Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Αντιδράσεις για τη λαϊκή της Τετάρτης στο Μασταμπά

Δημοσιεύτηκε

στις

η σφοδρή διαμαρτυρία των κατοίκων και επιχειρηματιών της Παρασκευοπούλου προκαλεί η παραμονή της λαϊκής αγοράς στην περιοχή


Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στην περιοχή του Μασταμπά η παραμονή της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης επί της οδού Παρασκευοπούλου, η οποία ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας που έχει ψηφίσει ο Δήμος Ηρακλείου θα έπρεπε να έχει μετακινηθεί εδώ και δεκαέξι μήνες, στην πράξη το όλο θέμα έχει «παγώσει». Η διαχείριση αυτή έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση αυτή και ζητούν εδώ και τώρα από τη Λότζια να αναλάβει τις ευθύνες της.

Όπως τονίζουν, στις προσπάθειες τους να έρθουν σε επαφή με τους αρμόδιους του Δήμου ένας τους παραπέμπει στον άλλο, οι ευθύνες γίνονται “μπαλάκι” και τελικά το πρόβλημα παραμένει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της περιοχής που έχει επιβαρυνθεί πολύ από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, ανέχθηκαν τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς για ένα δεκαοκτάμηνο, και ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τη συμπλήρωσή του η λαϊκή αγορά θα έπρεπε να έχει μετακινηθεί, στην πράξη δεν έχει γίνει κανένα βήμα στην κατεύθυνση αυτή.

Όπως αναφέρουν, η οδός Παρασκευοπούλου είναι μια από τις πιο νευραλγικές οδικές αρτηρίες της πόλης, και αυτός από μόνος του είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ουσιαστικά δεν θα έπρεπε να γίνεται λαϊκή αγορά, διότι με αυτό τον τρόπο αποδιοργανώνεται πλήρως η κυκλοφοριακή οργάνωση της περιοχής. Αντ’ αυτού η λαϊκή αγορά όχι μόνο εγκαθίσταται, αλλά παρατείνεται και η λειτουργία της, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται και η οργή των πολιτών επί του θέματος. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της οδού Παρασκευοπούλου ζητούν τη μεταφορά της λαϊκής, αφού όπως τονίζουν, προκαλεί σημαντικά προβλήματα.

Για παράδειγμα καθίσταται αδύνατη την προσέγγιση των αυτοκινήτων για τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, η πρόσβαση ασθενοφόρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και βέβαια υπάρχει η ηχορύπανση που ξεκινά από τις πρώτες πρωινές ώρες. Τονίζουν, επίσης, ότι σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται ακόμα και οι αυλές των σπιτιών και ιδιωτικοί χώροι, για να τοποθετηθούν τέντες, ενώ τα ιδιωτικά πάρκινγκ των κατοίκων αποκλείονται και τα οχήματα εγκλωβίζονται, λόγω της κατάληψης του δρόμου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, βρίσκονται σε μια κατάσταση παρατεταμένης ομηρείας αφού με τη λειτουργία της λαϊκής εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στα σπίτια τους, οι οποίοι απεγνωσμένα αναζητούν χώρο για τη στάθμευση των οχημάτων τους και συγκεντρώνουν ακαθαρσίες από τις αυλές τους που δημιουργούνται στη διάρκεια της νύχτας…

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι εκτός των άλλων, με τη διαχείριση που έχει επιλέξει ο Δήμος, εμφανίζεται ανακόλουθος και είναι απόλυτα εκτεθειμένος στην πολιτική κριτική, αφού δεν εφαρμόζει τον κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών που οφείλει να υλοποιεί, καθώς αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι κάτοικοι της Παρασκευοπούλου αναρωτιούνται με ποια λογική θα ζητήσει ο Δήμος Ηρακλείου από τους πολίτες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του, όταν ο ίδιος δεν τις υλοποιεί.

Μ. Παττακός: Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη για τις εμπλοκές στις μετακινήσεις των λαϊκών αγορών και όχι ο Δήμος Ηρακλείου

Την ίδια στιγμή, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα λαϊκών αγορών του Δήμου Ηρακλείου κ. Μαρίνος Παττακός με δηλώσεις του στην «Π» λέει ότι «το αίτημα των κατοίκων της Παρασκευοπούλου είναι απολύτως δίκαιο και κατανοητό. Έχουμε έτοιμους τους φακέλους για τη μεταφορά των λαϊκών αγορών των Καμινίων, της Νέας Αλικανρασσού και της Παρασκευοπούλου, οι οποίες δεν προχωρούν, όχι με ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου αλλά της Περιφέρειας Κρήτης».

Ειδικότερα, όπως εξηγεί, «με βάση τις νέες νομοθετικές αλλαγές, αναβαθμίζεται αποφασιστικά ο ρόλος της Περιφέρειας Κρήτης στο κρίσιμο ζήτημα των μετακινήσεων των λαϊκών αγορών. Για την ακρίβεια προβλέπεται η δημιουργία μιας επιτροπής με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία θα έχει αποφασιστικό λόγο στις μεταφορές των λαϊκών αγορών. Ωστόσο, η επιτροπή αυτή δεν έχει συγκροτηθεί, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο μηδέν…

ΠΑΤΡΙΣ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook