Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το έθιμο του καλού ποδαρικού την Πρωτοχρονιά

Τεράστια σημασία είχε το λεγόμενο «ποδαρικό», πριν κάποιες δεκαετίες στην Κρήτη. Ποιός δηλαδή θα πρωτοπατήσει το κατώφλι του σπιτιού το πρωί της Πρωτοχρονιάς, να μπει μέσα, και να τους φέρει γούρι!

Πήγε ας πούμε ενα πρωί κάποια μαθήτρια του δημοτικού, να πληρώσει στον υποδηματοπωλη τα παπούτσια που της πήρε η μάνα της. Ο υποδηματοπωλης έκτοτε, μετά την επίσκεψη της αυτή, δεν προλάβαινε να πουλάει παπούτσια! Η γυναίκα του υποδηματοπωλης κσταευχαριστημένη πήγαινε στο σπίτι του κοριτσιού, και λέει της μάνας του κοριτδιού:

-Να της πεις στη κόρη σου, πως τη θέμε να ‘ρθη τη Πρωτοχρονιά πρωί – πρωί να μας κάνει το ποδαρικό!
Πράγματι πήγε η κοπέλα και τους έκανε το ποδαρικό στο μαγαζί, και το ίδιο έτος μπήκε η μεγάλη κόρη της στο πανεπιστήμιο! Αφού συνέχιζε η μαθήτρια να τους κάνει ποδαρικό στο σπίτι του μαγαζάτορα, τον άλλο χρόνο παντρεύτηκε και η άλλη κόρη τους με ένα καλό γαμπρό και έκανε ένα καλό γάμο! Έτσι με το ποδαρικό του μεθεπόμενου χρόνου ήρθε και το πρώτο εγγόνι, και μέχρι η μικρή να μπει στο πανεπιστήμιο, την έπαιρναν για ποδαρικό εκείνοι και διάφοροι άλλοι, γιατί την κοπέλα αυτή την θεωρούσαν πλέον αναμφισβήτητα «γουρλού»!

Δεν ήταν λοιπόν μονάχα τα αγόρια τα εφτάγερα και όμορφα που ήταν προτιμητέα για να πάνε σε σπίτια και να κάνουν καλό ποδαρικό, και τα κορίτσια μπορούσαν να έχουν ένα πολύ καλό γούρι!

Ακόμα και σήμερα τα παρακολουθούν κάποιοι, όπως έμποροι γιατροί δικηγόροι κλπ αν τους πήγε καλά η χρονιά, σκέφτονται ποιος τους έκανε το ποδαρικό, να τον ξανακαλέσουν να ξαναπάει και το επόμενο έτος!

Ποδαρικό με το εικόνισμα

Ποδαρικό αν δεν είχαν άλλη εναλλακτική λύση, κάποιοι στο σπίτι τους, μπορούσε να τους κάνει και ένα εικόνισμα όπως της Παναγίας. Από βραδύς το πήγαιναν στην εκκλησία, και το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία, το έφερναν για να μπει πρώτο στο σπίτι να τους κάνει ποδαρικό. Οποιοδήποτε εικόνισμα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αλλά συνήθως έπαιρναν για τη δουλειά αυτή ή της Παναγίας ή του Χριστού.

Ποδαρικό με τη πέτρα

Κάποιοι άφηναν από βραδύς μια πλακουτσή πέτρα έξω στο κατώφλι του σπιτιού, για να καθίσει το πρωί εκείνος που θα τους κάνει ποδαρικό. Μόλις έρθει αυτός με το ποδαρικό, θα τον βάλουν να καθίσει επάνω, και θα λέει: «κλου κλου κλου» για να κλωσήσουν οι κότες! Όσο, πιο πολύ λέγανε θα καθίσει πάνω στη πέτρα, τόσο πιο πολλές θα ήταν οι όρθες (κότες) που θα κλωσούσαν! Όμως αν κάποιος , συνήθως σε βαθειά γεράματα, δεν περίμενε κανέναν, έπαιρνε απέξω μια σιδερόπετρα, και το πρωί και την έβαζε μέσα για να κάνει το ποδαρικό με την πέτρα αυτη, για να είναι το σπίτι του και τα θεμέλια του γερά σα τη πετρα !

Ποδαρικό με τη παρασύρα

Όταν περίμεναν να ερθη ο επισκέπτης στο σπίτι τους, και τον έβλεπαν να πλησιάζει, πετούσαν τακα τακα τη σκούπα μπροστά στην πόρτα, για να την πατήσει ο επισκέπτης!
Πίστευαν έτσι πως αν την πάταγε, θα ποδοπαταγε και το κακό, και δεν θα έμπαινε στο σπίτι τους!

Ποδαρικό και για τα χρήματα

Ενώ την πρωτη Ιανουαριου έκαναν κάποτε ποδαρικο για υγεία, όμως την πρωτη Σεπτεμβρίου έκαναν ποδαρικό στα σπίτια για χρηματα…..

Κείμενο: Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Life

Πολλά ήθη και έθιμα της Κρήτης, διατηρήθηκαν από χιλιάδες ετών, και μόνο τα τελευταία χρόνια κάποια έχουν εξασθενίσει, λόγω αλλαγής στη σύγχρονη μοντέρνα αντίληψη...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το σύνθημα της αντίστροφης μέτρησης στην Αθήνα για την έλευση του 2022 έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Με ένα χορό φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων, μήνυμα...

ΚΟΣΜΟΣ

Τα νησιά Κιριμπάτι, στον Ειρηνικό, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που υποδέχτηκε τη νέα χρονιά, ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας Εορταστικές...

Themata

Ένα από τα ομορφότερα και αγαπημένα έθιμα των παιδιών της Πρωτοχρονιάς στην Κρήτη, ήταν εκείνο με την «Καλή χέρα» ή «Καλό χερικό» Το πρωί...