Connect with us

Life

Βαρδούσια, κορυφή Κόρακας 2.495μ με τον Πεζοπορικό Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα Βαρδούσια είναι ένα σύμπλεγμα βουνών που περιλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα


Η κορυφή του , Κόρακας 2.495μ είναι η δεύτερη ψηλότερη της Ρούμελης μετά την Γικώνα 2.510μ .Τα Βαρδούσια είναι από τα πιο όμορφα ελληνικά βουνά . Ψηλές , κοφτερές κορυφές , απέραντα λιβάδια , άφθονα νερά και μυθικά περάσματα συνθέτουν ένα αξέχαστο ορεινό τοπίο .

Η πορεία μας για την κορυφή , Κόρακας 2.495μ , ξεκίνησε από το χωριό Αθανάσιος Διάκος . Μαζί με την Αρτοτίνα ερίζουν για την καταγωγή του αγωνιστή του 21.

Από τα πρώτα μέτρα της πορείας το μονοπάτι έδειξε τον χαρακτήρα του . Στην αρχή μέχρι τον Προφήτη Ηλία έντονο ανηφορικό μέσα σε ελατόδασος . Στο πρώτο ξέφωτο φάνηκε η μεγαλοπρέπεια του βουνού . Του Γκιώνη το πλάι , δέσποζε ψηλά σαν βιγλάτορας πάνω από τα κεφάλια μας.
Αφού αποφύγαμε γρήγορα τις στάνες και τα σκυλιά ανηφορίσαμε για τα καταφύγια , του Ε.Ο.Σ Άμφισσας και του Π.Ο Αθηνών .

Οι πηγές με γάργαρο κρυστάλλινο νερό έσβησαν την δίψα μας και γέμισαν τα παγούρια μας . Ο Αντρέας , βοσκός της περιοχής , αφού ξεχειμώνιασε με τα 800 πρόβατά του στη Βάρη Αττικής , τα έφερε να βοσκίσουν στα πλούσια και εύφορα λιβάδια των Βαρδουσίων . Στο καταφύγιο του Π.Ο. Αθηνών στρίψαμε αριστερά ακολουθώντας τα σημάδια στην μεγάλη επικλινή πλαγιά με τα εντυπωσιακά λούκια στην κατάληξή της . Τα δυτικά Βαρδούσια υψώνονταν πίσω μας , εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάβασης . Επόμενος στόχος οι Πόρτες που θα μας οδηγούσαν στο Μέγα Κάμπο , ένα μεγάλο αλπικό οροπέδιο απ΄ όπου ξεκινάει η τελευταία ανάβαση για την κορυφή .

Στην επιστροφή η κατάβαση από τα πλατώματα των Κοπρισιών μία πλαγιά με έντονη κλίση , αλλά με εντυπωσιακή θέα μας οδήγησε στο μονοπάτι για τον Προφήτη Ηλία και πίσω στον Αθανάσιο Διάκο .

Το εξαιρετικό τσίπουρο , τα ζουμερά και πεντανόστιμα παϊδάκια προβατίνας,οι μοσχαρίσιες μπριζόλες και το μοναδικό γιαούρτι και παγωτό στην εντυπωσιακή πλατεία του χωριού με τα δύο θεόρατα πλατάνια, ήταν το επιστέγασμα μίας δυνατής (12ωρης) , αλλά εκπληκτικής πορείας σε ένα από τα πιο όμορφα βουνά της πατρίδας μας .

Life

Αρχίζουν την ανακύκλωση στις Φλαθιάκες

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανακοίνωση από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ και ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΛΑΘΙΑΚΟΝ του Δήμου Γόρτυνας


Θα θέλαμε να σάς ενημερώσουμε ότι τα μέλη τού Δ. Σ τού ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ και ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΦΛΑΘΙΑΚΟΝ αποφάσισε να κάνει ανακύκλωση ανακυκλωσιμον προϊόντων και συγκεκριμένα σε πλαστικά καπάκια από αναψυκτικά!

Ζητούμε συμμετοχή σάς να συγκεντρωνουμε όλη μαζί καπάκια στον χώρο τού Πολιτιστικού Συλλόγου!

Η κίνηση μάς είναι για καλό σκοπό πού θα ανακοινωθεί!

Ευχαριστούμε πολύ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Παγκόσμια ημέρα πρώτων βοηθειών

Δημοσιεύτηκε

στις

Κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών


Οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν την ημέρα αυτή, προκειμένου να τονίσουν τη σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση κάποιου που γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει κάποια ζωή.

Τα ατυχήματα και οι ξαφνικές αδιαθεσίες εμφανίζονται χωρίς καμιά προειδοποίηση, στο δρόμο, στο γραφείο ή στο σπίτι και ο καθένας μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Η καλή μας διάθεση και η αγάπη που έχουμε για κάποιον δεν είναι αρκετά για να τον σώσουν. Χρειάζεται γνώση και κατάλληλη εκπαίδευση για να είμαστε χρήσιμοι.
Είναι σημαντικό για μας και τους συνανθρώπους μας να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους, να παίρνουμε μέτρα για να τους αποφύγουμε, αλλά και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Στην εποχή μας η ανάγκη γνώσης Πρώτων Βοηθειών από όλους τους πολίτες είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και η αύξηση του ποσοστού των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
Στο χρονικό διάστημα μεταξύ της στιγμής του ατυχήματος και της παροχής οργανωμένης ιατρικής βοήθειας, είναι που οι πρώτες βοήθειες αποδεικνύουν την αξία τους. Τα συνεργεία διάσωσης ή η ιατρική βοήθεια λογικά φτάνουν πολύ αργότερα. Επομένως η πορεία ενός θύματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο αυτός που βρίσκεται δίπλα του γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ή τι να μην κάνει.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών από το 1962 προς όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Μάθε πρώτες βοήθειες. Μην το αμελείς..

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Η τζιτζιφιά, στου Ντούιντο το Μετόχι

Δημοσιεύτηκε

στις

Η τζιτζιφιά είναι δέντρο που ο καρπός της όχι απλώς τρώγεται, αλλά είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό


Θα ήθελα να σας κάνω γνωστόν ότι την συγκεκριμένη τζιτζιφιά την έχω φυτέψει πριν τριάντα περίπου χρόνια, στον ιδικό γι’ αυτή τη περίπτωση χώρο που διατηρώ, που έχω φυτεμένα τα περισσότερα από τα είδη των δένδρων και ιδικά των υπό εξαφάνιση Κρητικών δένδρων, όπως είναι, οι ποικιλίες σταφυλιών: σιρίκι, φτακίλι, φράουλα, ραζακί, ταχτά, μα ως και το ποταμίσιο σταφύλι ακόμη!!

Ήταν κάποια παραφυάδα παλαιότερης τζιτζιφιάς σε σημείο που βρίσκεται κοντά στο βουνό Κάρταλος, ενώ είχα μάθει πως βρισκόταν εκεί από τον καιρό της τουρκοκρατίας, που ένας αγάς την είχε φυτεμένη.

Μιας και οι καρποί της αυτή την στιγμή είναι στο στάδιο της ωρίμανσης, έψαξα να βρω σχετικά στοιχεία όσον αφορά το δένδρο αυτό και σας τα παραθέτω αυτούσια.

Η τζιτζιφιά είναι δέντρο που ο καρπός της όχι απλώς τρώγεται, αλλά είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα, οι Ασιάτες καλλιεργούν και χρησιμοποιούν τους καρπούς αυτού του δέντρου ως μέσο για να καταπραϋνουν προβλήματα σπλήνας και στομάχου (και όχι μόνο). Είναι άγνωστο πως το Ziziphus jujuba ή «μοσχοιτιά» ή «ελιά της Βοημίας» (όπως αποκαλείται εναλλακτικά στην Ελλάδα), κοινώς η τζιτζιφιά, ήρθε από τα αργιλώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη της Κίνας και εγκλιματίστηκε στις (παρα)μεσόγειες χώρες.

Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο (ανήκει στην οικογένεια των ραμνωδών), με ευωδιαστά άνθη και βαθυκόκκινους, σε χρώμα, καρπούς που είναι κανονικά εδώδιμοι και ωριμάζουν το φθινόπωρο.

Το τζίτζιφο τρώγεται σαν σνακ -περισσότερο ξερός παρά φρέσκος- και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για μαρμελάδες, γλυκά, μέχρι και καραμέλες για το βήχα. Τρώγοντας το είναι σαν να γεύεστε κάτι ανάμεσα σε μήλο και χουρμά. Βασικό του γνώρισμα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, σαπωνίνες, βιταμίνες Α και Β2 και 18 από τα 24 αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Χάρη στα φυτοθρεπτικά του συστατικά, προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, βοηθά το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός. Ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση του άγχους και ενισχύει τη διάθεση, ενώ μειώνει τη νυχτερινή εφίδρωση και την κατακράτηση υγρών.

Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει επηρεάζουν αρνητικά τα σάκχαρα του αίματος.

Έρευνα – φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη