύτευσε ο Πεισίστρατος τύραννος των Αθηνών (560 έως 527 πΧ). Ο ιδιος πήρε τα παρακλάδια από τις ρίζες της ελιάς στην Ακρόπολη, που φύτευσε η Θεά Αθηνά δίπλα στο Ερέχθειο. Με παρακλάδια επίσης από εκείνη την ελιά της θεάς Αθηνάς, δημιουργήθηκε και ο Ελαιώνας στην Ιερά Οδό, που με τα χρόνια καταστράφηκε, και πολύ λίγα τμήματα μαρτυρούν την ύπαρξή του.
Η ελιά πάντως αυτή του Πεισιστράτου, στέκεται και σήμερα αγέρωχη, παρ’ όλες τις ταλαιπωρίες που υπέστη κατά καιρούς σε πολέμους που ο κόσμος έκοβε κλαριά και κορμούς για να ζεσταθει!
Ο Πεισσίστρατος πάντως με ειδικό νόμο τιμωρούσε όσους κατέστρεφαν ελιές, ακόμα και με θάνατο! Ένα διάστημα θέλοντας ο Δήμος να καλυτερέψει την εμφάνιση του δένδρου, έβαλε δύκτιο με νερό στη ριζα του, αλλά αυτό έφερε μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα, έτσι πλέον ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες και κηπουρούς να φροντίζουν την ελιά, να τη κλαδεύουν και να τη περιποιούνται κατάλληλα.
Ο ίδιος ο Δήμος σήμερα έχει σαν έμβλημά του την ελιά αυτή, του Πεισιστράτου, ο οποίος μαζί με άλλες ελιές και είχε φτιάξει εκεί στην ίδια περιοχή, ένα μεγάλο ελαιώνα. Σώζεται όμως ακόμα έστω και ένα δένδρο του ελαιώνα αυτού, αλλά όχι μονάχα ο Δήμος έχει για έμβλημα την ελιά, και ο Αθλητικός Όμιλος “η Ελπίς” των Αγίων Αναργύρων, καθώς και διάφοροι σύλλογοι του Δήμου, έχουν και εκείνοι σαν έμβλημα τους ενα κλαρί ελιάς!
Για τον επισκέπτη πάντως η ελιά βρίσκεται στην οδό Πεισσιστράτους, που βρίσκεται ανάμεσα στους οδούς Τριπόλεως και Κωνσταντινουπόλεως. Είναι αφύλακτη και ελεύθερη όλη την ημέρα για το κοινό.
Κείμενο φώτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης