Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Τσίπρας από Μεσαρά: Βασικό μέλημα της κυβέρνησης η στήριξη της αγροτιάς

Τα αγροτικά θέματα αναδείχθηκαν στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τοπικούς φορείς στις Μοίρες


“Η στήριξη του αγροτικού κόσμου είναι βασικό μέλημα της κυβέρνησης. Σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς στις Μοίρες”, έγραψε ο κ. Τσίπρας στον λογαριασμό του στο twitter, παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.
View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, επισήμανε ότι μέσα στο 2016 η Κρήτη σημείωσε 10% αύξηση στις αφίξεις τουριστών, τονίζοντας ότι το νησί οδηγεί την κούρσα των ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού.

 

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, σημείωσε ότι φέτος θα κάνουν καλές γιορτές, καθώς για πρώτη φορά οι αγροτικές ενισχύσεις έχουν κατατεθεί στην ώρα τους.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως ό,τι περιθώριο υπάρχει από τη σκληρή δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση θα δίνεται στους πιο αδύναμους, για να σημειώσει ότι από την εφάπαξ 13η σύνταξη, το 40% κατευθύνεται στους δικαιούχους τού ΟΓΑ, που είναι οι πιο αδύναμοι συνταξιούχοι.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις αρχές της Περιφέρειας για τη θερμή υποδοχή, χαρακτήρισε την Κρήτη ευλογημένο τόπο που κατέχει μια μοναδική θέση στον πλανήτη ως τοποθεσία, προσθέτοντας ότι το νησί μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, καθώς έχει κάθε δυνατότητα για τουρισμό υψηλών προδιαγραφών, παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων αλλά και ενεργειακή αυτάρκεια, αφού βρίσκεται στο δρόμο των κοιτασμάτων ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

 

O κ.Τσίπρας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη

“Η Κρήτη έχει δυνατότητες και πλεονεκτήματα να γίνει ατμομηχανή παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας”, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό υψηλών προδιαγραφών της Κρήτης, την ποιοτική αγροτική παραγωγή και τον στόχο της ενεργειακής αυτάρκειας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθού σχεδιασμού και τόνισε ότι η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και του αεροδρομίου του Καστελίου αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ειδικά για τον ΒΟΑΚ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “προχωρούμε με ταχείες διαδικασίες. Έχουμε εξασφαλίσει στήριξη της ΕΤΕπ για χρηματοδότηση. Ως το 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και το 2018 θα ξεκινήσουν οι εργασίες”.

Αναφερόμενος στο αεροδρόμιου του Καστελίου ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι μέσα στο 2016 η Κρήτη σημείωσε αύξηση στις αφίξεις κατά 10% και τόνισε ότι η “η Κρήτη οδηγεί τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού”, επισημαίνοντας ότι πρέπει “να αποτυπωθούν τα οφέλη και οι αλλαγές και στην ποιότητα ζωής των πολιτών”. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης”. Οι ενισχύσεις, σημείωσε, καταβλήθηκαν στην ώρα τους “για το γιορτινό τραπέζι των αγροτών”. Ό,τι περιθώριο υπάρχει, θα επιστρέφεται στους αδύναμους. “Το μισό ποσό της 13ης σύνταξης θα πάει σε συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους», είπε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, σημείωσε ότι ο Τουρισμός στην Κρήτη τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 55% γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες απαιτήσεις και επισήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη σε υποδομές και το αεροδρόμιο. Επιπλέον, ο κ. Αρναουτάκης, υποστήριξε πως ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός για την ανάπτυξη Κρήτης, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην δυνατότητα να καταστεί ενεργειακός κόμβος με ηλεκτρική σύνδεση με Ισραήλ – Κύπρο.

Τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρινό για την ξενάγηση στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης.

“Χρειάζεται να συζητήσουμε ένα συνολικό σχέδιο θεσμικής μεταρρύθμισης”, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας τον “κομβικής σημασίας ρόλο της Αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και ο πλέον άρτιος σχεδιασμός της κυβέρνησης χρειάζεται τη συνέργεια της Αυτοδιοίκησης”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “δεν θα υποβαθμίσει το Ηράκλειο. Το νυν αεροδρόμιο “Καζαντζάκης” θα συνεχίσει να ενισχύεται με υποδομές παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής στο Καστέλι”. Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη των υποδομών του λιμανιού και της περιοχής στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και όχι μόνο των τουριστών.

Ο Δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, ζήτησε από τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει η αποκατάσταση του στεγάστρου του Παγκρήτιου Σταδίου, καθώς 2.500 πολίτες χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του για μαζικό αθλητισμό”, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πως “θα το αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Βασιλειάδης”.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, επεσήμανε στον πρωθυπουργό το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων καθώς και την, αναγκαία, όπως την χαρακτήρισε, εκτροπή του ποταμού Πλατύ προς το φράγμα της Φανερωμένης. Η συγκέντρωση νερού είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Μεσσαρά που αντιμετωπίζει κίνδυνο ερημοποίησης.

Η κατασκευή του τοπικού δρόμου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, προχωρά με πολύ καλούς ρυθμούς, όμως, υπάρχει ανάγκη για την κατασκευή Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Οι φορείς επεσήμαναν το πρόβλημα με τις περικοπές στις ενισχύσεις για να τους απαντήσει ο υπουργός Β. Αποστόλου ότι δόθηκαν ενισχύσεις 3,6 δισ. ευρώ στους αγρότες, περισσότερα από ποτέ. Και, βέβαια, τονίσθηκε απ’ όλους η ανάγκη για ενίσχυση των νέων αγροτών μέσα από τους οποίους θα προέλθει και η αναζωογόνηση υπαίθριου.

Οι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων τόνισαν ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των αγροτικών συλλογικοτήτων (κίνητρα συμμετοχής, χαμηλότερη φορολογία). Τα συνεργατικά σχήματα αποτελούν το όχημα για παραγωγή υψηλής υπεραξίας τόνισαν αγρότες. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η απουσία συλλογικής θεσμικής εκπροσώπησης αγροτών, μετά την παρακμή της ΠΑΣΕΓΕΣ. “Δεν μπορεί να κάνει διάλογο η κυβέρνηση με μπλόκα”, ήταν η χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε.

Οι αγρότες έθεσαν το πρόβλημα με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές (εισοδήματος και ΦΠΑ), όπως και για την προκαταβολή φόρου για εισόδημα που δεν είναι εξασφαλισμένο (καιρός, ασθένειες, κ.λπ.). Οι φορείς τόνισαν στον Πρωθυπουργό ότι είναι απαγορευτικά υψηλό το κόστος παραγωγής και του τελικού ποιοτικού προϊόντος για τον Έλληνα καταναλωτή. Και του είπαν ότι η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος λιπασμάτων, καθώς και το δεύτερο υψηλότερο στα φυτοφάρμακα στην ΕΕ. Μόνο μια ελληνική εταιρία λιπασμάτων απέμεινε, όλα είναι εισαγωγής, είπαν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επιτεύχθηκε αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ύψους, 5 δισ. μέσα στην κρίση!

Απαραίτητη, βέβαια, είναι η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα να διασφαλίζεται διαρκώς, καθώς, όπως τόνισαν τα κρητικά προϊόντα είναι προς εξαγωγή, εκτός νησιού. Οι αγρότες έθεσαν και το θέμα των “ελληνοποιήσεων” σε προϊόντα, γεγονός που σημαίνει πλαστά τιμολόγια, κάτι που προκαλεί μείωση των κινήτρων για ποιότητα καθώς και σύγχυση στον καταναλωτή.

news247.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΙΣΤΟΡΙΑ

Όλοι ξέρουμε τους όρκους που έδιναν οι παλιοί στα δικαστήρια, και στις συζητήσεις τις καθημερινές, η έδιναν  ένα όρκο, για να πείσουν τον άλλο για...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην είχε παρατσούκλι Μέρος α Στη Μεσαρά τα παρατσούκλια λέγονται και παρανόμια, και δεν υπήρχε άνθρωπος που εκτός από το όνομα...

ΚΡΗΤΗ

Ακόμα ένα τροχαίο στο γνωστό σημείο καρμανιόλα στις Μοίρες του Δήμου Φαιστού Τροχαίο ατύχημα συνέχεια πριν λίγη ώρα στο σημείο καρμανιόλα των Μοιρών, όπως...

ΚΡΗΤΗ

Πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του και σε χώρο που χρησιμοποιεί Συνελήφθη, σήμερα το πρωί σε περιοχή του Δήμου Φαιστού από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσσαράς,...