Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Volvo XC90 T8 «καίει» 2,5 λ. στα 100 χλμ. και «βγάζει» 400 hp

Το Νέο Volvo XC90 στην έκδοση Τ8, με τεχνολογία Twin Engine, είναι το πρώτο πολυτελές Plug-in υβριδικό SUV που κατασκευάστηκε ποτέ. Επταθέσιο, με απόδοση +400 ίππων που συνδυάζεται με εκπομπές ρύπων CO2 μόλις 59 γρμ./χλμ. και κατανάλωση 2,5 λίτρα/100 χλμ.


 

Το νέο Volvo XC90 σχεδιάστηκε ευθύς εξ αρχής με στόχο να διαθέτει και Plug-in υβριδική έκδοση, μάλιστα στην κορυφή της γκάμας.

Το χαρακτηριστικό ηλεκτροκίνησης με δυνατότητα επαναφόρτισης είτε εν κινήσει είτε από το κοινό οικιακό δίκτυο ηλεκτροδότησης, για ένα πολυτελές SUV αυτού του μεγέθους, είναι κάτι πρωτόγνωρο για την αυτοκινητοβιομηχανία! Συνδυάζεται δε με … εξωπραγματικές για τέτοιο αυτοκίνητο επιδόσεις αλλά και κορυφαία κατανάλωση και εκπομπές ρύπων, που ούτε μικρά υβριδικά οχήματα μπορούν να επιτύχουν!

Όταν ξεκίνησε το σχεδιασμό του Νέου XC90, η Volvo Cars επέλεξε να μην κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό σε επιδόσεις, απολαυστική οδήγηση, ευελιξία και χώρους. Με τη χρήση της νέας Μεταβλητής Αρχιτεκτονικής Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) για την κατασκευή οχημάτων και τη νέα γενιά δίλιτρων τετρακύλινδρων κινητήρων Drive-E, η Volvo δημιούργησε ένα μοναδικά ευρύχωρο επταθέσιο SUV, με απόδοση 400 ίππων/640 Nm, εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές (59 γρμ./χλμ.) και υψηλή οικονομία καυσίμου (2,5 λίτρα/100 χλμ.). Η οικονομία καυσίμου σύμφωνα με τον αμερικανικό κύκλο οδήγησης φτάνει το πολύ εντυπωσιακό 59 MPGe (ισοδύναμο 59 μιλίων ανά γαλόνι).

Μια λειτουργία οδήγησης για κάθε ανάγκη

Το Νέο XC90 T8 μπορεί να επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 5,9 δευτερόλεπτα, προσφέροντας όλη την απόλαυση στην οδήγηση που θα περίμεναν οι πελάτες από ένα SUV της Volvo. Η απολαυστική οδήγηση είναι ένα μόνο από τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει το Νέο XC90 T8: το αυτοκίνητο διαθέτει 5 διαφορετικά προγράμματα οδήγησης με διαφορετικά χαρακτηριστικά ενίσχυσης των επιδόσεων και της οικονομίας ανάλογα με τις συνθήκες. Χρησιμοποιώντας είτε έναν χειριστήριο τροχό στην κεντρική κονσόλα είτε την οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει:

Hybrid: Αυτό είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα, κατάλληλο για καθημερινή χρήση. Στο πρόγραμμα αυτό, το αυτοκίνητο εναλλάσσεται αυτόματα ανάμεσα στον δίλιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης Drive-E και τον ηλεκτροκινητήρα, έτσι ώστε να επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία καυσίμου.

Pure: Σε αυτό το πρόγραμμα, όταν η μπαταρία υψηλής τάσης του αυτοκινήτου είναι πλήρως φορτισμένη, χρησιμοποιείται ως αποκλειστική πηγή ενέργειας για την τροφοδοσία του ηλεκτροκινητήρα που κινεί τον πίσω άξονα.

Power: Στο πρόγραμμα αυτό, ο οδηγός απολαμβάνει τη συνδυασμένη απόδοση του κινητήρα εσωτερικής καύσης και του ηλεκτροκινητήρα.

AWD: Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει συνεχή κίνηση στους τέσσερις τροχούς ανάλογα με τις συνθήκες. Το πλεονέκτημα της δυνατότητας χειροκίνητης επιλογής τετρακίνησης είναι ότι ο οδηγός μπορεί να τη χρησιμοποιήσει όταν χρειάζεται, κατά την κρίση του, ή να επιλέξει να εξοικονομήσει ενέργεια για τη συνέχεια.

Save: Αν η μπαταρία είναι φορτισμένη, το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στον οδηγό να μη χρησιμοποιήσει όλη την ενέργεια της μπαταρίας, για να μπορεί να χρησιμοποιήσει αργότερα καθαρή ηλεκτροκίνηση.

 Κινητήρας Drive-E

Μια ειδικά διαμορφωμένη έκδοση του δίλιτρου τετρακύλινδρου κινητήρα βενζίνης Drive-E. Ήδη γνωστός για την ικανότητά του να αποδίδει με μεγαλύτερη οικονομία την ιπποδύναμη ενός κινητήρα με το διπλάσιο μέγεθος, ο κινητήρας Drive-E του Νέου XC90 T8 ενισχύεται με ένα διπλό σύστημα υπερπλήρωσης υπερσυμπιεστή και turbo που επιτυγχάνει συνολική ισχύ 318 ίππων και ροπή 400 Nm.

 Αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Το 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο έχει και αυτό προσαρμοστεί ειδικά για το υβριδικό σύστημα: η τεχνολογία shift-by-wire επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει το κιβώτιο ταχυτήτων ηλεκτρονικά (με τον πολυτελέστατο επιλογέα ταχυτήτων, κατασκευασμένο από χειροποίητο σουηδικό κρύσταλλο).

 Ηλεκτροκινητήρας πίσω

Αποδίδοντας ιπποδύναμη 82 ίππων (60 kW) και ροπή 240 Nm, ο μεγάλος ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα δίνοντας κίνηση στους πίσω τροχούς κατά τη λειτουργία ηλεκτροκίνησης και την υβριδική λειτουργία. Η τοποθέτηση πίσω είναι σημαντική γιατί επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερο ηλεκτροκινητήρα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χρήση στην καθημερινή κυκλοφορία της πόλης όπου το αυτοκίνητο σταματά και ξεκινά συνεχώς. Η θέση αυτή επιτρέπει επίσης πιο αποτελεσματική τετρακίνηση, αφού κάθε άξονας έχει τον δικό του κινητήρα.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Βενζίνη, diesel ή υβριδικό; Ποιος δρόμος είναι ο πιο οικονομικός; Ρίχνουμε φως στο ερώτημα ακολουθώντας και τις τρεις διαδρομές πίσω από το τιμόνι του...