Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν τα Σόδομα

Ανασκαφές δέκα χρόνων στην περιοχή Tall el-Hammam της Ιορδανίας έφεραν στην επιφάνεια μια πόλη που σύμφωνα με την ομάδα αρχαιολόγων ενδέχεται να είναι η βιβλική πόλη της αμαρτίας, τα Σόδομα


Είναι η πόλη της αμαρτίας, εκείνη που σύμφωνα πάντα με την Παλαιά Διαθήκη, καταστράφηκε από τον Θεό με φωτιά και θειάφι. Τα Σόδομα, αλλά και τα γειτονικά Γόμορρα, ισοπεδώθηκαν κατά τας Γραφάς, γιατί οι κάτοικοί τους ήταν γεμάτοι από αμαρτία και διαφθορά.

Οι αρχαιολόγοι που ανέσκαψαν στην περιοχή Tall el Hammam, τονίζουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη πόλη της Εποχής του Χαλκού και πως πληροί “όλα τα κριτήρια για να είναι τα Σόδομα”.

Η ομάδα των αρχαιολόγων πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή από το 2005, και έχει ανακαλύψει ίχνη παλατιού, πύργους, καθώς και αμυντικές ζώνες.

Εντοπίστηκαν προμαχώνες και χοντρά πλίνθινα τείχη πάχους 5,2 μέτρων και 10 μέτρα ύψος, με πύλες, παρατηρητήρια και τουλάχιστον ένα οδόστρωμα.

Κατά τη διάρκεια της Μέσης Εποχής του Χαλκού, ο τοίχος αυτός αντικαταστάθηκε από ένα τεράστιο προμαχώνα 7 μέτρων με μια επίπεδη κορυφή που απλωνόταν γύρω από την πόλη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πόλη που ανακάλυψαν είναι τα Σόδομα καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ευδοκίμησε στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη και ήταν ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.

Τα Σόδομα είχαν χαρακτηριστεί ως εμπορικό πέρασμα και, λόγω του μεγέθους της, η πόλη αναφερόταν ως βαριά οχυρωμένη με πύργους και ψηλά χοντρά τείχη.

Περαιτέρω στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς είναι ότι το Tall el-Hamaam εγκαταλείφθηκε ξαφνικά σε κάποιο χρονικό σημείο, πριν το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Για την ακρίβεια, η πόλη χρονολογείται μεταξύ του 3500 – 1540 π.Χ.

sodoma3

“Το Tall el-Hamaam ταιριάζει με την περιγραφή του χώρου όπου βρίσκονταν τα Σόδομα, σύμφωνα με τη Βίβλο, ως η μεγαλύτερη πόλη της εύφορης ανατολικής περιοχής Kikkar. Έτσι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, αν ήθελε κάποιος να βρει τα Σόδομα, θα έπρεπε να αναζητήσει τη μεγαλύτερη πόλη που υπήρχε στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, την εποχή του Αβραάμ.

Όταν ερευνήσαμε την περιοχή, το Tall el-Hamaam ήταν μια προφανής επιλογή, δεδομένου ότι ήταν πέντε έως 10 φορές μεγαλύτερο από τις άλλες πόλεις της Εποχής του Χαλκού σε όλη την περιοχή, ακόμη και από εκείνες που βρίσκονταν πέρα από τον Ιορδάνη ποταμό”, ανέφερε ο Steven Collins, επικεφαλής της ανασκαφής, στο “Popular Archaeology”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Collins, γνωρίζουμε πολύ λίγα για την εποχή του Χαλκού στα νότια της κοιλάδας του Ιορδάνη. Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χάρτες της περιοχής ήταν κενοί.

sodoma2

“Ήταν μια ακατοίκητη έρημος για πάνω από 700 χρόνια, αλλά στη συνέχεια, μετά από αυτούς τους επτά αιώνες, άρχισε να ακμάζει και πάλι – όπως υποδεικνύεται από την τεράστια σιδερένια πύλη που οδηγεί στην πόλη”, σημειώνει.

Ο δρ. Collins επισημαίνει ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε στο τέλος της Εποχής του Χαλκού, ίσως έπειτα από έναν σεισμό, αλλά άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι “η ερήμωση προήλθε από πτώση αστεροειδούς, που ερμηνεύθηκε ως θεϊκή οργή”.

Η περιοχή παρέμεινε έρημη για περίπου 700 χρόνια και μετά ανακατοικήθηκε, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα και τα λείψανα ενός οικισμού της Εποχής του Σιδήρου.

Η πλειονότητα των αναφορών σχετικά με τα Σόδομα και τα Γόμορρα περιέχονται στο βιβλίο της “Γενέσεως” και οι δύο πόλεις θεωρούνται βασίλεια που ήταν εγκατεστημένα στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού, βόρεια της Νεκράς Θάλασσας. Περιγράφονται επίσης ως πλούσιες και καταπράσινες πόλεις, με καλή άρδευση. Οι αναφορές υπάρχουν και στην Καινή και στην Παλαιά Διαθήκη.

Η καταστροφή όπως περιγράφεται στη Βίβλο (Γένεσις Κεφ. 19, απόδοση στα νέα ελληνικά)

Μετά τη φιλοξενία του Αβραάμ, όταν ο Κύριος έφευγε από το σπίτι του είπε στον Αβραάμ: “Η κακή φήμη των Σοδόμων και των Γομόρρων διαδόθηκε πολύ και η αμαρτία τους είναι πολύ βαριά. Θα κατεβώ, λοιπόν, να εξακριβώσω αν αληθεύουν όλες αυτές οι διαδόσεις που έφτασαν ως εμένα”. Οι δυο άγγελοι έφυγαν από το σπίτι του Αβραάμ και κατευθύνθηκαν προς τα Σόδομα. Αλλά ο Κύριος παρέμεινε ακόμη μαζί με τον Αβραάμ.

Πλησίασε τότε ο Αβραάμ και του είπε: “θα καταστρέψεις τους δικαίους μαζί με τους αμαρτωλούς; Ίσως υπάρχουν κάποιοι δίκαιοι στην πόλη. θα τους καταστρέψεις κι αυτούς; Δε θα συγχωρήσεις την περιοχή για χάρη των λίγων δικαίων που βρίσκονται σ’ αυτήν; Δε γίνεται να θανατώσεις δικαίους κι αμαρτωλούς μαζί, σαν να ήταν όλοι το ίδιο. Δεν είναι δυνατό! Ο κριτής όλης της γης δεν πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη;”.

Ο Κύριος του απάντησε: “Αν βρω στην πόλη των Σοδόμων έστω και δέκα δικαίους, δε θα καταστρέψω την πόλη και την περιοχή για χάρη των δέκα”.

Οι δυο άγγελοι έφτασαν στα Σόδομα το βράδυ. Ο Λωτ τους φιλοξένησε, τους περιποιήθηκε και τους ετοίμασε το δείπνο. Πριν όμως κοιμηθούν, οι άντρες των Σοδόμων περικύκλωσαν από παντού το σπίτι. Ήταν εκεί όλος ο αντρικός πληθυσμός της πόλης, νέοι και γέροι. Φώναζαν στο Λωτ και του έλεγαν: “Πού είναι εκείνοι οι άνθρωποι που ήρθαν σπίτι σου απόψε; Φέρ’ τους μας έξω, να συνευρεθούμε μαζί τους!”.

Τότε ο Λωτ τους παρακάλεσε και τους έλεγε, “μην τους κάνετε κανένα κακό, γιατί είναι φιλοξενούμενοι μου κι ήρθαν να προστατευτούν στο σπίτι μου”.

Εκείνοι όμως φώναζαν και έλεγαν: “Ήρθε ένας ξένος και θέλει να μας κρίνει! Τώρα θα σου κάνουμε χειρότερα απ’ ότι σ’ εκείνους”. Και σπρώχνοντας με βία το Λωτ προσπαθούσαν να του σπάσουν την πόρτα.

Τότε οι δύο άγγελοι άπλωσαν το χέρι τους και τράβηξαν το Λωτ μέσα στο σπίτι και έκλεισαν την πόρτα. Κατόπιν τύφλωσαν όλους όσοι ήταν απ’ έξω, μικρούς και μεγάλους, έτσι που άδικα προσπαθούσαν να βρουν την πόρτα του σπιτιού.

Είπαν τότε οι δυο άγγελοι στο Λωτ: “Πάρε τη γυναίκα σου, το γαμπρό σου, τους γιους σου και τις κόρες σου και όποιον δικό σου έχεις στην πόλη και φύγετε γιατί θα καταστρέψουμε αυτό τον τόπο. Είναι μεγάλη η κατακραυγή που υψώνεται στον Κύριο ενάντια στους κατοίκους της περιοχής και ο Κύριος μας έστειλε να καταστρέψουμε τα Σόδομα”.

Ο Λωτ πήγε και μίλησε στους γαμπρούς του, που επρόκειτο να παντρευτούν τις θυγατέρες του και τους είπε: “Σηκωθείτε και φύγετε από ‘δω, γιατί ο Κύριος θα καταστρέψει την πόλη”. Αυτό όμως φάνηκε αστείο στους γαμπρούς του και τον ειρωνεύτηκαν.

Όταν ξημέρωσε, οι άγγελοι είπαν στο Λωτ: “Σήκω, πάρε τη γυναίκα σου και τις δυο σου κόρες, για να μην καταστραφείς για τις αμαρτίες της πόλης. Φύγε και μην κοιτάξεις πίσω σου και μη σταθείς πουθενά σε όλη την περιοχή”.

Όταν ο Λωτ απομακρύνθηκε, τότε ο Κύριος άφησε από τον ουρανό να βρέξει θειάφι και φωτιά στα Σόδομα και στα Γόμορρα. Οι πόλεις εκείνες και οι κάτοικοί τους καθώς και όλη η γύρω περιοχή και η βλάστηση της καταστράφηκαν. Η γυναίκα όμως του Λωτ παρέβη την προειδοποίησή του αγγέλου και κοίταξε πίσω για να δει τι συνέβαινε και αμέσως έγινε στήλη άλατος. Σε όλη την περιοχή ανέβαινε από τη γη καπνός, σαν να έβγαινε από καμίνι.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΙΣΤΟΡΙΑ

Με αφορμή τις τελευταίες ανασκαφές ερευνητών και ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι έχουν βρει τα ερείπια της βιβλικής πόλης Σόδομα στην Ιορδανία Εφορμώμενος από τις τελευταίες...

Themata

Μια διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε στάση εναγκαλισμού, καθώς και μια δεύτερη διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας,...