Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Γονείς από κοντά τα παιδιά σας

Ο Δ/ντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο Ράδιο Κρήτη: Γονείς από κοντά τα παιδιά σας


Στην Κρήτη βρίσκεται ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργος Παπαπροδρόμου, για σειρά επαφών με φορείς αλλά και παιδιά προκειμένου να προφυλαχθούν από τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, αν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη ο κ. Παπαπροδρόμου, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται σε Σητεία, Ιεράπετρα και Οροπέδιο Λασιθίου, τόνισε ότι σκοπός της ενημέρωσης δεν είναι να δαιμονοποιηθεί το διαδίκτυο, που αποτελεί μία πραγματικότητα, αλλά να χρησιμοποιείται με σύνεση και να γίνουν γνωστοί οι κίνδυνοι που ελοχεύουν, κυρίως για τα παιδιά.

“Έχουμε συνδυάσει τον ρόλο της ΕΛΑΣ με την καταστολή, όμως η πρόληψη είναι αυτό στο οποίο ποντάρει το Τμήμα μας, είπε, προσθέτοντας ότι κυρίως τα παιδιά πρέπει να προσέχουν πολύ τα δεδομένα που κοινοποιούν, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφορικά με τις περιπτώσεις από την Κρήτη που έχουν γίνει γνωστές στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είπε ότι αυτές δεν διαφέρουν από εκείνες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους και να προσέχουν τη συμπεριφορά τους, και όταν αυτή αλλάζει, όταν τα παιδιά γίνονται επιθετικά, ή κάποιες άλλες φορές, περνούν ατέλειωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, να τα πλησιάζουν.

Θεμελιώδους σημασίας για την προστασία από τα ηλεκτρονικά εγκλήματα είναι η πρόληψη, όπως επισήμανε ο κ. Παπαπροδρόμου. “Η καταστολή είναι ομολογία αποτυχίας της πρόληψης. Πρόληψη σημαίνει ενημέρωση” σχολίασε. “Η καταστολή είναι μέρος του θέματος, τρέχουμε πίσω από γεγονότα που μας αιφνιδιάζουν, είναι αμείλικτα. Αυτό σημαίνει ότι σε προγενέστερο στάδιο έχουμε αποτύχει”.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπογράμμισε με έμφαση την σπουδαιότητα επικοινωνίας και διαλόγου με τα παιδιά προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα για τη σχέση τους με το διαδίκτυο:

– ”Εμείς οι γονείς πρέπει να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας. Να έχουμε ποιοτική σχέση μαζί τους. να τα πλησιάζουμε να τα συζητούμε.

– Πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαλόγου το πότε θα αποκτήσει το παιδί το κινητό που σήμερα είναι ένας υπολογιστής, πώς θα κάνει χρήση, πώς θα σερφάρει. Να έχει γνώσεις να είναι ενημερωμένο.

– Η χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου είναι πολύ σημαντική . Έχει σχέση με τον πολιτισμό την παιδεία και την επικοινωνία, καθορίζει ποιοτικούς δείκτες. Στο περιβάλλον του το παιδί μπορεί να νιώθει άβολα αν δεν έχει κινητό-υπολογιστή.

– Αυτό που ισχύει στην καθημερινότητά μας και δεν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία στον πρώτο τυχόντα, ισχύει και στο διαδίκτυο. Μην έχουμε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας επειδή βρισκόμαστε στο δωμάτιό μας.

– Το σπίτι και οι γονείς πρέπει να έχουν δίαυλο επικοινωνίας με το σχολείο, τους δασκάλους, τους καθηγητές” τόνισε ο κ. Παπαπροδρόμου.

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί: απάτες, εκβιασμοί, παιδοφιλία, ωστόσο καλώντας το 11188 υπάρχει μία ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων ώστε να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα είπε ο κ. Παπαπροδρόμου, ο οποίος κάλεσε τον οποιοδήποτε να μην διστάσει να καλέσει.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Life

Αναφερόμενος και άλλες φορές στη Κρήτη του χθες, έχω ξαναπεί, το πόσο οι Κρητικοί υπέφεραν και ταλαιπωρήθηκαν από απανωτούς πολέμους, με συνέπεια αυτό να...

World

Την ανάγκη να εμβολιάζονται και τα παιδιά ενάντια στον κορωνοϊό ανέδειξε Βρετανός παιδίατρος, ο Αντόνι Κοστέλο Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά κινδυνεύουννα υποφέρουν...

Themata

Πρόγραμμα αξιολόγησης και υποστήριξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες – Δωρεάν συνεδρίες συμβουλευτικής, από εξειδικευμένους επιστήμονες, για το παιδί και την οικογένεια του Παρατείνεται μέχρι τις...

Greece

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Όταν τον περασμένο Μάιο, η Βασιλική, μαθήτρια στο ελληνικό σχολείο...