Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ασθένειες εσπεριδοειδών αυτή την περίοδο

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.


 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή, MSc Μαρία Ζ. Ροδιτάκη, MSc, PhD Αργυρή Γ. Καλλιονάκη, τηλ. 2810224948.

Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να επιλέγονται τα κατάλληλα σκευάσματα από τις λίστες των φυτοπροστατευτικών δραστικών ουσιών που σας αποστέλλουμε. Η χρήση των φυτοπροστατευτικών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας συσκευασίας.

Να προτιμηθούν σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα (παράσιτα και αρπακτικά) που αναπτύσσονται αυτή την εποχή.

 

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata ):

Με την άνοδο των θερμοκρασιών καταγράφεται αύξηση των συλλήψεων και της δραστηριότητας της μύγας.

Οδηγίες:

Να ξεκινήσει άμεσα η καταπολέμηση της μύγας στα πορτοκάλια ποικιλίας βαλέντσια, στα γκρέιπ φρουτ και στα όψιμα μανταρίνια.

Τρόπος επέμβασης:

Για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων (αρπακτικών και παρασιτοειδών) που αναπτύσσονται αυτή την εποχή συνιστώνται οι παρακάτω μέθοδοι αντιμετώπισης:

  • Ετοιμόχρηστες παγίδες προσέλκυσης και θανάτωσης.
  • ∆ολωματικοί ψεκασμοί.

Το δόλωμα αποτελείται από νερό, υδρολυμένη πρωτεΐνη 2% και ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Εφαρμόζεται στο εσωτερικό των δένδρων σε κλαδιά χωρίς καρπούς, στους κορμούς και περιμετρικά σε θάμνους και φράκτες. Ο δολωματικός ψεκασμός επαναλαμβάνεται κάθε 7-10 ημέρες.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ (Aonidiella aurantii ) & ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ ή Μαύρη ψώρα (Parlatoria zizyphi) & ΜΥΤΙΛΟΜΟΡΦΗΨΩΡΑ (Lepidosaphes beckii )

Σοβαρές προσβολές από τα κοκκοειδή παρατηρούνται σε δέντρα με πυκνή βλάστηση ή στα παραμελημένα.

Παλαιότερα η κόκκινη ψώρα αποτελούσε σημαντικό εχθρό των εσπεριδοειδών στην Κρήτη, τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρούνται μειωμένοι πληθυσμοί. Η παρλατόρια αναπτύσσει υψηλούς πληθυσμούς κατά τόπους και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσαράς.

Η μυτιλόμορφη ψώρα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υψηλούς πληθυσμούς ιδιαίτερα στις βόρειες παραλιακές περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου (Καβροχώρι, Αγ. Πελαγία, Φόδελε, Σίσες). Από παρατηρήσεις μας διαπιστώθηκαν τα ευαίσθητα στα εντομοκτόνα στάδιατων κοκκοειδών.

Οδηγίες:

Κατάλληλο κλάδεμα των δέντρων εξασφαλίζει καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό τους και μειώνει τους πληθυσμούς των κοκκοειδών.

Όπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές συνιστάται αντιμετώπιση:

  • Στα νότια παράλια και στην περιοχή της Μεσσαράς: 12 – 15 Μαΐου.
  • Στα βόρεια παράλια (̟χ. Γεράνι , Πλατανιάς, Σίσες, Φόδελε, Αγ. Πελαγία, Γάζι, Καλό Χωριό Λασιθίου κλπ) : 14 – 16 Μαΐου.

Για τις υπόλοιπες περιοχές του νομού Χανίων θα δοθούν οδηγίες σε επόμενο δελτίο.

ΚΑΣΤΑΝΟΜΑΥΡΗ ΨΩΡΑ (Chrysomphalus aonidum)

Υψηλοί πληθυσμοί του κοκκοειδούς έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια σε περιοχές του Ν. Χανίων. Το κοκκοειδές έχει χρώμα ερυθροκάστανο. Παρατηρήθηκαν οι έξοδοι των κινητών μορφών του εντόμου και των πρώτων νυμφικών σταδίων που είναι ευαίσθητα στα εντομοκτόνα.

Οδηγίες:

Σε περιοχές του νομού Χανίων όπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές να γίνει ψεκασμός το διάστημα: 10 – 13 Μαΐου.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ (Planococcus citri ):

Αναπτύσσεται σε υγρές περιοχές και στα σκιαζόμενα μέρη του δέντρου όπως είναι ο κάλυκας, ο ομφαλός των ομφαλοφόρων ποικιλιών και τα σημεία επαφής καρπών με καρπούς, κλάδους ή φύλλα. Στα μελιτώματα (κόλλα) του ψευδόκοκκου αναπτύσσονται μύκητες (καπνιά) υποβαθμίζοντας την εμπορική αξία των καρπών.

Αντιμετώπιση:

Κατάλληλο κλάδεμα των δέντρων εξασφαλίζει καλό αερισμό και φωτισμό.

Σε δέντρα, κυρίως ομφαλοφόρων ποικιλιών, που διαπιστώθηκαν σοβαρές προσβολές την προηγούμενη χρονιά συστήνεται αντιμετώπισηπριν την επαφή του κάλυκα με τον καρπό.

ΑΦΙΔΕΣ (Aphididae), Μελίγκρες:

Παρατηρούνται προσβολές στη νέα βλάστηση προκαλώντας παραμορφώσεις και συστροφές στα νεαρά φύλλα. Ορισμένα είδη αφίδων είναι φορείς του ιού της Τριστέτσας. Τα δέντρα πρέπει να προστατεύονται και ιδιαίτερα τα φυτώρια πολλαπλασιαστικού υλικού και οι νεαρές φυτείες.

Οδηγίες:

Συνιστάται ψεκασμός όπου παρατηρείται προσβολή βλαστών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% στις πορτοκαλιές και 5% στις μανταρινιές.

ΘΡΙΠEΣ (Thripidae)

Προκαλούν επιδερμικές αλλοιώσεις στους καρπούς, κυρίως σε λεμόνια και κίτρα υποβαθμίζοντας την εμπορική τους αξία.

Οδηγίες:

Συνιστάται αντιμετώπιση σε δέντρα με έντονες προσβολές κατά το περασμένο έτος, όταν παρατηρηθεί προσβολή στο 5% των καρπιδίων μεγέθους <1cm.

ΑΚΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΟΥΡΙΑΣ (Αculops pelecasi ) Eriophyidae (Λεμονιές – Πορτοκαλιές)

Προσβάλει τους καρπούς. Όταν οι προσβεβλημένοι καρποί είναι πράσινοι αποκτούν θαμπό μολυβί χρώμα ενώ ώριμοι εμφανίζουνσκουριόχρωμες κηλίδες (πορτοκάλια, μανταρίνια) ή αργυρόχρωμες (λεμόνια).

Οδηγίες:

Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για ψεκασμό στα δενδροκομεία που παρατηρήθηκαν προσβολές την προηγούμενη χρονιά.

ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Dialeurodes citri) και

Εμφανίζουν υψηλούς πληθυσμούς σε δέντρα με πυκνό φύλλωμα και αυξημένη υγρασία. Στα μελιτώδη εκκρίματά τους αναπύσσονται μύκητες (καπνιά) υποβαθμίζοντας ποιοτικά τους καρπούς.

Την περίοδο αυτή συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα όπως:

  • Κατάλληλο κλάδεμα και αφαίρεση λαίμαργων βλαστών εξασφαλίζεται καλός αερισμός των δέντρων.
  • Περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις και κανονικές αρδεύσεις.

ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Aleurothrixus floccosus )

Παρατηρήθηκαν ωοτοκίες στην τρυφερή βλάστηση. ∆εν χρειάζεται προς το παρόν καταπολέμηση. Σε επόμενο δελτίο θα δοθεί ο χρόνος επέμβασης.

Την περίοδο αυτή συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα όπως:

  • Κατάλληλο κλάδεμα και αφαίρεση λαίμαργων βλαστών εξασφαλίζεται καλός αερισμός των δέντρων.
  • Περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις και κανονικές αρδεύσεις.

ΦΥΛΛΟΚΝΙΣΤΗΣ (Phylllocnistis citrella)

∆εν έχει παρατηρηθεί ακόμα δραστηριότητα του εντόμου. Αναπτύσσει πυκνούς πληθυσμούς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο στην τρυφερή βλάστηση.

Οδηγίες:

Συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα όπως στους αλευρώδεις, που αποτρέπουν σοβαρές προσβολές του φυλλώματος.

Θα δοθούν οδηγίες για αντιμετώπιση σε επόμενο δελτίο.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΘΕΜΑ

Υιοθέτησαν το νεογέννητο κοριτσάκι που είχε αφήσει η μητέρα του στο νοσοκομείο Αγ.Νικολάου

Δημοσιεύτηκε

στις

Το κοριτσάκι το υιοθέτησαν ένα ζευγάρι από τα Χανιά


Στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου βρέθηκε σήμερα το πρωί το ζευγάρι που θα υιοθετήσει το νεογέννητο κοριτσάκι που δεν ήθελε η μητέρα του να το πάρει μαζί της, λίγο μετά που γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου.

Οι διαδικασίες της υιοθεσίας προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες και σύμφωνα με το anatolh.com, βρέθηκε η οικογένεια που θα το αναθρέψει.

Το ζευγάρι από τα Χανιά ήρθε σήμερα στον Άγιο Νικόλαο για να προχωρήσει τα γραφειοκρατικά και να πάρει στη συνέχεια το παιδί μαζί της, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο αύριο…

«Έρχονταν καθημερινά πολίτες να δουν το παιδί, φέρνουν ρουχαλάκια, το φροντίζουν, έχουν δείξει εξαιρετική ευαισθησία και αγάπη», σημειώνει ο Συντονιστής Διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Θεόδωρος Κατάσος.

Όπως εξηγεί περαιτέρω είναι πραγματικά συγκινητικό το ενδιαφέρον των ανθρώπων και μαρτυρεί για άλλη μια φορά πως υπάρχει κοινωνική ευαισθησία και ανθρωπιά που εκφράζεται απλόχερα από την τοπική κοινωνία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Μετέφερε πάνω από μισό κιλό κάνναβη με το αυτοκίνητο

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατασχέθηκαν πάνω από μισό κιλό κάνναβης και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθη, χθες το βράδυ, σε περιοχή του Δήμου Χανίων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, 63χρονος άνδρας, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και ειδικών δράσεων, για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, χθες το βράδυ από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο 63χρονος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 570 γραμμάρια κάνναβης και 2 κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, ενώ ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Είχε επιτεθεί και σε άλλη γυναίκα ο δολοφόνος της Αμερικανίδας βιολόγου

Δημοσιεύτηκε

στις

Πολωνή αναγνώρισε το αυτοκίνητο, με το οποίο της επιτέθηκε πριν από δύο μήνες ο 27χρονος


Καταιγιστικές είναι τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου. Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται άλλα τρία περιστατικά που σχετίζονται με το θρίλερ της Σούζαν Ίτον. Ο 27χρονος που  δολοφόνησε τη βιολόγο επιτέθηκε, πριν από δύο μήνες, όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ, σε Πολωνή η οποία και αναγνώρισε το άσπρο αυτοκίνητο του δράστη.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της γυναίκας, ο 27χρονος τη χτύπησε με το αυτοκίνητό του. Λίγο αργότερα εκείνη ανέκτησε τις δυνάμεις της και άρχισε να τρέχει στο χωράφι. 

Η Πολωνή μετέβη στην Αστυνομία για να καταγγείλει το συμβάν όμως δεν μπορούσε να αναγνωρίσει, μέσα στην ταραχή της, το αυτοκίνητο το οποίο αναγνώρισε τώρα. 

Η Αστυνομία είχε προχωρήσει, μετά την καταγγελία της Πολωνής, σε προσαγωγές, ανάμεσα στις οποίες ήταν και εκείνη του 27χρονου. 

Δύο ακόμη καταγγελίες από γυναίκες θυμίζουν τη δολοφονική επίθεση σε βάρος της 60χρονης.

Εκείνη της Λιθουανής που είδε να βγαίνει κάποιος από αυτοκίνητο και να την πλησιάζει. Κατάφερε όμως να γλιτώσει  επειδή άρχισε να τρέχει σε ένα μέρος με κόσμο. 

Η τρίτη καταγγελία ανήκει σε Ελληνίδα, η οποία αποκάλυψε ότι χτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Σώθηκε όμως αφού φώναξε και έτρεξε, ενώ γύρω της υπήρχε κόσμος. 

Ακόμη ένα επιβαρυντικό, για τον 27χρονο δολοφόνο, στοιχείο βλέπει το φως. Είχε συλληφθεί πριν από ένα χρόνο στην Κρήτη για εμπρησμό, για τον οποίο είχε δηλώσει ότι προκάλεσε επειδή του άρεσε να ακούει τον θόρυβο των σειρήνων της Αστυνομίας. 

Οι νέες έρευνες των ιατροδικαστών

Μία ημέρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας της Σούζαν Ίτον, ο ιατροδικαστής Αντώνης Παπαδομανωλάκης αποσαφηνίζει ότι δεν μπορεί «μακροσκοπικά να εξακριβωθεί αν υπήρξε βιασμός».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ηγεσία της Αστυνομίας, βρέθηκαν ίχνη «πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης» στο σώμα της βιολόγου, με τον ίδιο τον 27χρονο να αναφέρει στην επίσημη κατάθεσή του πως τα κίνητρα της δολοφονίας της 60χρονης ήταν σεξουαλικά.

«Μακροσκοπικά, λόγω σήψης βέβαια, δεν είχαμε την δυνατότητα εμείς να διακρίνουμε βιασμό. Απλώς πήρα δείγματα, τα παρέδωσα στην αστυνομία κι αν έχει γίνει σεξουαλική κακοποίηση αυτό φυσικά θα φανεί στις εξετάσεις dna. Θα βρεθεί γενετικό υλικό του δράστη σ’ αυτά που παρέδωσα εγώ στην αστυνομία», δήλωσε ο Αντώνης Παπαδωμανωλάκης.

«Το κορμί της άτυχης γυναίκας είχε θλαστικές κακώσεις στον θώρακα. Είχε δηλαδή σπασμένα πλευρά χωρίς όμως τραυματισμό οργάνων, δηλαδή δεν προκλήθηκε αιμορραγία. Δεν είχε κρανιοεγκεφαλική κάκωση αλλά είχε κατάγματα στα οστά του προσώπου. Επίσης είχε κάποια τραύματα από αιχμηρό όργανο τα οποία δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε αν είναι μαχαίρι ή από κάποια εξαρτήματα κοφτερά του αυτοκινήτου. Παρ’ όλα αυτά και οι κακώσεις του θώρακα και τα αιχμηρά τραύματα δεν είναι θανατηφόρα. Τα κατάγματα των πλευρών προκαλούν μία δυσκολία στην αναπνοή που εάν το σώμα μείνει έτσι για αρκετή ώρα θα καταλήξει από ασφυξία», πρόσθεσε ακόμη ο ιατροδικαστής. 

«Αν έχει γίνει σεξουαλική κακοποίηση θα φανεί στις εξετάσεις dna. Θα βρεθεί γενετικό υλικό του δράστη σ’ αυτά που παρέδωσα εγώ στην αστυνομία» τόνισε ο Αντώνης Παπαδωμανωλάκης στο cretapost.

«Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν η ασφυξία προήλθε από απόφραξη – αν δηλαδή της έκλεισε το στόμα για αρκετή ώρα – ή αν η προήλθε από τα τραύματα στα πλευρά και τη θέση που είχε μέσα στη σπηλιά», επισήμανε ακόμη δείχνοντας πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες. 

Οι ιατροδικαστές, σύμφωνα με τον Αντώνη Παπαδομανωλάκη, εργάζονται αυτή την περίοδο ώστε να βρουν απαντήσεις σχετικά με την ώρα που έμεινε ζωντανή η 60χρονη βιολόγος.

«Τίθεται και το θέμα αν ζούσε για αρκετή ώρα, το οποίο απευχόμαστε. Ωστόσο πρέπει να το εξετάσουμε γιατί είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής.

protothema.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη