Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Χειμωνιάτικη φυτοπροστασία αμπελιού και ελιάς

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια και την ελιά την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή και Ε. Αλατσατιανό, τηλέφωνο 2810224948.

ΑΜΠΕΛΙ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ( Ίσκα, Ευτυπίωση, Φόμοψη )

Οι ασθένειες του ξύλου μειώνουν αργά αλλά σταθερά τις αποδόσεις του αμπελώνα. Χημική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει μόνο για τη φόμοψη, νωρίς την άνοιξη, στα πρώτα βλαστικά στάδια του αμπελιού. Για την ίσκα και την ευτυπίωση δεν υπάρχουν φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και συστήνονται τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα που είναι πιο αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των παραγωγών.

Τα κλαδέματα να γίνονται με ξηρό καιρό και προς το τέλος του χειμώνα. Η έλλειψη υγρασίας και η

δακρύρροια εμποδίζουν την εγκατάσταση των παθογόνων μυκήτων.

Να αποφεύγονται οι μεγάλες και βαθιές τομές, ειδικά κοντά στον κορμό – βραχίονες. Εφόσον όμως

είναι απαραίτητες, θα πρέπει να επαλείφονται με απολυμαντική πάστα εντός της ημέρας.

Τα αφαιρούμενα μέρη ξύλου να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

Να γίνεται αφαίρεση των ύποπτων κληματίδων φόμοψης (λευκές και κούφιες, με σκασίματα στη

βάση τους και πολλά μικρά μαύρα στίγματα).

Τα προσβεβλημένα πρέμνα από ίσκα και ευτυπίωση που τυχόν έχουν σημανθεί από την περσινή περίοδο να κλαδεύονται τελευταία. Εφόσον ο μεταχρωματισμός του ξύλου έχει προχωρήσει χαμηλά στον κορμό τα πρέμνα αυτά να ξεριζώνονται και να καίγονται. Σε όσα όμως δεν έχει προχωρήσει, συστήνεται να γίνεται ανασχηματισμός αφαιρώντας τα προσβεβλημένα μέρη μαζί με αρκετό υγιές τμήμα φροντίζοντας να απολυμαίνονται τα εργαλεία σε κάθε τομή. Επιπλέον, οι τομές θα πρέπει να καλύπτονται άμεσα με απολυμαντική πάστα και τα αφαιρούμενα μέρη να καίγονται. Το σκίσιμο του κορμού δεν εξασφαλίζει την επιβίωση του πρέμνου. Η πρακτική αυτή πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Κατά το κλάδεμα τα εργαλεία καλό είναι να απολυμαίνονται τακτικά με οινόπνευμα. Η μετάδοση των ασθενειών του ξύλου σχετίζεται και με τα εργαλεία.

ΕΛΙΑ

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ (Pseudomonas savastanoi) :

Το κυριότερο σύμπτωμα της ασθένειας είναι τα εξογκώματα (καρκινώματα) στα κλαδιά, στους βραχίονες και στον κορμό. Το βακτήριο όταν επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός μεταφέρεται από τα καρκινώματα σε πρόσφατες μη επουλωμένες πληγές και προκαλεί νέες μολύνσεις. Η ποικιλία Κορωνέϊκη (ψιλολιά), κύρια καλλιεργουμένη ποικιλία της Κρήτης, είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο βακτήριο.

Οδηγίες:

Να αποφεύγεται το ράβδισμα και το κλάδεμα των ελαιοδέντρων με υγρό ή βροχερό καιρό.

Όπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές, ιδιαίτερα σε νεαρά δέντρα, να γίνεται εξυγίανση με αφαίρεση, απομάκρυνση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών. Το κλάδεμα των δέντρων πρέπει να γίνεται με ξηρό καιρό. Τα εργαλεία πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά και οι μεγάλες τομές να καλύπτονται με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Μετά από κλάδεμα, χαλαζόπτωση ή παγετό καλό είναι να γίνεται άμεσα, προλη̟τικός ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται το κάψιμο των κλαδιών κατά τους θερινούς μήνες.

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ (Φλοιοφάγος και φλοιοτρίβης):

Οι σκολύτες προσβάλλουν κυρίως εξασθενημένους ή ξηρούς κλάδους. Σε αυξημένους πληθυσμούς μπορούν να προσβάλλουν και ζωηρούς κλαδίσκους.

Οδηγίες : Αντιμετωπίζονται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα. Η διατήρηση της ευρωστίας των ελαιοδέντρων με κατάλληλο κλάδεμα, λίπανση και πότισμα μειώνει τον κίνδυνο προσβολών ενώ ή έγκαιρη αφαίρεση, απομάκρυνση και κάψιμο των ξηρών και ημίξηρων κλάδων το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου μειώνει τις πιθανές εστίες μόλυνσης.

ΚΑΠΝΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΧΗΝΕΣ :

Αναπτύσσονται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα με πυκνή βλάστηση. Κατάλληλο κλάδεμα που εξασφαλίζει στα δέντρα επαρκή αερισμό και φωτισμό, μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών προσβολών από το κύριο αίτιο της καπνιάς, το λεκάνιο, αφού η καπνιά αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά του.

Ο ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα βοηθά στην προστασία των δέντρων από την καπνιά και στην αποκόλληση των λειχήνων.

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΟΦΥΟΥΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

Μην καταστρέφετε την ξινήθρα (Oxalis sp.), δεν είναι επιζήμιο ζιζάνιο. Προστατεύει τα επικλινή εδάφη από τη διάβρωση, συγκρατεί τα νερά της βροχής και ανταγωνίζεται τα άλλα ζιζάνια.

Στους ελαιώνες πρέπει να αποφεύγεται η καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης πριν από τα τέλη Μαρτίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που ενδημεί η καλόκορη. Η διατήρηση της αυτοφυούς βλάστησης, στην οποία η καλόκορη τρέφεται κατά προτίμηση, καθυστερεί τη μετακίνηση του εντόμου στην ελιά στα ευαίσθητα αρχικά στάδια έναρξης της άνθησης.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook