Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

9 Μαίου 2006: Οι άταφοι και διάσπαρτοι στην Βόρεια Ήπειρο νεκροί του ’40…

Μετά την υποβολή αιτήματος του ΥΠΕΞ και εντολή του κ. ΥΕΘΑ, συντάχθηκε τον Φεβρουάριο 2006 σχέδιο πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος και της Αλβανίας, αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της κατασκευής των υπόψη στρατιωτικών νεκροταφείων στην Αλβανία για τους Έλληνες στρατιωτικούς που έπεσαν μαχόμενοι εκεί κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου. Το σχέδιο προωθήθηκε ιεραρχικά για την περαιτέρω επεξεργασία του.


Στις σχετικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κειμένου κοινής αποδοχής που πραγματοποιήθηκαν στα Τίρανα στις 12–13 Απριλίου 2006 από επιτροπές εμπειρογνωμόνων των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών των δύο πλευρών, η Ελληνική αντιπροσωπεία έκανε δεκτές όλες τις προταθείσες από Αλβανικής πλευράς τροποποιήσεις, επιμένοντας μόνο στον αριθμό των κοιμητηρίων (τρία), αφού πρόκειται για περισσότερους από 12.000 πεσόντες!!

Ωστόσο, η αλβανική πλευρά αντιπρότεινε την κατασκευή δύο κοιμητηρίων (ενός παλαιού και ενός νέου) αντί τριών και την διάθεση των χώρων κατασκευής τους όχι από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, όπως επιμόνως μέχρι τούδε απαιτούσε και η ίδια, αλλά από το αλβανικό κράτος σε περιοχές που εκείνο θα απαλλοτρίωνε.

Οι προτάσεις αυτές άλλαζαν τελείως το περιεχόμενο της συμφωνίας και έφεραν τις δύο πλευρές στην αρχή των διαπραγματεύσεων. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της προγραμματισμένης τότε επισκέψεως του κ. ΥΕΘΑ στα Τίρανα (8–10 Μαΐου 2006).

Μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί τα οστά εξακοσίων ενενήντα (690) πεσόντων. Από τις έρευνες που συνεχίζονται στις περιοχές Αργυροκάστρου – Κλεισούρας έχουν εντοπισθεί σε διάφορες περιοχές περίπου εξακόσιοι (600) τάφοι, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα περιέχουν οστά Ελλήνων. Ο μεγαλύτερος αριθμός (500-550) βρίσκεται σε περιοχή των «Στενών της Κλεισούρας». Στην περιοχή αυτή τα οστά των Ελλήνων στρατιωτικών τοποθετήθηκαν από τμήμα του Ειδικού Ιταλικού Τάγματος Μηχανικού, το οποίο συγκροτήθηκε μετά τον πόλεμο και είχε ως αποστολή την ανεύρεση των Ιταλών νεκρών και τη μεταφορά τους στην Ιταλία. Στην διάρκεια αυτής της προσπάθειας, όταν οι Ιταλοί έβρισκαν οστά Ελλήνων, τα επανατοποθετούσαν σε συγκεκριμένη ζώνη, αφού προηγουμένως αναρτούσαν επί των ξυλοκιβωτίων των οστών μεταλλική πινακίδα με την ένδειξη «ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ».

Στην πόλης της Πρεμετής, βρίσκεται έκταση στην οποία έχουν ενταφιαστεί από τους Ιταλούς περί τους χίλιους τετρακόσιους (1400) Έλληνες πεσόντες.

Στην περιοχή της Κορυτσάς έχουν εντοπισθεί οι θέσεις τριακοσίων (300) περίπου τάφων σε διάφορα σημεία, στα οποία υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οστά Ελλήνων πολεμιστών.

Επισημαίνεται ότι το έργο του εντοπισμού των νεκρών είναι σήμερα ιδιαιτέρως δύσκολο, διότι οι ηλικιωμένοι επιζώντες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τους καθημερινά λιγοστεύουν.
___________

Όταν τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν, άρχισαν ν’ αποκαλύπτονται οι νεκροί μαχητές

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά