Πολλοί πιστεύουν ότι αν η πρώτη νύχτα του χρόνου σε βρει με γλυκιά γεύση θα συνεχίσει έτσι να είναι όλος ο χρόνος.
Εδώ και 100 περίπου χρόνια κάθε σπίτι στο Ηράκλειο της Κρήτης καλωσορίζει με μπουγάτσα τη νέα χρονιά για να κυλήσει γλυκά.
Το έθιμο ξεκίνησε από το γλυκοπωλείο «Τα Λεοντάρια» που δημιούργησε ο Αποστόλης Σαλκιντζής, ο οποίος ήρθε από τη Σμύρνη το 1922 στα Λιοντάρια, στο Ηράκλειο.
Ήταν ο πρώτος που πάντρεψε το τραγανό σμυρναίικο φύλλο με την κρητική μυζήθρα και έφτιαξε τη θρυλική μπουγάτσα του Αποστόλη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών Ηρακλειωτών, εκείνοι που “επέβαλαν” την κατανάλωση μπουγάτσας την Πρωτοχρονιά ήταν οι Μικρασιάτες.
Όπως και οι Αρμένιοι, έτσι και οι ίδιοι πίστευαν πως η γλυκύτητά της θα φέρει ένα γλυκό νέο χρόνο.
Η μπουγάτσα στην Κρήτη ήρθε το 1922, μαζί με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Για το πώς ξεκίνησε το έθιμο της μπουγάτσας στην πόλη υπάρχουν πολλές εκδοχές.
Το έθιμο εικάζεται ότι ξεκίνησε από χαρτοπαικτικές λέσχες που λειτουργούσαν στην καρδιά της πόλης.
Οι νικητές κερνούσαν τους χαμένους μπουγάτσα στου Αποστόλη για να τους γλυκάνουν για τη χασούρα, ενώ οι ηττημένοι έπαιρναν μπουγάτσα για το σπίτι για να απαλλαγούν από την πιθανή γκρίνια των συζύγων τους.
Σήμερα αποτελεί ένα έθιμο αναπόσπαστο από την γιορτή της Πρωτοχρονιάς, με πλήθος καταστημάτων να παραμένουν ανοιχτά το βράδυ της αλλαγής του χρόνου και πάγκους να στήνονται στους δρόμους της πόλης προκειμένου να γλυκάνουν τους Ηρακλειώτες.