Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Το Φράγμα της Φανερωμένης, πριν από τον ”πολιτισμό” !!

Ποιος άραγε θα μπορούσε να αρνηθεί, μπροστά στο όραμα αυτού του μεγαλεπήβολου έργου, που είναι το καμάρι του τόπου μας;;


Η φωτογραφία που σας παρουσιάζουμε σήμερα, που συνοδεύει το παρόν δημοσίευμα, φανερώνει το παλιό Φράγμα της Φανερωμένης πριν ακόμα γίνει το μεγαλεπήβολο καινούριο Φράγμα, το οποίο τελείωσε το έτος 2002, ενώ έστειλε τα νερά του σε όλα τα χωριά που γειτνιάζει, αλλά και στον Κάμπο της Μεσσαράς ακόμη, φέροντας μια θεαματική ανάπτυξη του τόπου!!

Ωστόσο όμως έχει γίνει μια εξαιρετική μεγάλη παράλειψη, που εμείς τουλάχιστον προσπαθούμε να βρούμε τη λύση από τις υπεύθυνες υπηρεσίες, που σχετίζονται με τη δημιουργία και τη διαχείριση του καινούριου αυτού Φράγματος.
Αλλά για να μην μακρηγορούμε, θα αναφερθούμε στο όλο πρόβλημα που συνεχίζει να χρονίζει.

Νότια λοιπόν και Ανατολικά του Κουτσουλίτη Ποταμού, υπάρχει ένα εκτεταμένο κομμάτι Γης, που φθάνει μέχρι και την Φανερωμένη.

Όλο αυτό το κομμάτι Γης αρδευόταν παλαιότερα από τα νερά του παλιού Φράγματος της Φανερωμένης.

Το πρώτο μέρος αυτού, που γειτνιάζει με το Φράγμα, ήταν τα Γαλιανά ”Κάτω Περιβόλια” και το δεύτερο μέρος, μέχρι και την Φανερωμένη, τα ”Φανερωμιανά Περβόλια”, που οι Φανερωμιανοί παλαιότερα τα ονόμαζαν και ”Βασιλικά Περβόλια”!!

Με την δημιουργία όμως του καινούριου αυτού Φράγματος, όλα αυτά τα περβόλια έφθασαν στα όρια της ολικής καταστροφής, λόγω της ξηρασίας.

Σε αυτό το σημείο τίθενται, όλων εμάς, τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

Α) Έχει άραγε εξαιρεθεί το προαναφερόμενο, γειτνιάζων του Φράγματος, τμήμα, από τις μελέτες άρδευσης του καινούριου Φράγματος;;
Β) Έχουν άραγε εφαρμοστεί στο ακέραιο οι προβλεπόμενες μελέτες;;
Γ) Θα γίνει άραγε αν δεν υπάρχει, κάποια διορθωτική κίνηση, για να μην συνεχίζουν να χρονίζουν όλα αυτά τα προβλήματα;;
Δ) Θα μπουν άραγε επιπρόσθετα πολυκέφαλα σε καίρια σημεία από τον οργανισμό διαχείρισης του Φράγματος ή θα συνεχίσουν να μετακινούνται ευθύνες προς άλλες κατευθύνσεις, όπως έκαναν όταν βρεθήκαμε πριν από διετίας και πριν, στο Τ.Ο.Ε.Β. της Γ’ Ζώνης Μεσσαράς και παρουσιάσαμε προφορικά το θέμα;;

Μα εδώ το θέμα είναι αρκετά μεγάλο!!

Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί σημαντικά εισοδήματα από το προαναφερθέν τμήμα Γης και όλα όλα, γιατί ”φώναξε ο κλέφτης και έφυγε ο νοικοκύρης”!!
Για να το διαπιστώσει αυτό κάποιος, δεν έχει παρά να ιδεί την αντιπροσωπευτική φωτογραφία που συνοδεύει το παρόν δημοσίευμα.

Ποιος λοιπόν θα επανορθώσει την όλη ζημία;;
Ποιος θα ζητήσει ένα μεγάλο ταπεινό συγνώμη για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;;
Όσον για τον Κουτσουλίτη Ποταμό, Νότια του Φράγματος της Φανερωμένης;;
Ξεχάστε τα όλα, αφού η δόξα του τελείωσε!!
Αφού η χλωρίδα και πανίδα αυτού, αποτελούν πλέον παρελθόν!!

Καλά είναι τα μεγάλα έργα και οι προοδευτικές κινήσεις, αλλά να συνοδεύονται με τη σωστή εφαρμογή των περιβαλλοντολογικών μελετών, την εφαρμογή των κανόνων υγείας, αλλά και της δικαίας κατανομής του αγαθού!!

Κλείνοντας το ταπεινό αυτό άρθρο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι επιφυλασσόμεθα κάθε νόμιμου δικαίωμα μας, για την αποκατάσταση εξ’ ολοκλήρου της ζημίας που έχουμε υποστεί.

Με μεγάλη εκτίμηση, η συντονιστική επιτροπή αγώνα.

Σύνταξη κειμένου – φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης Μέλος της ΠΑ.Ε.ΔΗ. και ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Themata

Με 1.050 κυβικά μέτρα, περίπου, την ημέρα γεμίζει ο ταμιευτήρας του Τεχνητού Φράγματος Φανερωμένης, Μεσσαράς, Δήμου Φαιστού, Νομού Ηρακλείου Κρήτης Σύμφωνα με μέτρηση του ρυθμού...

Themata

Χαμόγελα στον αγροτικό κόσμο στη Μεσαρά καθώς η στάθμη του νερού στο Φράγμα Φανερωμένης είναι στα ύψη και η υπερχείλιση είναι θέμα χρόνου Οι...

Creta

Από ποια ποτάμια τροφοδοτείται με νερό το Φράγμα; Tο Φράγμα μας, το έχουμε αγαπήσει όλοι οι Μεσαρίτες, και δεν χάνουμε χρόνο όποτε έχουμε ευκαιρία...

Creta

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook