Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Βασική εκπαίδευση στην υγιεινή & το χειρισμό τροφίμων – Συνειδητοποιημένος Καταναλωτής

Δημοσιεύτηκε

στις

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Κέντρου Αμαρίου στο Φουρφουρά


Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης –Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ) συνεχίζοντας τη συνεργασία του με φορείς της Περιφέρειας Κρήτη συνδιοργάνωσε με το Πολιτιστικό & Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου «Ο Άγιος Νεκτάριος» και τον Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Διαμαντάκη και Γενικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου, πρόγραμμα εκπαίδευσης με θέμα: «Βασική εκπαίδευση στην υγιεινή & το χειρισμό τροφίμων-Συνειδητοποιημένος Καταναλωτής».

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Κέντρου Αμαρίου στο Φουρφουρά, τη Δευτέρα, 18/3/2019 και την Τρίτη 19/3/2019, ενώ το παρακολούθησαν περισσότεροι από 30 συμμετέχοντες.

Σκοπός του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές πάνω σε θέματα χειρισμού τροφίμων και αναγνώρισης κινδύνων προκειμένου να καλλιεργήσουν στάση συνειδητοποιημένου καταναλωτή.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο εκπαιδευτικές συναντήσεις συνολικής διάρκειας οκτώ (8) ωρών.

Οι εκπαιδευόμενοι έλαβαν πληροφόρηση πάνω στους κινδύνους και τις επιμολύνσεις των τροφίμων, στους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των μικροβίων στα τρόφιμα και στις αιτίες προκλήσεων τροφικών δηλητηριάσεων και τροφικών τοξινώσεων, στους σωστούς χειρισμούς των προϊόντων, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους, στην τήρηση της αλυσίδας ψύξης και πως ο άνθρωπος αποτελεί τον κύριο παράγοντα τήρησης της καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν βασικές γνώσεις που πρέπει να έχουν οι καταναλωτές κατά την αγορά/ παραλαβή προϊόντων, τις συνθήκες που πρέπει να τηρούν κατά την αποθήκευση των τροφίμων, τους κατάλληλους και ασφαλείς χειρισμούς των προϊόντων κατά την επεξεργασία/μαγείρεμα τους καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάθεση των τροφίμων (σερβίρισμα, μεταφορά, κ.ά) μέχρι και την τελική κατανάλωσή τους. Πριν την έναρξη, διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικό υλικό ενώ, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης παρουσιάστηκε σχετικό οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό.

Εισηγητής του προγράμματος ήταν ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος, Δ/ντής Κατάρτισης Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο πιστοποιημένων εθελοντών εκπαιδευτών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πολιτιστικό & Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου «Ο Άγιος Νεκτάριος» παρέχει καθημερινά γεύματα σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού του Δήμου Αμαρίου, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες με στόχο διάφορες ομάδες στόχους (παιδιά, γονείς, κ.ά).

Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Ειρηναίου.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Cretanmagazine