Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Βίντεο: “Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί”

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφιερωμένο στη γυναίκα της Μεσογείου είναι το 2ο Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 25 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στην πόλη του Ηρακλείου


Για τρεις περίπου εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν δράσεις όπως εκθέσεις, χορός, μουσική, διαλέξεις, μία έκθεση και ένα θεατρικό για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, γλυπτική στην άμμο, μία ημερίδα για τον Μινωικό Πολιτισμό και πολλά άλλα που θα διατρέχουν τις βασικότερες περιόδους της Κρητικής ιστορίας. Θα διοργανωθούν πολλές συναυλίες αφιερωμένες στην ιστορία και τους αγώνες της γυναίκας της Μεσογείου, ενώ οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ φεύγουν από τα όρια του Ηρακλείου και επεκτείνονται σε ολόκληρη την Κρήτη.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», «Μάνος Χατζιδάκις», στον Ιερό ναό του Αγίου Τίτου, στο περιστύλιο της Λότζια, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στο αίθριο της, στην Πύλη Βηθλεέμ, στο «Μαρίνα», στη Δημοτική πλαζ Καρτερού, στην Πλατεία Ελευθερίας, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» στον Δήμο Χανίων και στο Σταυρό Ακρωτηρίου, στο Δήμο Ρεθύμνου και στον υπαίθριο χώρο της Μονής Αρκαδίου, στο Δήμο Αγίου Νικολάου και στην Πλατεία Βερντέν, στο Βρυσαλάκι, στην Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, στην Λίμνη Αγίου Νικολάου και στο Τσιφλίκη πλάκα.

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

 

25.08:  Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”

20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Η Κρήτη µε τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια της

Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου

Μια βραδιά αφιερωμένη σε όλη την Κρήτη, με την ποιότητα και το κύρος του Λυκείου των Ελληνίδων.

 

26.08: Ιερός Ναός Αγίου Τίτου

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Φραγκίσκος Λεονταρίτης,

ένας δικός µας ξένος

Φωνητικό σύνολο “Επίκυκλος”

Μέρος του μουσικού έργου του Φραγκίσκου Λεονταρίτη παρουσιάζεται σε μια συναυλία που επιμελήθηκε η μουσικολόγος Άννα Μεσσαριτάκη.

 

27.08: Βασιλική Αγίου Μάρκου

Ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Οι εξελίξεις στο Κρητικό Ζήτημα κατά το β΄ µισό του 19ου αιώνα

και η πόλη του Ηρακλείου 

Ομιλία του ιστορικού Ν. Ανδριώτη

Ο ιστορικός Νίκος Ανδριώτης, μέσα από στοιχεία, μαρτυρίες και γραπτά κείμενα, θα μας δώσει της εικόνα του Ηρακλείου κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

 

28.08: Πλατεία Πύλης Βηθλεέμ

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Από την Ανατολή στη ∆ύση

Ένα ταξίδι από το Κάβο Σίδερο ως τη Γραμβούσα, με βιολόλυρα, μαντολίνο, τζουρά, λαούτο, ασκομαντούρα και κιθάρα.

 

29.08: Κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

“Θα σου μιλώ ώσπου να φέξει”

Δύο ιστορικές μορφές των γραμμάτων, οι Ηρακλειώτισες Έλλη Αλεξίου και Γαλάτεια Καζαντζάκη, παρουσιάζονται σε μια θεατρική παράσταση φτιαγμένη με εξαιρετική ευαισθησία από την σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Μαρινέλλα Βλαχάκη.  

 

30.08: ∆ηµοτικό κατάστημα “Μαρίνα”

 ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Μούσες της Μεσογείου

Οι “δικές μας”  Λίλυ Δάκα, Μυρτώ Γεωργιάδου και Μαρία Χναράκη, τιμούν τη γυναίκα της Μεσογείου με τραγούδια “γένους θηλυκού”, από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, και την Πορτογαλία.

 

 

31.08: Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Με τη φωνή μιας κιθάρας

Ο ιατρός, αλλά και δεξιοτέχνης της κιθάρας, Γιώργος Μαστοράκης, μας προσφέρει μια βραδιά με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, γεμάτο από εκλεκτά κομμάτια σπουδαίων συνθετών.

 

01.09: ∆ημοτική πλαζ Καρτερού

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Από την Ανδαλουσία στον Λίβανο Muwashahat

H αραβική μουσική Muwashahat, με την πλούσια ιστορία παρουσιάζεται σε μια συναυλία με την Λιβανέζα τραγουδίστρια Ghada Shbeir η οποία θα μας «ταξιδέψει» στη Μεσόγειο, ξεκινώντας από την Ανδαλουσία, περνώντας από την Τύνιδα, το Μαρόκο και την Αίγυπτο, για να καταλήξει στα παράλια της Συρίας και του Λιβάνου.

 

02.09: Κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Μινωική Τελετουργία

Το Λύκειο Ελληνίδων μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μια μινωική τελετουργία, όπως την φαντάστηκαν τρεις σημαντικοί άνθρωποι: Η Μαίρη Μαυράκη, που έκανε την χορογραφία, ο Θωμάς Φανουράκης, που σχεδίασε τα κοστούμια, και ο Νικόλαος Πλάτωνας, που έγραψε τη μουσική.

 

03.09: Κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Ταξίδι πέρα από τα σύνορα, µε όχημα τη µμουσική

Ένα μικρό μελωδικό αφιέρωμα στις γυναίκες της Μεσογείου, από την Κλεονίκη Δεμίρη, τον Στάθη Σούλη, τον Σταύρο Παργινό και τον Λευτέρη Γρίβα.

 

04.09 – 12.09: Περιστύλιο της Λότζια

Εγκαίνια έκθεσης: 04.09.2016, ώρα 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Οι Απαρχές: Η αρπαγή της Ευρώπης

Έκθεση έργων µε θέµα την αρπαγή της Ευρώπης.

 

04.09: Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Μια γιορτή από µια άλλη “κοινότητα”

Το θέατρο “Όμμα Στούντιο”, συνδιοργανωτής του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Καραβάνι, Η Συνέχεια, Τροφοδοτώντας το μέλλον: Κινώντας την πόλη με την τέχνη”, εντάσσει στα πλαίσια του φεστιβάλ μας μια σημαντική εκδήλωση.

 

05.09-10.09: Πλατεία Ελευθερίας

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Γεύσεις Ελλάδος

Για πέντε ημέρες, θα ζήσουμε ένα χαρούμενο φεστιβάλ γευσιγνωσίας, με παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις και πολιτιστικά γεγονότα, καθώς και ημερίδες ενημέρωσης.

 

 

05.09: Αίθριο Βασιλικής Αγίου Μάρκου

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Μέντα και Κανέλα

Μουσικό συγκρότηµα Vamos

Με το ιδιαίτερο ύφος του, τόσο στη μουσική εκτέλεση όσο και στην ενορχήστρωση, το Μουσικό Σύνολο Vamos αναδεικνύει τα κοινά χαρακτηριστικά της μουσικής της Κρήτης με τα ρεμπέτικα και τις μουσικές της Σμύρνης.

 

06.09  – 30.09: Βασιλική Αγίου Μάρκου

∆ιάρκεια έκθεσης: 06 έως 30.09.2016, ώρα 20:30

“Ετόλµησα να υµνήσω”.  O Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λαϊκή Τέχνη

Καθημερινά αντικείμενα -κούπες, κουτιά, υφαντά, επιστολόχαρτα, γραμματόσημα-, απεικονίζουν τη μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου,  “Λευτέρη”, για τους Κρητικούς, του

“πατέρα της πατρίδος”, του “σωτήρα της φυλής”, για το έθνος ολόκληρο, σε μια πολύ σημαντική έκθεση που παρουσιάσθηκε με τεράστια επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, από 21.12.2014 έως και 30.01.2015.

 

07.09: Κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”

ώρα 20:30

Μεσόγειος θάλασσα

Μια συναυλία αφιερωμένη στις ψυχές που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Η Ξανθούλα Ντακοβάνου και οι συνεργάτες της πάρουν μαζί τους σε ένα μουσικό ταξίδι στα παράλια της Μεσογείου.

 

08.09: Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Μουσικοί σταθμοί

στα ίχνη του Ελ Γκρέκο

Το σχήμα Εν χορδαίς, σε συνεργασία με το Ensemble Constantinople, μας ταξιδεύει στους σταθμούς της ζωής του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, με εξαίσιες μουσικές και τις υπέροχες φωνές της Μαρίας Φαραντούρη και του Marco Besley.

 

09.09: Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”

ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Ελευθέριος Βενιζέλος

Για πρώτη φορά η προσωπικότητα του Μεγάλου Βενιζέλου, του “πατέρα της φυλής”, παρουσιάζεται μέσα από ένα θεατρικό έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου.

 

10.09: Κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”

ώρα 20:30

Ο θεατρικός Μάνος Χατζιδάκις

Μια συναυλία από το οκταμελές φωνητικό σύνολο “Φραγκίσκος Λεονταρίτης”, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Ψαρουδάκη με τη μουσική που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις για  τις εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις του Καρόλου Κουν και του Μάνου Κατράκη.

 

11.09: Βασιλική Αγίου Μάρκου

ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Γυναίκες της Μεσογείου, στην Προϊστορία της Κρήτης

και του Αιγαίου

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα από γυναίκες, με θέμα τις …γυναίκες. Γυναίκες από πηλό, γυναίκες ζωγραφισμένες, γυναίκες θεές, ήλιος και Σελήνη γένους θηλυκού, γυναίκες πραγματικές, στο προϊστορικό Αιγαίο. 

Συµµετέχουν: Dr Cristine Morris. Andrew A. David, Dr Lucy Goodison, Dr Χριστίνα Μαραγκού, Ν. Δημοπούλου-Ρεθυμιωτάκη, Κ. Κόπακα.

 

12.09: Κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”

ώρα 20:30

Με βιολί, σαξόφωνο, πιάνο και φωνή

Ένα ρεπερτόριο σύγχρονο, με τους ήχους τριών οργάνων, δύο εγχόρδων και ενός πνευστού. Και μουσικές, πολλές μουσικές, από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 

13.09: Αίθουσα Μ. Καρέλλη

ώρα 20:30

Μνήµες: Ο “Μουσικός Αύγουστος” επιστρέφει στο Ηράκλειο

“Μουσικός Αύγουστος” 1981, 1982. Ο Χατζιδάκις μεγαλουργεί στο Ηράκλειο. Με μια έκθεση του έντυπου υλικού της εποχής, με προβολές βιντεοσκοπήσεων, που μας παραχώρησε ευγενικά το Αρχείο-Μουσείο της Ε.Ρ.Τ, και με ένα στρογγυλό τραπέζι με τον Σπύρο Σακκά, τον Δημήτρη Βερνίκο και τον Γιώργη Κλάδο, ο “Μουσικός Αύγουστος”  επιστρέφει στο Ηράκλειο 34 χρόνια μετά.

 

14.09 – 30.09: Είσοδος κηποθεάτρου “Μάνος Χατζιδάκις”

Εγκαίνια: 14.09.2016, ώρα 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

H γυναίκα της Κρήτης στον φωτογραφικό φακό

Έκθεση φωτογραφίας . Ο φακός άξιων φωτογράφων αιχμαλωτίζει στιγμές της γυναικείας παρουσίας στην ύπαιθρο της Κρήτης. Γυναίκες που εργάζονται, που ζυμώνουν, που διασκεδάζουν, μας χαρίζουν μια στιγμή της ζωής τους.

 

18.09: ∆ηµοτική πλάζ Καρτερού

ώρα έναρξης 9.00 π.µ. Είσοδος ελεύθερη.

Γλυπτική στην άµµο,

µε θέμα τον μινωικό πολιτισμό

Με μουσική, κολύμπι και δημιουργίες εφήμερες πάνω στην άμμο, έργα τέχνης που το κύμα, ο άνεμος και ο χρόνος σύντομα θα αφανίσουν, θα χαρούμε τη δύναμη της δημιουργίας, είτε αυτή διαρκεί αιώνες είτε μια μόνον στιγμή.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ζορµπάς homeland

Σταυρός Ακρωτηρίου Χανίων | 01.08.2016

 

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ρέκβιεµ για 964 ψυχές

Υπαίθριος χώρος Μονής Αρκαδίου | 01.11.2016

Συναυλία αφιερωµένη στα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωµα του Αρκαδίου

 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Φεστιβάλ Πλατείας, αφιερωµένο στο βιολί

Πλατεία Βερντέν |  9/8/2016,  ώρα 20.30

Βρυσαλάκι, 10/8/2016 | ώρα 20.30

Τρεις Ιεράρχες, 11/8/2016 | ώρα 20.30

 

“Καλώς εσµίξαµε”. Παγκρήτια συνάντηση Μικρασιατών

Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, Παρασκευή. 2/9 | ώρα 20.30

Λίµνη Αγίου Νικολάου. Σάββατο 3/9 | ώρα 20.00

Τσιφλίκη πλάκα Κυριακή 4/9 | ώρα 20.30

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *