Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Coca-Cola: Το πιο διάσημο αναψυκτικό στον κόσμο δημιουργήθηκε για να θεραπεύει τις εξαρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρόκειται ίσως το πιο γνωστό εμπορικό σήμα στον κόσμο, καθώς είναι αναγνωρίσιμο στο 98% του παγκόσμιου πληθυσμού.


Το 2012, πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 200 χώρες του πλανήτη, έπιναν τουλάχιστον μία coca-cola την ημέρα (η αναλογία είναι ένα κουτάκι ή μπουκάλι σε περίπου 1 στους 4 ανθρώπους).   Για να δημιουργηθεί η ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες παγκοσμίως, χρειάζονται 79 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού κάθε χρόνο, ένα μυστικό γλυκό σιρόπι (υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού), καφεΐνη, εκχύλισμα φύλλων κόκας και αρωματικές ουσίες. Τέλος, εκτιμάται ότι για να γίνουν τα μπουκάλια και τα κουτάκια, χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο 8 τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού.

Το πρώτο σημείο πώλησης της Coca-Cola ήταν το φαρμακείο του Joe Jacob στην Ατλάντα. Ο Pemberton πωλούσε μη αραιωμένο σιρόπι του στον Jacobs, ο οποίος προσέθετε ανθρακούχο νερό. Οι πελάτες σερβίρονταν στον πρώτο όροφο του φαρμακείου και πλήρωναν για ένα ποτήρι, 5 σεντς

Όταν o χημικός John Stith Pemberton, δημιούργησε την πρωτότυπη συνταγή της Coca-Cola σαν σήμερα το 1886 σε ένα φαρμακείο της Ατλάντα, το χαρακτήρισε «τονωτικό εγκεφάλου». Οι πρώτες διαφημίσεις υπόσχονταν ότι «θεράπευε την εξάρτηση της μορφίνης και του όπιου καθώς και την επιθυμία για τοξικές ουσίες».   Έμπνευση στον Pemberton έδωσε ένα δημοφιλές ρόφημα με το όνομα Vin Mariani, που δημιουργήθηκε από τον Angelo Mariani, χημικό από την Κορσική το 1863. Αποτελούνταν από κόκκινο κρασί Bordeaux με λίγη κοκαΐνη, η οποία ήταν νόμιμη στις περισσότερες χώρες κατά τον 19ο αιώνα.   Μεγάλο ρόλο στη δημιουργία της Coca-cola, έπαιξε και το κίνημα της ποτοαπαγόρευσης στο βαθύ νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού φρόντισε να σταματήσει κάθε εισαγωγή του Vin Mariani. Η έκδοση του Pemberton ήταν ένα αναψυκτικό χωρίς αλκοόλ, που γινόταν από σιρόπι, καρυκευμένο με κιτρικό οξύ, μοσχοκάρυδο, βανίλια, κινέζικα έλαια κανέλας και τα δύο συστατικά που έδωσαν στην Coca-Cola το όνομά της – Cola (από τη σκόνη καρυδιού) και Coca (από το εκχύλισμα φύλλων κοκαΐνης).

Το πρώτο σημείο πώλησης της Coca-Cola ήταν το φαρμακείο του Joe Jacob στην Ατλάντα. Ο Pemberton πωλούσε μη αραιωμένο σιρόπι του στον Jacobs, ο οποίος προσέθετε ανθρακούχο νερό. Οι πελάτες σερβίρονταν στον πρώτο όροφο του φαρμακείου και πλήρωναν για ένα ποτήρι, 5 σεντς. Ο λογιστής του Pemberton, Frank Robinson, έγραψε με τον χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα το Coca-Cola και αυτό είναι το λογότυπο που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.   Όλες οι προσπάθειες του Pemberton με τα κομπογιανίτικα μέσα που χρησιμοποιούσε, δεν κατάφεραν να θεραπεύσουν τον εθισμό του στα ναρκωτικά. Πέθανε το 1888, λίγο μετά την πώληση της φόρμουλας της Coca-Cola και όλων των μετοχών του, σε έναν άλλο φαρμακοποιό της Ατλάντα, τον εργασιομανή Asa Candler.

Τα πρώτα μπουκάλια της Coca-Cola είχαν όλα τα σχήματα και τα χρώματα: διάφανο, πράσινο, καφέ, ευθείες πλευρές, καμπύλες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Το κλασικό σχέδιο, γνωστό ως «hobbleskirt», που έγινε και η υπογραφή της μάρκας, θα αρχίσει να εδραιώνεται το 1916. Τον πρώτο χρόνο, η εταιρία πουλούσε 9 ποτήρια Coca-Cola την ημέρα. Η επιτυχία του αναψυκτικού συνοδεύτηκε – μεταξύ άλλων – και από την εμφάνιση πολλών απομιμήσεων, γεγονός που δεν άρεσε καθόλου στην εταιρία. Έτσι, η διαφήμιση άρχισε να εστιάζει στην αυθεντικότητα της Coca Cola, παροτρύνοντας τους καταναλωτές να «Απαιτούν το Γνήσιο» και «Να μην δέχονται υποκατάστατα».   Στην Ελλάδα, το Γενικό Χημείο του Κράτους έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία της Coca-Cola στις 11 Φεβρουαρίου 1964, αλλά χρειάστηκαν πέντε χρόνια μέχρι να κάνει την εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων, στις 10 Αυγούστου 1969.

Πηγή: www.lifo.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *