Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Αυτή είναι η λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη.

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν 6 δισ. από τις μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2015 – Για την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια της Αθήνας, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, κάνουν λόγο οι FT, προσθέτουν ωστόσο ότι δεν δίνονται πειστικές απαντήσεις σε θέματα στα οποία επιμένουν οι δανειστές.


 

Στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος υπολογίζονται τα έσοδα που υπολογίζει πως θα φτάσει η ελληνική κυβέρνηση, βάσει της λίστας μέτρων που κατατέθηκε σήμερα στους Θεσμούς. Αυτό αποκαλύπτουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, που δημοσιεύουν επίσης ολόκληρη την ελληνική πρόταση.

 Στο αναλυτικό ρεπορτάζ όπου εξηγούνται τα μέτρα της Λίστας Βαρουφάκη (η επιστολή έχει έκταση 26 σελίδες) αναφέρεται πως πρόκειται για την πιο κατανοητή έως τώρα προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις για το «ξεκλείδωμα» της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε διαφόρων μορφών σχέδια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της απάτης, από τα οποία θα προκύψει και ο κύριος κορμός των εσόδων. Εκεί περιλαμβάνονται και 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από το νέο σύστημα λαχείων στις αποδείξεις.

«Ο κυριότερος σκοπός αυτού του εγγράφου είναι να “ξεκλειδώσει” την άμεση χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της», αναφέρεται στην σύντομη εισαγωγή του εγγράφου. «Η Ελληνική Δημοκρατία, θεωρεί ότι είναι περήφανο και αναπόσταστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αμετάκλητο μέλος της Ευρωζώνης».

Παρά το ότι η υποβολή της νέας λίστας μέτρων σηματοδοτεί την προσπάθεια της Αθήνας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Θεσμών, εν τούτοις η λίστα της Τετάρτης μοιάζει πολύ με εκείνη που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times και συμπληρώνει πως και τα νέα μέτρα «αποτυγχάνουν ως προς το να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα στα οποία έχουν εστιάσει οι ελεγκτές, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».

Στην πρόταση περιλαμβάνονται οι παροχές, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους.

Περιλαμβάνεται επίσης η «ρήτρα μηδενικού ελλείματος» στις συντάξεις, αλλά και πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον γενικό τίτλο «μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά», όπου περιλαμβάνεται η σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που όπως παρατηρούν οι FT, «πρόκειται για δύο μέτρα ποα ανατρέπουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού προγράμματος».

Το έγγραφο περιλαμβάνει και αρκετές παραχωρήσεις προς τους εταίρους, ιδίως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου αναφέρεται «όλες οι υπάρχουσες συμφωνίες θα παραμείνουν σε ισχύ και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν». Οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση και προβλέπεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

«Πολύ σπάνια ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει αποτύχει τόσο θεαματικά! Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο στόχος των 2,2 δισ. ευρώ του προηγούμενου προγράμματος ήταν μη ρεαλιστικός, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψγφίων αδύναμος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ελληνικό κείμενο.

«Παρά τις απαιτήσεις από την Αθήνα ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να μειώσουν στόχο για πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού της, το έγγραφο υποστηρίχει ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να φέρουν πλεόνασμα 3,9%, που είναι μεγαλύτερο από το 3% που έχει τώρα στόχο το τρέχον πρόγραμμα».

Αναλυτικά τα κοστολογημένα μέτρα και τα ποσά που αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση

– Από τον έλεγχο στα εμβάσματα του εξωτερικού προβλέπονται έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ

– Από την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου στο πετρέλαιο, τον καπνό και το αλκοόλ από 250 έως 400 εκατ. ευρώ

– Από επιβολή ΦΠΑ στα τυχερά παιχνίδια, έσοδα 270-600 εκατ. ευρώ

– Από την καταπολέμηση της απάτης στο ΦΠΑ, έσοδα 350-420 εκατ. ευρώ

– Από τη βελτίωση του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έσοδα 225-235 εκατ. ευρώ

– Από την επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, έσοδα 50-70 εκατ. ευρώ

– Από το φόρο πολυτελείας, έσοδα 20 εκατ. ευρώ

– Από την αύξηση εισιτηρίων (πολιτιστική κληρονομιά), έσοδα 5-10 εκατ. ευρώ

– Από το e-gaming, έσοδα 125-175 εκατ. ευρώ

 

πηγη:www.protothema.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *