Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

ΒΟΑΚ από Κίσσαμο μέχρι Σητεία υποσχέθηκε ο Τσίπρας

Πολλά περισσότερα περίμεναν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι φορείς της Κρήτης κατά το κλείσιμο των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου


Ήταν μεγάλες οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν τις επιβεβαίωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν θα προβεί σε εξαγγελίες αλλά θα περιοριστεί στο σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη. Ακόμα και στο θέμα των ημερών, αυτό του ΒΟΑΚ, δεν ήταν απόλυτα σαφής.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να παρουσιάσει το σχέδιό της που θα καταλήξει στην έναρξη των εργασιών για τον βόρειο οδικό άξονα Κρήτης, πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης.

Είπε ότι η μελέτη για τον ΒΟΑΚ, που διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό του έργου από το Καστέλι Κισσάμου ως τη Σητεία, θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2017. Ειδικότερα, είπε ότι για το πιο ώριμο τμήμα του ΒΟΑΚ, από τα Χανιά έως τον ‘Αγιο Νικόλαο, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018 με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

“Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Και θα είμαστε εδώ, εγώ με τον περιφερειάρχη για να βρεθούμε στην έναρξη των εργασιών” τόνισε ο πρωθυπουργός. “Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 ως 5 χρόνια από την έναρξή του, αλλά απ’ ό,τι βλέπω πάλι θα είμαστε εμείς εδώ, εγώ και ο περιφερειάρχης” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ενεργειακό

Ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο της Κρήτης ως ενεργειακού κόμβου απέδωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, που θα τη μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και μειώνοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημείωσε πως είναι σημαντικό να εστιάσουμε και στον ρόλο της Κρήτης ως ενδιάμεσου σταθμού στα ενεργειακά έργα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο καλώδιο Eurasia Interconnector που θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης, αλλά και στον αγωγό Eastmed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Επισημαίνεται ότι για την προώθησή του έχει υπογραφεί κοινή διακήρυξη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Υπογράμμισε και τη σημασία της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που έχει φέρει την Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πετρελαϊκών εταιρειών.

“Όλα αυτά τα έργα μαζί θα αυξήσουν τη σημασία της Κρήτης, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας” τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή τους θα προχωρήσει στο πλαίσιο των αυστηρότερων προτύπων της διεθνούς πρακτικής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρωτογενής τομέας – Τουρισμός

Η πιο αποτελεσματική διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό θα μπορούσε να επιφέρει πολλά περισσότερα, η βούληση υπάρχει και είναι ζήτημα καλύτερης οργάνωσης και σχεδιασμού που πρέπει να επιλύσουμε, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, εργάζεται το Φόρουμ Αγροδιατροφής- Βιομηχανίας – Τουρισμού που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύοντας να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με τη μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα.

“Για εμάς η δίκαιη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο, προσθέτοντας ότι “για μας τουριστική ανάπτυξη και επενδύσεις σημαίνει θέσεις εργασίας”.

Αναφέρθηκε σε ένα θέμα που απασχολεί, όπως είπε, τους εργαζόμενους στην Κρήτη και αφορά την αδήλωτη εργασία και ειδικότερα τη μαθητεία στις τουριστικές επιχειρήσεις. Επισήμανε ότι από το 2010 ισχύει το καθεστώς που ορίστηκε από μια Κοινή Υπουργική Απόφαση και επιτρέπει την απασχόληση μαθητευόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις ως το ποσοστό του 17% και έως τον αριθμό των 40 εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι ακόμη είχε θεσμοθετηθεί η απασχόληση μαθητευόμενων από σχολές άλλων χωρών της ΕΕ, ή ακόμα και τρίτων χωρών, από τη στιγμή που υπάρχουν διμερείς συμβάσεις.

Ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σήμερα προετοιμάζει μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα επαναπροσδιορίζει την αναλογία εργαζόμενων – μαθητευόμενων και με την οποία επανεξετάζεται ο ορισμός του μισθού του μαθητευόμενου στο 60% του κατώτατου που ισχύει στη χώρα. Επιπλέον, μελετά και την απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης.

Σημείωσε ότι “εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα”, αλλά “είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον”. “Δεν είμαστε με τους εκβιαστές, ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη” σημείωσε, σχολιάζοντας ότι “αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν”.  Αντίθετα, υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει και ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές που έρχονται όχι να λεηλατήσουν αλλά να στηρίξουν τον τόπο, τους ανθρώπους του και τις αξίες του.

 

Υγεία

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τον χάρτη της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την χώρα είναι αυτή που προωθεί η κυβέρνηση αυτή την περίοδο και αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης και σε πρώτη φάση η Κρήτη θα ενισχυθεί με 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας.
“Με άμεσα αποτελέσματα για την καλύτερη λειτουργία συνολικά του συστήματος δημόσιας υγείας αλλά και για την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του νησιού” τόνισε.  Αναφέρθηκε και σε μια τελευταία εξέλιξη, την ένταξη έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, συνολικού ύψους 9.1 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τις δημόσιες δαπάνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε από το Ηράκλειο ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες παραχώρησης ακινήτων σε Δήμους και κοινωνικούς φορείς για κοινωφελή χρήση.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στα Χανιά έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο, μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας. Στον Δήμο Χερσονήσου, ένα ακόμα ακίνητο του Δημοσίου παραχωρείται για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών του. Στον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιεράπετρας παραχωρείται η κυριότητα του Δημόσιου που αφορά ακίνητο που χρησιμοποιεί ήδη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.

 

“Έπεσαν τα μποφόρ”

“Αντιμετωπίσαμε μεγάλες φουρτούνες, αλλά τα μποφόρ έχουν πέσει, έχουμε περάσει τον δύσκολο κάβο, πάμε προς το λιμάνι” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Ηράκλειο.

Τόνισε ότι “η συζήτηση για την επόμενη μέρα είναι κρίσιμη, κάποιοι δεν θέλουν να την κάνουν, με γεια τους με χαρά τους”. Ωστόσο, συνέχισε, “εμείς θα την κάνουμε μεθοδικά, προγραμματισμένα, με όσους έχουν ειλικρινή έγνοια και αγωνία για την επόμενη μέρα”. Σχολίασε ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει ως μάννα εξ ουρανού και ότι “δεν θέλουμε μια ανάπτυξη μόνο σε επίπεδο αριθμών, που θα είναι μόνο για τους λίγους”, αλλά μια ανάπτυξη που θα σημαίνει κάτι έμπρακτα για τον καθημερινό πολίτη, για τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τους νέους.

“Θα τη διεξάγουμε αυτή τη συζήτηση” σημείωσε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που σε αυτά τα τρία συνέδρια βλέπει εκπροσώπους φορέων με διαφορετικές πεποιθήσεις και απόψεις, καθώς και όλους τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ανεξαρτήτως πολιτικής/κομματικής καταγωγής, με τις διαφωνίες και τους προτάσεις τους, “είναι όμως εδώ”. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “θα λάβουμε υπόψη τις προτάσεις, τις αγωνίες, τον σχεδιασμό σας, θα προχωρήσουμε μαζί αυτή τη μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα”.

 

Σκληροί χαρακτηρισμοί από τον Αυγενάκη

Με έκθεση ιδεών παραλλήλισε την ομιλία Τσίπρα στο Ηράκλειο ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, που προχώρησε σε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού. Στη δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός χάθηκε μέσα σε νοητικές ακροβασίες. Φλυαρούσε χωρίς να λέει τίποτα.

Έταξε σε όλους τα πάντα, χωρίς να δώσει τίποτα σε κανένα.

Μια έκθεση ιδεών για τις δυνατότητες της Κρήτης, ότι «η Κρήτη είναι ένας τόπος αρκετά μεγάλος και αρκετά οριοθετημένος», ότι αντιμάχεται τον «πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό της ζούγκλας», ότι «η Κρήτη είναι καλό παράδειγμα και εργαλείο συσσώρευσης πλούτου», ότι «η ανάπτυξη δε θα έρθει ως φυσικό φαινόμενο, ως μάννα εξ ουρανού». Όταν σταμάτησε την έκθεση ιδεών, πιάστηκε αδιάβαστος, άσχετος και ψεύτης!

Μας μίλησε για «κρατική συνοχή», μας ανακοίνωσε δεκάδες forum διαλόγου και μας είπε ότι το κρίσιμο στην ανάπτυξη είναι η ορθή κατανόηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κλείνοντας μάς είπε ότι «αυτό το συνέδριο αποτελεί υπόδειγμα για το αύριο της χώρας».

Καλή επιστροφή κ. Τσίπρα!».

 

ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ:

Συστρατευμένοι με τους φορείς για την ανάπτυξη

Σε όλα τα έργα της Κρήτης, στην τεράστια προσπάθεια της Περιφέρειας αλλά και στη μεγάλη υποστήριξη της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κινηματοθέατρο Αστόρια.

Πριν την κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την ολοκλήρωση των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο Σταύρος Αρναουτάκης έθεσε στον πρωθυπουργό το αναπτυξιακό πλαίσιο της Κρήτης, δίνοντας έμφαση στον βόρειο οδικό άξονα και τα μεγάλα έργα της Κρήτης.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης, παρουσία υπουργών, βουλευτών, αυτοδιοικητικών, φορέων και πολιτών τόνισε ότι η Κρήτη έχει τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, η Περιφέρεια έχει «συστρατευθεί» προς την κατεύθυνση αυτή με τους φορείς, τα εκπαιδευτικά-ερευνητικά ιδρύματα, παραγωγικές τάξεις, δίνοντας με έμφαση στο ότι η περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει και περιφερειακή διακυβέρνηση άλλου τύπου που απαιτεί αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων η συμμετοχή και διαβούλευση.

Ο περιφερειάρχης άσκησε κριτική παράλληλα στην κεντρική διοίκηση κάνοντας λόγο για πολιτική ατροφία, με την άρνησή της να εκχωρήσει περαιτέρω αρμοδιότητες και πόρους και δήλωσε ότι οι Περιφέρειες αποτελούν αντίβαρο στο υπερτροφικό και αναποτελεσματικό κράτος.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Περιφέρειας είπε ότι οι υποδομές είναι ζωτικής ανάγκης, όπως ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ο νότιος οδικός άξονας, οι κάθετοι οδικοί άξονες και βρίσκονται στο πρώτο πλάνο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Κρήτης. Για την Περιφέρεια τόνισε ότι «η κατασκευή του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ρήτρα διαθεσιμότητας, αποτελεί την κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα.

Πρόκειται για ένα έργο που ενώνει το νησί από το ένα άκρο στο άλλο, από την Κίσσαμο ώς τη Σητεία. Με το έργο αυτό η Κρήτη δεν θα επιλύσει μόνο ένα χρόνιο πρόβλημα, αλλά και θα ανατροφοδοτήσει την ανάπτυξή της. Απευθύνω θερμή παράκληση σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς να παρακολουθήσουν στενά τα ζητήματα με τις τιμές των απαλλοτριώσεων για τις εκτάσεις γύρω από το αεροδρόμιο. Κερδίζοντας το στοίχημα του αεροδρομίου, η Κρήτη καθίσταται αερομεταφορικός κόμβος, απογειώνοντας την ανάπτυξή της».

Ο περιφερειάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις και στα έργα της Περιφέρειας, στην υλοποίηση του ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, στην ανάπτυξη του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, στο περιβάλλον, στην ενέργεια, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, στην έρευνα-καινοτομία, «έξυπνη εξειδίκευση» και τα αποτελέσματα τους που πρέπει να περάσουν στην πραγματική οικονομία.

 

ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ:

Μονόδρομος οι συνεργασίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Στην ανάγκη συνεργασιών για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στάθηκε στον χαιρετισμό του πριν τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου αλλά και στην ανάγκη που έχουν οι Δήμοι για στήριξη και ανάπτυξη. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου εξειδίκευσε το πλαίσιο των διεκδικήσεών του σε μια σειρά από δράσεις που οφείλει να πραγματοποιήσει η πολιτεία, ωστόσο έδωσε το μεγαλύτερο βάρος στην ανάγκη για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι αναπτυξιακές προοπτικές του κράτους, αν δεν μπορέσει να εμπεδωθεί ένα πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών, εντός του οποίου οι Δήμοι θα έχουν ανεξαρτησία. «Δεν φοβόμαστε την ευθύνη» ανέφερε ο κ. Λαμπρινός χαρακτηριστικά, θυμίζοντας τη γνωστή φράση του Νίκου Καζαντζάκη.

Εξειδικεύοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεών του για το Δήμο Ηρακλείου, ο Βασίλης Λαμπρινός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη ίδρυσης του Δικαστικού Μεγάρου, στην παραχώρηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων που η δημοτική αρχή έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη και στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού. Ειδικότερα για το αρχαιολογικό ανάκτορο έγιναν αναφορές σε ένα πλάνο αξιοποίησης και αναβάθμισης του πολιτιστικού αποθέματος με επίκεντρο την Κνωσό μέσω δράσεων και υποδομών.

Εκτενείς αναφορές έκανε ο δήμαρχος Ηρακλείου και στα προβλήματα της διαφθοράς, που δημιουργούν πρόσθετες αγκυλώσεις στις λειτουργίες των Δήμων, επισημαίνοντας με νόημα πως αυτά δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του να εμπνεύσουν τη χώρα μέσω των πράξεών τους και παραδειγμάτων προς μίμηση, ενώ τόνισε με νόημα πως όση ανάγκη έχει η Κρήτη για σημαντικά έργα υποδομής, άλλη τόση ανάγκη έχουν οι Δήμοι της Κρήτης για διαρκή κι έμπρακτη στήριξη.

ΠΑΤΡΙΣ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Σητεία με αφορμή τις δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με το Νοσοκομείο της πόλης

ΚΡΗΤΗ

Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα με μετανάστες που εντοπίστηκαν σε δύσβατη περιοχή βόρεια της Ζάκρου Λασιθίου Σύμφωνα με πληροφορίες από την...

ΚΡΗΤΗ

Αναχωρούν σήμερα με το πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά και σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά στο Λαύριο, οι 43 μετανάστες, μεταξύ αυτών 5 γυναίκες και...

ΚΡΗΤΗ

Συνολικά 37 άτομα, 32 άνδρες, 6 γυναίκες και 3 παιδιά, αποβίβασε ιστιοφόρο στις Ανατολικές ακτές του δήμου Σητείας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σχοινιά...

ΚΡΗΤΗ

Εντοπίστηκαν σε βραχονησίδα

ΚΡΗΤΗ

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Σητείας με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης Σεφ και εθελοντές ετοίμασαν στη Σητεία της Κρήτης το μεγαλύτερο σερβίρισμα σούπας κακαβιάς στον κόσμο με...

ΚΡΗΤΗ

Έρευνες για τον εντοπισμό του