Μεγάλος θα είναι ο αριθμός των παραγωγών της Κρήτης που θα έχει πρόβλημα περικοπών επιδοτήσεων αν θα υπολογίζεται για το όριο των 20.000 ευρώ το χρόνο το σύνολο των ενισχύσεών του και όχι μόνο η βασική ενίσχυση
Και όσο και αν θα πει κάποιος «δεν πειράζει. Κρίση έχουμε. Ας κόβονται οι επιδοτήσεις τους αν είναι τόσο υψηλές», προκύπτουν βασικά ζητήματα ηθικής τάξεως, αλλά και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι περικοπές αυτές – αν και εφόσον γίνουν – θα γίνουν μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπου τα κονδύλια των Βρυξελλών για τους Έλληνες δικαιούχους είναι “κλειδωμένα” και προαποφασισμένα.
Πάντως, για όλα αυτά τα ζητήματα εξηγήσεις θα ζητήσει σήμερα, σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.
Όπως έγραφε και χθες η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, από κύκλους των Αθηνών έχουν διαρρεύσει οι πληροφορίες, ότι υπάρχει υπό συζήτηση σχέδιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από φέτος να μπαίνει σε εφαρμογή… “κόφτης” για όλες τις επιδοτήσεις από τις 20.000 ευρώ και πάνω. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, καθώς και οι λεπτομέρειες για τα ποσά εκείνα που θα μπουν στον “κόφτη” της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι τα ζητήματα στα οποία ο Ανδρέας Στρατάκης θα ζητήσει σήμερα εξηγήσεις από τον Γιώργο Αποστολάκη.
Σύμφωνα με όσα τόνισε στην εφημερίδα μας και χθες ο Ανδρέας Στρατάκης, «δεν έχει διευκρινιστεί καταρχήν τι είναι αυτό και τι αφορά. Αφορά τη βασική ή αφορά το σύνολο των ενισχύσεων που παίρνει ένας παραγωγός; Δηλαδή τη βασική, την πράσινη ενίσχυση, την εξισωτική αποζημίωση, είναι η επιδότηση των βοσκών, είναι οι συνδεδεμένες, όλα αυτά… Εγώ θα θέσω το ερώτημα αυτό στον κ. Αποστολάκη, και αν ξέρει να μου απαντήσει, ας μου απαντήσει. Σε κάθε περίπτωση, το παρακολουθούμε το θέμα. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Αν είναι η βασική μόνο, αφορά λίγους ανθρώπους. Πολύ λίγους. Εάν όμως είναι το σύνολο των ενισχύσεων, αφορά πάρα πολλούς. Αλλά είτε τους λίγους αφορά, είτε τους πολλούς αφορά, μπαίνει άλλη μια φορά το “γιατί”»…
Και στο σημείο αυτό ο κ. Στρατάκης διερωτάται: «Για ποιο λόγο έρχεται το υπουργείο και θα πει “παίρνεις 20.500 ευρώ, σου κόβουμε τα 500”. Και όταν δεν έχει αλλάξει ακόμα ο κανονισμός. Και να πούμε ότι αυτό το σενάριο κουβεντιάστηκε μέσα στο υπουργείο. Τώρα, γιατί έγινε, πώς έγινε, αφήστε και θα το δούμε»…
Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, στο ερώτημά μας αν πρόκειται για κάτι παράνομο, απαντάει θετικά. «Μα, δε θα είναι το πρώτο παράνομο που κάνουν. Από το 2014, όταν είχαμε τα οριστικά δικαιώματα, η χώρα μας μέχρι το 2021 είχε σίγουρα εγγυημένα χρήματα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα 10,2 δισεκατομμύρια στοχοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους, φορολογικά-ασφαλιστικά και με όποιον άλλο τρόπο, για να παραμείνουν στα ταμεία του κράτους. Φρόντισαν, λοιπόν, να μας τα πάρουν, να μας τα μειώσουν, να μας τα φορολογήσουν, η επιδότηση να θεωρείται εισόδημα από το πρώτο ευρώ και όλα τα γνωστά. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θεωρείται εισόδημα η επιδότηση; Μόνο στην Ελλάδα»…
Μάλιστα, για την αντικοινοτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. απέναντι στους αγρότες έχουν γίνει προς τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες διαμαρτυρίες. «Το ίδιο μας κάνει», λέει.
Αρχίζει αύριο η ενεργοποίηση
Εξάλλου, χθες, σε σύσκεψη στην αίθουσα συσκέψεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, η διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης ενημέρωσαν τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών για την έναρξη των διαδικασιών της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από αύριο Πέμπτη 1η Μαρτίου, με καταληκτήρια ημερομηνία τη 15η Μαΐου, βάσει κοινοτικού κανονισμού. Το ότι κάθε χρόνο δίνεται παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να δείξουν οποιονδήποτε εφησυχασμό.
Όπως εξηγεί προς την εφημερίδα μας ο Ανδρέας Στρατάκης, «το θετικό είναι ότι φέτος ξεκινάμε τη διαδικασία λίγο πιο νωρίς σε σχέση με πέρυσι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επαναπαυτούν. Δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κάθονται και να περιμένουν την τελευταία ώρα. Θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους»…
Αυτό που αλλάζει φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι για πρώτη φορά όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν το Ε9 του 2018 και μαζί με αυτό και τον 6ψήφιο κωδικό εξουσιοδότησης για την πύλη εισόδου (τα στοιχεία αυτά τα προσκομίζουν οι λογιστές στους παραγωγούς-πελάτες τους).
Αυτά τα δύο μόνο θα πρέπει να προσκομίσουν όλοι οι παραγωγοί που είχαν κάνει και πέρυσι ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Όσοι παραγωγοί όμως κάνουν για πρώτη φορά φέτος ενεργοποίηση, θα πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:
– Τον 6ψήφιο κωδικό εξουσιοδότησης για την πύλη (από το λογιστή μέσω TAXISnet).
– Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας (ή άλλο φορολογικό έγγραφο).
– Ταυτότητα (φωτοτυπία δύο όψεων).
– Τραπεζικός λογαριασμός (φωτοτυπία).
– Πρόσφατο Ε9 – συμβολαιογραφικοί τίτλοι (φωτοτυπία).
– Συμφωνητικά μίσθωσης αγροτεμαχίων με το Ε9 του ιδιοκτήτη με ημερομηνία λήξης πέραν της 31ης Μαΐου 2018 (αν υπάρχουν).
– Βιβλιάριο ασφαλιστικών οργανισμών (ΟΓΑ ή ΙΚΑ κ.λπ.) ή το ΑΜΚΑ.
– Βεβαιώσεις συμμετοχής σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (π.χ. Βιολογικής Γεωργίας, Αναδασώσεις κ.λπ.).
– Νέο Μητρώο Αιγοπροβάτων (για τους κτηνοτρόφους).
Όσον αφορά τη διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων 2018, ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι αναμένονται οι σχετικές εγκύκλιοι και οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο μεταξύ, αυτό που τονίστηκε χθες στην αίθουσα της ΕΑΣΗ είναι ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης (με το φορολογικό και το ασφαλιστικό), οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης έχουν μειωθεί δραματικά.
«Ο νομός Ηρακλείου έχει χάσει 15.000 αιτήσεις σε 2-3 χρόνια. Έχουμε κατέβει στις 50.000 αιτήσεις. Και πιστεύουμε ότι και φέτος δε θα κατατεθούν ούτε οι 50.000 αιτήσεις. Θα έχουμε μια μείωση για τους γνωστούς λόγους τους φορολογικούς και τους ασφαλιστικούς»…
neakriti.gr