Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Βιολογικά: 220 εκατ. ευρώ η προκήρυξη για την κτηνοτροφία και 100 εκατ. ευρώ για την γεωργία

Μελετούν σενάρια για ποσοστώσεις σε νέους και παλιούς και μείωση στο πριμ


Με εκπροσώπους βιοκαλλιεργητών συναντήθηκε την Δευτέρα (6 Νοεμβρίου), ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συζητηθεί από κοινού με το Υπουργείο η νέα προκήρυξη του Μέτρου 11 του ΠΑΑ που αφορά στην Βιολογική Γεωργία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η προκήρυξη της Βιολογικής Κτηνοτροφίας είναι σχεδόν έτοιμη και θα έχει προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ (πενταετές). Η δεύτερη προκήρυξη της Βιολογικής Γεωργίας (έχει προηγηθεί η Natura) προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι περίπου 103 εκατ. ευρώ χρειάζονται για τις ανειλημμένες πληρωμές παλιότερων ετών. Να θυμίσουμε ότι με την πρώτη προκήρυξη οι αιτήσεις των βιοκαλλιεργητών έφτασαν τις 67.000 (από περίπου 20.000). Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους παλιούς και τους καινούργιους βιοκαλλιεργητές θα μείνουν εκτός προγράμματος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αυξηθούν τα κονδύλια για το πρόγραμμα. Πιθανό σενάριο είναι να μπει μια «ποσόστωση» από τους παλιούς και καινούργιους. Επίσης, εκτός από κάποιες καλλιέργειες (ρύζι, σταφίδα), είναι πιθανόν να μειωθεί το πριμ της ενίσχυσης για να καταφέρουν μπουν και τα κηπευτικά στο πρόγραμμα. Όσον αφορά την βιολογική κτηνοτροφία παραμένει το πριμ στα βοοειδή στα 45 ευρώ ανά ζώο αλλά μπορεί να υπάρξει μικρή μείωση στα αιγοπρόβατα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βιολογικών αγορών Αττικής κ. Ιωάννα Βόλη, που συμμετείχε στην σύσκεψη, «είναι θετικό ότι δέχτηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ το θέμα της συγκαλλιέργειας (όταν έχουμε δενδρώδεις και καλλιεργούμε βίκο για λίπανση) και δεν θα βγαίνουν εκτός όσοι την κάνουν. Επίσης δέχτηκε και την πολυκαλλιέργεια. Όσον αφορά τα κονδύλια εκτιμώ θα πρέπει αναζητηθούν ευθύνες από αυτούς που τα έχασαν την προηγούμενη περίοδο».

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Στην σύσκεψη παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ν. Σερρών, της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδος, του Συλλόγου Βιολογικών Αγορών Β. Ελλάδος, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Γρεβενών, του Συλλόγου Βιολογικών αγορών Αττικής, της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ν. Ηλείας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς Κρήτης, της Πανελλήνιας Ένωσης Βιολογικών προϊόντων, της Αγροτικής ομάδας Βιοκαλλιεργητών Δυτικής Ελλάδας και εκπρόσωπος της International Federation of Organic Agricultural Movements (IFOAM-EU).

Στην συνάντηση έγινε διεξοδική συζήτηση σχετικά με την νέα προκήρυξη του Μέτρου 11, η οποία εστιάστηκε στα κριτήρια ένταξης των βιοκαλλιεργητών σε αυτό.

Οι βιοκαλλιεργητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις απορίες τους σχετικά με την νέα προκήρυξη αλλά και την ικανοποίηση τους για την εφαρμογή κριτηρίων ένταξης στο Μέτρο.

Από την πλευρά του ο Αν. Υπουργός δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μία πιο δίκαιη λύση σχετικά με την ένταξη των βιοκαλλιεργητών στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας και εξέφρασε για άλλη μία φορά την προσωπική του στήριξη στην Βιολογική Γεωργία.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε αφού ο Αν. Υπουργός ζήτησε από του Βιοκαλλιεργητές τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους, ώστε να συνεκτιμηθούν στις αποφάσεις που θα λάβει το προσεχές διάστημα η πολιτική ηγεσία.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία...

ΚΡΗΤΗ

Μέχρι και τα Χριστούγεννα η τιμή παραγωγού για τα κρητικά αμνοερίφια κυμαινόταν από 5,8 έως 6,2 ευρώ το κιλό Παράνομες ελληνοποιήσεις πίσω από την...

ΚΡΗΤΗ

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις και εντατικοί έλεγχοι διενεργούνται σε χωριά για αγροζημιές που προκαλούν ζώα Με «πληγή» μοιάζει το φαινόμενο των αγροζημιών από ζώα που...

Themata

Μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6% ανακοίνωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Είναι η...