Μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όπως λένε οι γνωρίζοντες, με μια απλή κίνηση
Η άγνοια φαίνεται ότι οδήγησε στο θάνατο θείο και ανιψιό χθες το βράδυ στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου, όπου μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν τη ζωή τους σε δεξαμενή με υπολείμματα μούστου.
Η ρίψη νερού στην δεξαμενή πριν από τον καθαρισμό της, θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει το χαμό των δύο ανθρώπων, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου, Τάσος Βρέντζος, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο 50χρονος δεν είχε καμία σχέση με την παραγωγή τσικουδιάς και πως όλα συνέβησαν σε αποθήκη.
Η περιγραφή του σε σχέση με τις συνθήκες της τραγωδίας είναι αποκαλυπτική. Όπως είπε, ο 50χρονος έμπορος ήταν μαζί με τους δίδυμους 16χρονους ανιψιούς του στην αποθήκη, όπου βρισκόταν η μοιραία πλαστική δεξαμενή κρασιού. Είχε προηγηθεί η μετάγγιση του μούστου και στον πάτο της δεξαμενής ήταν τα υπολείμματα, η «λάσπη», την οποία επρόκειτο να καθαρίσουν για να πλύνουν την δεξαμενή και να επαναχρησιμοποιηθεί.
Ο 16χρονος ήταν αυτός που μπήκε στην δεξαμενή για να την καθαρίσει και χρειάστηκαν μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να χάσει τις αισθήσεις του. Όπως εξήγησε ο κ. Βρέντζος, στη «λάσπη» η ζύμωση συνεχιζόταν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες αναθυμιάσεις και καθώς η δεξαμενή ήταν κλειστή, υπήρχε διοξείδιο του άνθρακα. «Τρία με τέσσερα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να χάσει κανείς τις αισθήσεις του, να πέσει σε κωματώδη κατάσταση και να πάθει ασφυξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όταν έχασε τις αισθήσεις του ο 16χρονος μπήκε στην δεξαμενή ο θείος του για να τον βοηθήσει, αλλά έπαθε το ίδιο. Ο δίδυμος αδερφός του άτυχου 16χρονου, σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, μπροστά στα μάτια του οποίου εκτυλίχθηκε το συμβάν, έσπευσε και ειδοποίησε τον πατέρα του. Έτρεξε και αυτός και με ξυλοκοπτικό, σύμφωνα με την περιγραφή του κ. Βρέντζου, έκοψε την δεξαμενή. Αν και όλα έγιναν πολύ γρήγορα, πρόσθεσε, όταν έβγαλαν τον θείο και τον ανιψιό ήταν αργά, είχαν ήδη πεθάνει.
Ο ίδιος απέδωσε σε άγνοια το τραγικό περιστατικό. Όσοι ξέρουν, γνωρίζουν ότι πριν από το καθάρισμα, για να σταματήσει η ζύμωση και να μην υπάρχουν αναθυμιάσεις, χρειάζεται να πέσει νερό στη δεξαμενή. Αυτό, όπως είπε, θα ήταν αρκετό για να σωθούν οι δύο ζωές.
Ο κ. Βρέντζος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το να ανατίθενται τέτοιες δουλειές σε ανηλίκους, ενώ συνέστησε σε ανάλογες περιπτώσεις και αφού προηγηθεί η ρίψη νερού, η άντληση της λάσπης να γίνεται με μοτέρ και μετά να ακολουθεί το πλύσιμο.