Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Ζητούν μέτρα οι αγρότες για τις ζημιές από το δάκο

Μέτρα για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Ηρακλείου που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της δακοπροσβολής ζητούν αγρότες και φορείς


Συγεκριμένα, τη λήψη μέτρων για την προστασία των πληγέντων ελαιοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου, εξαιτίας της αυξημένης προσβολής των ελαιόδεντρων από τον δάκο κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης.

Λαμβάνοντας υπόψη την σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιοκάρπου και ελαιολάδου στον νομό Ηρακλείου και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, προβλήματα που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στην καθυστέρηση που υπήρξε στους ψεκασμούς των ελαιόδεντρων, ο Δήμαρχος Γόρτυνας ζητά την αναστολή της παρακράτησης της εισφοράς δακοκτονίας κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.
«Με δεδομένο ότι δημιουργείται σημαντικό οικονομικό πρόβλημα για μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών και λαμβάνοντας υπόψη την κατακόρυφη πτώση της τιμής του ελαιολάδου, θεωρούμε δίκαιο το αίτημα της απαλλαγής των πληγέντων ελαιοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου από την εισφορά δακοκτονίας, για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2019 – 2020» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
Επίσης, ο δήμαρχος Γόρτυνας ζητά από το υπουργείο να εξεταστεί το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων, με βάση στοιχεία από παλαιότερες ελαιοκομικές περιόδους, καθώς δημιουργείται βιοποριστικό πρόβλημα για αρκετούς από τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, διπλή παράσταση διαμαρτυρίας για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής του Μονοφατσίου από το δάκο θα πραγματοποιήσουν αύριο στο δημοτικό συμβούλιο Αρχανών Αστερουσίων και την Παρασκευή στο περιφερειακό συμβούλιο αγρότες της περιοχής. Η απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων μετά από την σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή με ελαιοπαραγωγούς και με ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Οι αγρότες ζητούν οριζόντια κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την καταστροφή της παραγωγής, για την οποία, όπως αναφέρουν, καμία ευθύνη δεν έχουν οι παραγωγοί.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι η ελαιοπαραγωγή στην περιοχή έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και εμφανίζει μεγάλη οξύτητα, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου, «οι μεγαλέμποροι να εκβιάζουν τους παραγωγούς με απαράδεκτες τιμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή αγγίζει το 100%της παραγωγής. Ήδη, το Υπουργείο και η Περιφέρεια προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στον παραγωγό, ότι τάχα δε νπραγματοποιήθηκαν επαρκή ψεκάσματα, την ώρα που το πρόγραμμα δακοκτονίας είτε υλοποιήθηκε με τεράστιες καθυστερήσεις, είτε ψεκασμοί δεν έγιναν, είτε δεν έγιναν παντού, είτε δεν έγιναν ολοκληρωμένα, είτε με φάρμακα ακατάλληλα ή και ληγμένα, ενώ εισπράττεται το χαράτσι του 2%».

Ο Ρίζος Μαρούδας τόνισε πως η δακοκτονία δε μπορεί να αποτελεί ευθύνη του παραγωγού, αφού η επιστημονικά ενδεδειγμένη μέθοδος είναι ο καθολικός ψεκασμός των ελαιόδεντρων,και άρα μόνο οργανωμένα και κεντρικά μπορεί και πρέπει να γίνεται, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και έλεγχο από τις αρμόδιες κρατικές διευθύνσεις, ενώ υπάρχει ανάγκη οι παραγωγοί να απαιτήσουν οργανωμένα το χαμένο εισόδημά τους μέσω των Αγροτικών Συλλόγων.

Σε συνέχεια της σύσκεψης, καταλήγει η ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου αποφάσισε και κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας:

· Τετάρτη 13/11 στις 5.30 μ.μ. στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αρχανών – Αστερουσίων
· Παρασκευή 15/11 στη 1.30 μ.μ. στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με αίτημα να απαιτηθεί να πάρουν τα συμβούλια θέση για οριζόντια κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την καταστροφή της παραγωγής στην περιοχή από το κράτος, για την οποία καμία ευθύνη δεν έχουν οι παραγωγοί.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Tα παλιά χρόνια, οι αγροτιά στην Κρήτη είχε κοινές συνήθεις, σχεδόν σε όλα! Στον τρόπο που όργωναν, που θέριζαν, που αλώνιζαν, στις γιορτές, στους...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τη συνταγή που θα σας παραθέσω στη συνέχεια, είναι μια εξαιρετική συνταγή που την έμαθα από τον φίλο μου τον Ολύμπιο Καζάκη, από το...

Life

Από των αρχαιοτάτων χρόνων και μάλιστα από την μινωϊκή εποχή κι’ όλας, η ελιά ήταν και είναι, μόνιμος κάτοικος της Κρητικής Γης, ενώ η...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι ελιές μας θα τρώγονται σε 3 μήνες! Μια συνταγή θα πούμε σήμερα, θα μας χρειαστεί στην περίπτωση που έχουμε μαζέψει μεγάλες και χονδρές...