Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Βασίλης Λαμπρινός: Έργα και δράσεις που κάναμε σε 2 χρόνια δεν έγιναν σε 10

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Τον απολογισμό της πρώτης διετίας στο Δήμο Ηρακλείου παρουσιάζει η δημοτική αρχή του Βασίλη Λαμπρινού


Όλη η ανακοίνωση του Δημάρχου:

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2016 συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από την ημέρα που αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή. Δύο δύσκολα χρόνια , κατά τη διάρκεια των οποίων δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε εις πέρας μια σειρά από έργα και δράσεις, να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις και να διαχειριστούμε την καθημερινότητα των δημοτών όσο καλύτερα γινόταν.

Οι στόχοι μας ήταν και παραμένουν δεδομένοι:

Θέλουμε το Ηράκλειο:

Έξυπνη–συνεκτική πόλη, τόπο συνάντησης «5+1» πολιτισμών.

Πόλη βιώσιμη, με υποδομές και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών και στην βελτίωση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Πόλη ανθεκτική, με αποτελεσματικές υποδομές κοινωνικής στήριξης, ανθρωποκεντρικά δομημένη κοινωνική πολιτική, συμμετοχικά δίκτυα αλληλεγγύης, οργανωμένες δομές πολιτικής προστασίας, προστασία της απασχόλησης και της ασφάλειας των πολιτών.

Θέλουμε ένα Ηράκλειο με ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα, μια πόλη φάρο πολιτισμού, με ελκυστικές τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα, δυναμική και δημιουργική βιομηχανία, με ισχυρή συνεισφορά στην τοπική οικονομία.

Ένα Ηράκλειο πραγματικά Έξυπνη Πόλη, τόπο καινοτομίας, ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, βελτιωμένης ποιότητας ζωής, ηλεκτρονικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης.

Ταυτόχρονα προωθούμε ένα ηθικό συμβόλαιο της Δημοτικής αρχής με τους πολίτες που στηρίζεται στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία. Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να συμβάλλουν με τις προτάσεις, τις ιδέες τους και την εθελοντική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού, συμμετοχικού μοντέλου τοπικής δημοκρατίας. Θέλουμε να χτίσουμε μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Τους λέμε πάντα την αλήθεια, ακούμε την κριτική τους και μαζί προχωρούμε για να αλλάξουμε την πόλη μας προς το καλύτερο.

Θεωρώ ότι, δεδομένων των συνθηκών, τα βήματα που κάναμε τα προηγούμενα δυο χρόνια προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων ήταν μεγάλα.

Μην ξεχνάτε ότι από την πρώτη ημέρα της θητείας μας κληθήκαμε να λειτουργήσουμε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Η κρίση και τα παρεπόμενά της διαμόρφωσαν μια αναπόδραστη πραγματικότητα, την οποία καμία άλλη δημοτική αρχή δεν αντιμετώπισε στον βαθμό που την αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε εμείς. Οι συγκεκριμένες περιστάσεις μας έκαναν ακόμη πιο προσεκτικούς στην διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Ακόμη κι αν αυτό έχει πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος, θα το πληρώσουμε ευχαρίστως προκειμένου να μην σπαταληθεί άσκοπα ούτε ένα ευρώ των δημοτών.

To άμεσο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης, χρηστής διαχείρισης είναι ότι παραλάβαμε στις 31 Αυγούστου του 2014 υπόλοιπο (καταθέσεις σε τράπεζες) στο ταμείο του Δήμου 25.420.594,80 ευρώ και στις 31 Αυγούστου του 2016 το υπόλοιπο αυτό ήταν 36.726.655,76 ευρώ. Μπορεί οι αριθμοί καθ’ εαυτούς να μην λένε πολλά, στην προκειμένη περίπτωση όμως διασφαλίζουν ότι:

1. Ο Δήμος είναι οικονομικά υγιής και μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

2. Κυρίως, μπορεί να κάνει έργα από ίδιους πόρους, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό τώρα που το ΕΣΠΑ και οι δημόσιες επενδύσεις βρίσκονται στο ναδίρ.

Σε κάθε περίπτωση, η κεντρική μας φιλοσοφία παραμένει ίδια. Δεν μας ενδιαφέρουν τα έργα – πυροτεχνήματα που δεν εντάσσονται σε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό, εγκαινιάζονται με τυμπανοκρουσίες και εν συνεχεία αποδεικνύονται υπερκοστολογημένα και δυσλειτουργικά. Μας ενδιαφέρουν τα έργα που θα αποτελούν μέρος του συνολικού, στρατηγικού σχεδιασμού μας για το Ηράκλειο και που θα διευκολύνουν με διάφορους τρόπους την ζωή των κατοίκων του, όχι πρόσκαιρα αλλά σε βάθος χρόνου. Και μας ενδιαφέρει επίσης ό,τι γίνεται, να γίνεται σωστά και με απόλυτη διαφάνεια.

Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο και πάντα με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, έχουμε καταθέσει σημαντικό έργο σε ολόκληρο το φάσμα των αρμοδιοτήτων μας.

Με την Κοινωνική Πολιτική μας, φροντίσαμε ώστε εκατοντάδες συμπολίτες μας με οικονομικές δυσκολίες να ωφελούνται από τις δομές του Δήμου.

Στον Πολιτισμό αλλάξαμε τις προτεραιότητες με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2016 η πόλη να αναδείξει την δημιουργικότητα του καλλιτεχνικού δυναμικού της και να ζήσει στιγμές που είχε χρόνια να ζήσει. Το «Τέχνη καθ΄ οδόν», το «Κρήτη, μια Ιστορία, Πέντε Συν ένας Πολιτισμοί», το «Εκτός Πόλης» ήταν τρία φεστιβάλ με διαφορετική στόχευση αλλά κοινή αφετηρία: Την πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός αποτελεί την ταυτότητά μας. Η επιτυχία τους δείχνει ότι υπάρχουν χιλιάδες Ηρακλειώτες που συμμερίζονται την ίδια πεποίθηση.

Ο εκδημοκρατισμός της λειτουργίας του Δήμου προχωρά κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο.

Στο μέτωπο της τήρησης του νόμου, επανασυστήσαμε την δημοτική αστυνομία παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη σύνθεση, ανάλογη των αναγκών της πόλης και – πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας – καταβάλουμε καθημερινά μεγάλη προσπάθεια για να πάψει η ανομία να αποτελεί το modus operandi του Ηρακλείου.

Στον Αθλητισμό, δίνουμε έμφαση τόσο στις μαζικές εκδηλώσεις του όσο και στις μεγάλες διοργανώσεις που διαφημίζουν το Ηράκλειο και προσελκύουν τουρισμό.

Στο Πράσινο αναμορφώνουμε τα πάρκα της πόλης.

Στην Παιδεία στηρίζουμε εμπράκτως τους καθηγητές και τους γονείς.

Στην Ηλεκτρονική διακυβέρνηση μειώνουμε την γραφειοκρατία και αυξάνουμε τη διαφάνεια

Στα καταστήματα της ΔΕΠΤΑΗ πετύχαμε βελτίωση της παροχής υπηρεσιών και των οικονομικών επιδόσεων τους.

Στον Τουρισμό κάνουμε το Ηράκλειο μια πόλη εξωστρεφή που συνδιαλέγεται ισότιμα με άλλες πόλεις και φορείς από ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Καθαριότητα προχωράμε στην μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει ποτέ στον στόλο των απορριμματοφόρων και λοιπών αναγκαίων οχημάτων και προχωράμε στην υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου για την διαλογή στην πηγή, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών μας σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Έχουμε φέρει ξανά τον Εθελοντισμό δυναμικά στο προσκήνιο.

Ακόμη και στα Τεχνικά Έργα, τον τομέα που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, ολοκληρώσαμε εγκαίρως και προπάντων επιτυχώς, 30 συμβασιοποιημένα έργα, εκ των οποίων τον Σεπτέμβριο του 2014 τα δεκατρία δεν είχαν ξεκινήσει καν, οκτώ βρισκόταν σε ποσοστό υλοποίησης κάτω του 20% , ενώ μόλις δυο είχαν ποσοστό υλοποίησης πάνω από το 50%! Ωριμάσαμε παλιότερες μελέτες, προχωράμε καινούργιες και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε καίριες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν δραστικά την φυσιογνωμία της πόλης.

Καταρτίσαμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο masterplan για την προστασία και ανάδειξη των Ενετικών Τειχών και είμαστε στο τελικό στάδιο της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών προκειμένου να πετύχουμε την παραχώρησή τους.

Προχωρήσαμε για πρώτη φορά επίσης, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά πώς θα πράξουμε, σε ευρεία διαβούλευση όλων των φορέων της πόλης για την κατάρτιση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης και ενός πλάνου προτάσεων και δράσεων για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Αναπτύσσουμε διαρκώς το ασύρματο δίκτυο της πόλης, το οποίο πρόσφατα βραβεύτηκε με το βραβείο Gold στα Best City Awards

Έχουμε έτοιμο σχέδιο για την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».

Η δημόσια διαβούλευση για το ΣΟΑΠ και το ΒΑΑ, μια ακόμα προεκλογική εξαγγελία που υλοποιήσαμε στο ακέραιο, έφερε ολόκληρη την πόλη στο ίδιο τραπέζι να σχεδιάζει το μέλλον της, σε μια, κατά τη γνώμη μου, κορυφαία διαδικασία δημοκρατικότητας και συμμετοχικότητας στην ιστορία του Δήμου.

Κάναμε και άλλα πολλά που θα διαβάσετε παρακάτω.

Ασφαλώς υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις. Και υπάρχουν επίσης πολλά περισσότερα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, κυρίως στο επίπεδο της βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών. Πρώτοι εμείς το αναγνωρίζουμε.

Σεβόμαστε την Αντιπολίτευση, τον θεσμικό της ρόλο, ακούμε με προσοχή την γνώμη όλων στο δημοτικό συμβούλιο και παρά τις διαφορές μας, δεν διστάσαμε, ούτε θα διστάσουμε στο μέλλον, να υιοθετήσουμε απόψεις και προτάσεις των άλλων δημοτικών παρατάξεων, εφόσον θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον των δημοτών. Ωστόσο, η εύκολη κριτική περί «απραξίας» που ένα ολόκληρο επικοινωνιακό σύστημα χρησιμοποίησε, γιατί εντωμεταξύ «ξέφτισε» και έμελλε να αποδειχθεί ως το βασικό και μάλλον μοναδικό επιχείρημα εναντίον μας, αποτελεί απλώς έναν αφορισμό άνευ αντικειμένου.

Μέσα σε δυο χρόνια έχουν γίνει σε ορισμένους τομείς τόσα, όσα δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας τομέας στον οποίο η κατάσταση να μην είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν που παραλάβαμε. Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις τα στοιχεία είναι περισσότερο πειστικά από τα λόγια, θεωρώ ότι ο απολογισμός που ακολουθεί θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *