Connect with us

ΚΡΗΤΗ

5 εκ. ευρώ κληρονομεί η Μητρόπολη στο Ρέθυμνο

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Υπογράφτηκε την π. Πέμπτη, η αποδοχή της κληρονομιάς του Γιώργου Τσικόγια, από την πλευρά της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, καθώς ξεκαθάρισε το θέμα που είχε προκύψει με το ΣΔΟΕ Κρήτης από τον π. Νοέμβριο, ενώ αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών σύντομα να αποδεσμευτεί το ποσόν και να περάσει στα Ταμεία της Μητρόπολης.


 

Περίπου στα 5 εκ. ευρώ, υπολογίζεται ότι κληρονομεί η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, από την περίφημη κληρονομιά Τσικόγια καθώς, μετά από σχεδόν 7 μήνες, ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος του ΣΔΟΕ Κρήτης στα περιουσιακά στοιχεία του κληροδότη.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου και την απευθείας παρακράτηση των φόρων από τις Οικονομικές Υπηρεσίες που υπολογίζονται περίπου στο 1/5 του συνολικού ποσού, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, κλήθηκε να υπογράψει την αποδοχή της κληρονομιάς το πρωί της π. Πέμπτης.

«Κλήθηκα να υπογράψω την αποδοχή αυτής της μεγάλης δωρεάς, που έκανε ο συμπολίτης μας, ο μακαριστός Γεώργιος Τσικόγιας και που όλο αυτό τον καιρό ήταν δεσμευμένη. Θα παραλάβω λοιπόν αυτή την κληρονομιά, που μας δίνει πλέον την δυνατότητα , να κάνουμε ότι μπορούμε για τον τόπο μας και τον λαό μας», είπε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Στη φάση αυτή, η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, προσπαθεί να αποδεσμεύσει το ποσόν που αναμένεται να είναι κοντά στα 5 εκ. ευρώ, από το σύνολο των 5,9 εκ. του αρχικού ποσού των μετρητών της κληρονομιάς, καθώς στην ίδια δωρεά συμπεριλαμβάνονται 4 ακίνητα ακόμα κι ένα οικόπεδο.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά φορολογικά θέματα, καθώς λόγω της παρέλευσης των εξαμήνων υπάρχουν προσαυξήσεις, που η κληρονόμος Μητρόπολη καλείται να τακτοποιήσει. Επίσης, καλείται να καταβάλλει το φόρο κληρονομιάς, η οποία προηγείται της απόφασης του Οικονομικού Εισαγγελέα που αφορά στην αποδέσμευση του ποσού.

«Όλα θα ξεκαθαριστούν σύντομα» τόνισε ο Μητροπολίτης, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει κι επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Μητροπόλεως που θα πληροφορεί του Ρεθεμνιώτες για το ακριβές ποσόν του κληροδοτήματος, αλλά και για το σχεδιασμό διάθεσης του από τη Μητρόπολη.

 

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗ

Υπενθυμίζεται ότι με δύο χειρόγραφες διαθήκες του, ο Γεώργιος Τσικόγιας από το 2011 και το 2012 είχε αποφασίσει να αφήσει σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ενώ συγχρόνως, είχε εκφράσει την επιθυμία για τη δημιουργία ενός παιδικού χωριού SOS στον Τίμιο Σταυρό.

Καθώς όμως αυτό δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί, η επιθυμία του ταυτίστηκε με αυτήν της Ι.Μ.Ρ.Α. για τη δημιουργία κοινωνικής δομής στον Τίμιο Σταυρό για να στεγάσει τις ανάγκες άπορων, άστεγων και ατόμων με αναπηρία.

Μάλιστα ο ίδιος ο κληροδότης, συνέδραμε ουσιαστικά στις προσπάθειες και χρηματοδότησε τόσο τη μελέτη όσο και την άδεια του κτηρίου.

Από την πλευρά του, το μόνο που είχε ζητήσει ήταν να φροντίσει η Μητρόπολη για τη διαβίωσή του, καθώς ήταν σε μεγάλη ηλικία και ανήμπορος να ανταποκριθεί στις καθημερινές του ανάγκες, πράγμα που είχε υπογραφεί και σε συμφωνητικό τόσο επί Επισκόπου Ανθίμου όσο και επί Επισκόπου Ευγενίου. Επίσης, η μοναδική του επιθυμία, εφόσον βρισκόταν εν ζωή, ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος στο εν λόγω κτήριο, για να διαμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του, κάτι όπως που δυστυχώς δεν πρόλαβε να γίνει.

rethemnosnews.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *