Δεν είναι τυχαίο, που οι περισσότερες κρεβατίνες των παππούδων μας, ήταν από την ποικιλία ”σιρίκι”, γιατί τι σιρίκι στην εύρωστη μορφή του, είναι από τα καλύτερα σημερινά σταφύλια του τόπου μας!


Ο λόγος, το ότι είναι φτενόφλουδα, είναι γλυκιά και τραγανά, ακόμα κι αν φαίνονται πράσινα, σαν της φωτογραφίας.

Όμως, σαν είναι φρεσκοκομμένο, και δροσερό από το ψυγείο, μπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί σαν φρούτο στην παρέα, και η παρέα να ευχαριστηθεί σταφύλι!

Το σιρίκι, σταφύλι κυρίως κρεβατινών, ποτέ δεν ήθελε ιδιαίτερες περιποιήσεις.

Ο παππούς θυμάμαι, λίγο κοπριά το χειμώνα, και λίγο απύρι (θειάφι) την Άνοιξη, νερό και τίποτ΄άλλο!

Τα σταφύλια που κάνει ένα εύρωστο φυτό, είναι τεράστια και εντυπωσιακά!

Τα θυμάμαι στη κρεβατίνα του παππού του Μακρομιχάλη στη Φανερωμένη, και ήταν τόσα πολλά κάτω από την κληματαριά που ήταν σαν παιδάκια κρεμασμένα ανάποδα!

Βέβαια, επειδή είναι γλυκά σταφύλια, εύκολα δέχονται και επιθέσεις από έντομα, πουλιά κλπ

Γι’ αυτό και μια προστασία με σκέπαστρα από πάνινα σακούλια θα την χρειαζόταν τον καιρό που είναι να κοπούν, για να τα χαρούν οι άνθρωποι, πριν τα χαρούν τα ”έχνη” της φύσης!

Μιά σταφύλα γεμίζει μια μοσώρα (λεκάνη) και είναι φρούτο ευχάριστο στη γεύση, και θα ήταν ακόμα πιο ευχάριστο, αν δεν είχε κουκούτσια!

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης