Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα που δημιουργεί έντονη ανθρωπιστική κρίση και αναδεικνύει την ηθική γύμνια των ισχυρών κρατούντων στο δυτικό κόσμο, οι οποίοι συντηρούν πολέμους και τη βία στη Μέση Ανατολή.


Της Χρυσάνθης Καμπουράκη

Η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δεν είχε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία 2.500 θέσεων φιλοξενίας και υπηρεσιών υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο. Δεν είχε υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης έως τον Οκτώβριο 2014, με αποτέλεσμα να βρεθούμε με ένα χρηματοδοτικό κενό για τις υπηρεσίες που αφορούν τον προσφυγικό πληθυσμό.

Τα αιτήματα κατατέθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εγκρίθηκαν το Μάιο από την Επιτροπή 470.000000 εκατ. ευρώ για το 2014-2020 και ήδη εκταμιεύτηκαν 30.000. Έχουν υποβληθεί αιτήματα και έχουν εγκριθεί 8 εκατ. έκτακτης χρηματοδότησης, λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών το 2015.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έθεσε το πρόβλημα από την αρχή στην ευρωπαϊκή ηγεσία, πέτυχε την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, που έκρινε τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από τη χώρα μας σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Μετά τις πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση για την ακύρωση της συνθήκης του Δουβλίνου 2, καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να είναι αποθήκη ψυχών, η Ε.Ε. υποχωρεί και η Μέρκελ δήλωσε ότι δέχεται στη χώρα της Σύριους πρόσφυγες και πρότεινε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και οι 28 χώρες της Ε.Ε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εξασφάλισε την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων στο Αιγαίο, ενίσχυσε το προσωπικό στα νησιά, οργάνωσε ξενώνες προσφύγων, κέντρα υποδοχής , δομές φιλοξενίας για ανήλικα ασυνόδευτα, διεκπεραίωσε διαδικασίες άμεσης ταυτοποίησης και αναχώρησης των προσφύγων από τα νησιά και την προώθησή τους σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Διασφάλισε την τήρηση της νομιμότητας και την επιβολή κράτησης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και έτσι απέφυγε η χώρα μας τη διεθνή κατακραυγή και την επιβολή προστίμων εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε., λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όπως στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, το οποίο έκλεισε επειδή είχαν επιβληθεί υψηλά πρόστιμα στη χώρα μας.

Θεσμοθέτησε επίσης μία ενιαία διαχειριστική Αρχή υπό τον υπουργό Εσωτερικών για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Επιδίωξε τη συνεργασία και με το διεθνή οργανισμό Μετανάστευσης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και την ενημέρωση των αλλοδαπών αναφορικά με τα προγράμματα εθελούσιας επιστροφής.

Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμμείνει, μέσα από την ειρηνική πολιτική της και τις ειρηνικές παρεμβάσεις της, στην επίλυση του μεσανατολικού, στον περιορισμό των αιτιών που διογκώνουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, που είναι οι πόλεμοι και η βία .Θα συνεχίσει τη διεκδικητική πολιτική της στην Ε.Ε. και τη συνεργασία της με τις Ευρωπαϊκές Αρχές για την από κοινού αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και την προάσπιση των ανθρωπίνων αξιών ,παλεύοντας για την εδραίωση της εύθραυστης ειρήνης στις γειτονικές περιοχές μας, αναδεικνύοντας τη χώρα μας σε πόλο σταθερότητας και ευημερίας στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *