Τόσο βλίτα μαζεμένα και μάλιστα άγρια, δεν είχαμε δει ποτέ άλλη χρονιά!
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις του Ιούνη, και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες, είχαν σαν αποτέλεσμα να δούμε, τουλάχιστον εμείς εδώ στην Αττική βλίτα ακόμα και στην Αθήνα!
Σε οικόπεδα, σε παρτέρια, στις άκρες δρόμων είδαμε πρώτη φορά αγριόβλιτα, μάλιστα σε αφθονία!
Η Βοιωτία έχει πολλά μέρη, κυρίως ακαλλιέργητα χωράφια, που είναι γεμάτα με αγριόβλιτα, και μάλιστα κάποια έχουν και πολύ στύφνο!
Έλα τώρα που και ο στύφνος και τα αγριόβλιτα γίνονται εξαίρετα βραστά!
Εμείς πάλι δεν χάσαμε την ευκαιρία στην εξόρμησή μας να κόψουμε διό τσάντες με βλίτα και στύφνο, και δώσαμε και στη γειτονιά!
Τα βραστά αυτά χόρτα, που βράσουν στο λεφτό, με λαδάκι αλατάκι και λεμόνι, είναι πολύ καλύτερα από τα αγοραστά χόρτα, και συνοδεύουν άνετα πολλά φαγητά μας!
Ας εκμεταλλευτούν όσοι μπορούν τη φετινή χρονιά, και ας κόψουν όσο είναι νωρίς, γιατί όλα αυτά σύντομα ξεπερνούν, και άμα βγάλουν το βλαστό με το σπόρο, είναι πλέον αργά.
Εμείς δε οι κρητικοί, μπορούμε να τα κάνουμε και με παραδοσιακούς τρόπους, δηλαδή να βάλουμε μαζί με τα χόρτα να βράσουν και κανα διό πατάτες, και διό τομάτες να λιώσουν, που όπως ξινίζουν, νοστιμεύουν το πιάτο μας.
Από την άλλη πάλι τα βλίτα γίνονται και γιαχνί με πατάτες, κολοκυθάκια χοχλιούς!
Κείμενο – Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης