Connect with us

Life

Βρέθηκε το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη λεβεντιά των Κρητικών

Δημοσιεύτηκε

στις

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τα αίτια της αυξημένης λεβεντιάς που συναντάται στο νησί της Κρήτης


Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν επιστήμονες οι οποίοι έκαναν εξειδικευμένους γενετικούς ελέγχους σε εκατοντάδες Κρητικούς μέσα στο 2013, στους κατοίκους του όμορφου νησιού συναντάται ένα επιπλέον γονίδιο το οποίο δεν διαθέτουν οι υπόλοιποι Έλληνες.

Η συνταρακτική αυτή ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε έπειτα από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν τάσεις προς υπερβολική λεβεντιά.

Από τα πειράματα αυτά, αποδείχθηκε πως η δράση του γονιδίου αυτού το οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν προσωρινά «γονίδιο-σήφη», προκαλεί άνοδο των παλμών της καρδιάς των Κρητικών, όχι μεν σε ανησυχητικά επίπεδα αλλά αρκετά υψηλά δε ώστε να απαιτείται η κατανάλωση αλκοόλ δίχως την ύπαρξη άλλου, εμφανή λόγου.

Το συγκεκριμένο γονίδιο μάλιστα, φαίνεται να ευθύνεται και για την έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο των Κρητικών οδηγώντας τους στην καλλιέργεια του παραδοσιακού -όπως λανθασμένα πιστεύαμε μέχρι σήμερα- μουστακιού.

Παράλληλα, στα κρητικά ποντίκια χορηγήθηκε μια ειδική ουσία η οποία έχει τη δυνατότητα να μετριάζει τη δράση του γονιδίου «σήφη» με τα αποτελέσματα να είναι και σε αυτή την περίπτωση θεαματικά. Χαρακτηριστικά, στο 98% των περιπτώσεων τα υπόλοιπα ποντίκια περιθωριοποιούσαν το ποντίκι που είχε υποστεί την παραπάνω γενετική παρέμβαση και συγκεντρώνονταν μακριά του αγνοώντας το εμφατικά, πιθανώς διότι θεωρούσαν ότι δεν κατάγεται από την Κρήτη. Επιπλέον, τα εν λόγω ποντίκια εμφάνισαν μικρή αποστροφή προς το αλκοόλ αλλά και δυσανεξία στο σουβλάκι με γιαούρτι.

«Είχα συναδέλφους από την Κρήτη οι οποίοι διαρκώς μας έλεγαν πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στην πατρίδα τους. Στα διαλείμματα μάλιστα έπιναν στα κλεφτά τσικουδιά και μιλούσαν υψηλόφωνα σαν να τσακώνονταν, ιδιαίτερα για το ποια πόλη της Κρήτης είναι η πιο όμορφη. Δεν διαμαρτυρόμουν ποτέ γιατί φοβόμουν, ενώ δεν καταλάβαινα πάντα όσα έλεγαν. Όταν όμως αντιλαμβάνονταν τη δυσαρέσκεια μου, χαμογελούσαν μεταξύ τους και μου έλεγαν ‘τι ξέρεις εσύ για τους Κρητικούς;’. Τώρα λοιπόν ξέρω από που προκύπτει αυτή η ιδιαιτερότητα αφού η επιστήμη έδωσε την απάντηση» τονίζει στο «Κουλούρι» ο Κ., εργαζόμενος σε εταιρεία της Θεσσαλίας ο οποίος για προφανείς λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Τα νέα επιστημονικά πορίσματα τέλος δικαιώνουν τους Κρητικούς σε όλη την χώρα, οι οποίοι σε ανακοίνωση τους τονίζουν πως μπορούν πλέον και με τη βούλα της επιστήμης να αισθάνονται ως οι πιο λεβέντες άνδρες της Ελλάδας, αφήνοντας όπως λένε πολύ πίσω τους ανταγωνιστές τους Μανιάτες. «Αποδείχτηκε πως η Κρήτη είναι στην κυριολεξία λεβεντογέννα» κατέληγε η ανακοίνωση η οποία ήταν γραμμένη με αίμα και είχε -για άγνωστο λόγο- αρκετές τρύπες στο σχήμα σφαιρών.

2 Σχόλια

2 Comments

 1. SpirosBal

  13 Ιουλίου 2016 at 14:38

  Το ότι ή είδηση είναι απο το Κουλούρι δεν σας έχει βάλει σε σκέψεις?

  • cretanmagazine

   14 Ιουλίου 2016 at 12:01

   Η πηγή του άρθρου αναγράφετε στην προτελευταία παράγραφο, δεν έχουμε κανένα λόγο να να μην το κάνουμε.

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Life

Αρχίζουν την ανακύκλωση στις Φλαθιάκες

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανακοίνωση από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ και ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΛΑΘΙΑΚΟΝ του Δήμου Γόρτυνας


Θα θέλαμε να σάς ενημερώσουμε ότι τα μέλη τού Δ. Σ τού ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ και ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΦΛΑΘΙΑΚΟΝ αποφάσισε να κάνει ανακύκλωση ανακυκλωσιμον προϊόντων και συγκεκριμένα σε πλαστικά καπάκια από αναψυκτικά!

Ζητούμε συμμετοχή σάς να συγκεντρωνουμε όλη μαζί καπάκια στον χώρο τού Πολιτιστικού Συλλόγου!

Η κίνηση μάς είναι για καλό σκοπό πού θα ανακοινωθεί!

Ευχαριστούμε πολύ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Παγκόσμια ημέρα πρώτων βοηθειών

Δημοσιεύτηκε

στις

Κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών


Οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν την ημέρα αυτή, προκειμένου να τονίσουν τη σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση κάποιου που γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει κάποια ζωή.

Τα ατυχήματα και οι ξαφνικές αδιαθεσίες εμφανίζονται χωρίς καμιά προειδοποίηση, στο δρόμο, στο γραφείο ή στο σπίτι και ο καθένας μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Η καλή μας διάθεση και η αγάπη που έχουμε για κάποιον δεν είναι αρκετά για να τον σώσουν. Χρειάζεται γνώση και κατάλληλη εκπαίδευση για να είμαστε χρήσιμοι.
Είναι σημαντικό για μας και τους συνανθρώπους μας να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους, να παίρνουμε μέτρα για να τους αποφύγουμε, αλλά και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Στην εποχή μας η ανάγκη γνώσης Πρώτων Βοηθειών από όλους τους πολίτες είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και η αύξηση του ποσοστού των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
Στο χρονικό διάστημα μεταξύ της στιγμής του ατυχήματος και της παροχής οργανωμένης ιατρικής βοήθειας, είναι που οι πρώτες βοήθειες αποδεικνύουν την αξία τους. Τα συνεργεία διάσωσης ή η ιατρική βοήθεια λογικά φτάνουν πολύ αργότερα. Επομένως η πορεία ενός θύματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο αυτός που βρίσκεται δίπλα του γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ή τι να μην κάνει.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών από το 1962 προς όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Μάθε πρώτες βοήθειες. Μην το αμελείς..

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Η τζιτζιφιά, στου Ντούιντο το Μετόχι

Δημοσιεύτηκε

στις

Η τζιτζιφιά είναι δέντρο που ο καρπός της όχι απλώς τρώγεται, αλλά είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό


Θα ήθελα να σας κάνω γνωστόν ότι την συγκεκριμένη τζιτζιφιά την έχω φυτέψει πριν τριάντα περίπου χρόνια, στον ιδικό γι’ αυτή τη περίπτωση χώρο που διατηρώ, που έχω φυτεμένα τα περισσότερα από τα είδη των δένδρων και ιδικά των υπό εξαφάνιση Κρητικών δένδρων, όπως είναι, οι ποικιλίες σταφυλιών: σιρίκι, φτακίλι, φράουλα, ραζακί, ταχτά, μα ως και το ποταμίσιο σταφύλι ακόμη!!

Ήταν κάποια παραφυάδα παλαιότερης τζιτζιφιάς σε σημείο που βρίσκεται κοντά στο βουνό Κάρταλος, ενώ είχα μάθει πως βρισκόταν εκεί από τον καιρό της τουρκοκρατίας, που ένας αγάς την είχε φυτεμένη.

Μιας και οι καρποί της αυτή την στιγμή είναι στο στάδιο της ωρίμανσης, έψαξα να βρω σχετικά στοιχεία όσον αφορά το δένδρο αυτό και σας τα παραθέτω αυτούσια.

Η τζιτζιφιά είναι δέντρο που ο καρπός της όχι απλώς τρώγεται, αλλά είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα, οι Ασιάτες καλλιεργούν και χρησιμοποιούν τους καρπούς αυτού του δέντρου ως μέσο για να καταπραϋνουν προβλήματα σπλήνας και στομάχου (και όχι μόνο). Είναι άγνωστο πως το Ziziphus jujuba ή «μοσχοιτιά» ή «ελιά της Βοημίας» (όπως αποκαλείται εναλλακτικά στην Ελλάδα), κοινώς η τζιτζιφιά, ήρθε από τα αργιλώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη της Κίνας και εγκλιματίστηκε στις (παρα)μεσόγειες χώρες.

Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο (ανήκει στην οικογένεια των ραμνωδών), με ευωδιαστά άνθη και βαθυκόκκινους, σε χρώμα, καρπούς που είναι κανονικά εδώδιμοι και ωριμάζουν το φθινόπωρο.

Το τζίτζιφο τρώγεται σαν σνακ -περισσότερο ξερός παρά φρέσκος- και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για μαρμελάδες, γλυκά, μέχρι και καραμέλες για το βήχα. Τρώγοντας το είναι σαν να γεύεστε κάτι ανάμεσα σε μήλο και χουρμά. Βασικό του γνώρισμα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, σαπωνίνες, βιταμίνες Α και Β2 και 18 από τα 24 αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Χάρη στα φυτοθρεπτικά του συστατικά, προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, βοηθά το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός. Ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση του άγχους και ενισχύει τη διάθεση, ενώ μειώνει τη νυχτερινή εφίδρωση και την κατακράτηση υγρών.

Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει επηρεάζουν αρνητικά τα σάκχαρα του αίματος.

Έρευνα – φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη